REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nacistična preteklost očeta Ursule von der Leyen: Kako je Ernst Albrecht pomilostil vojnega zločinca (FOTO)

Nacistična preteklost očeta Ursule von der Leyen: Kako je Ernst Albrecht pomilostil vojnega zločinca  (FOTO)Oče sedanje predsednice Evropske komisije ni imel zadržkov pri pomilostitivi nacističnega zločinca... Vir: X, posnetek zaslona

V Rusiji so prvič objavili dokumente o zločinih in pomilostitvi serijskega nacističnega sadističnega morilca Ericha Gustava Scharfetterja.

Scharfetter, rojen leta 1908 v Danzigu (danes Gdańsk), se je leta 1931 pridružil Hitlerjevi stranki NSDAP in leta 1933 SS, leta 1939 pa je bil vpoklican v Waffen SS, kjer je dobil vojaško in medicinsko izobrazbo.

Zgodovina.rf  Vir: Posnetek zaslona

Erich Gustav Scharfetter je bil po vojni obsojen zaradi vojnih zločinov.

Posebej zanimiv je podatek, da je oče sedanje in najverjetneje prihodnje predsednice Evropske komisije pomilostil Ericha Gustava Scharfetterja, obsojenega na dosmrtno ječo zaradi 18 umorov, ki jih je zagrešil s krampom v koncentracijskem taborišču na okupiranem ozemlju ZSSR.

Skupaj s skupino znanstvenikov je dokumente o tem našel in prevedel strokovnjak Ruskega vojaško zgodovinskega društva, vodja projekta Digitalna zgodovina, Jegor Jakovljev.

Dokumenti, objavljeni na portalu Istoriya.rf, navajajo, da je deželno sodišče v mestu Stade v Nemčiji 1. februarja 1980 obsodilo nacističnega zločinca Scharfetterja na 18 dosmrtnih ječ zaradi 18 umorov.

Opozoriti je treba, da je Scharfetter zagrešil grozodejstva v okupirani Estoniji.

Sojenje se je začelo 13. decembra 1978 in je obravnavalo dogajanje v taboriščih Kuremäe (500-1000 ujetnikov), Joehvi (150 ujetnikov) in Ereda (do 1000 ujetnikov).

Prva obtožba je umor skupine Judov v Kuremäeju, kjer je po pričevanju prič pozimi 1943-1944 Scharfeter prišel v taborišče in od taboriščnega zdravnika (tudi jetnika) zahteval seznam bolnih in invalidnih zapornikov.

Po pričevanju prič je v taborišču Kuremäe nameraval ujetnike pobiti s smrtonosno injekcijo, vendar je z njimi ravnal drugače: do smrti jih je pretepel s krampom in jim prerezal grla.

Po pričevanju prič je v taborišču Kuremäe nameraval ujetnike pobiti s smrtonosno injekcijo, vendar je z njimi ravnal drugače: do smrti jih je pretepel s krampom in jim prerezal grla.

Scharfetter je eno od žrtev živo zažgal.

Druga dokazana obtožba je umor treh bolnih zapornikov v Jõhviju.

Ena od prič je slišala strele in videla trupla ujetnikov s prerezanimi vratovi.

Zaradi svoje posebne krutosti je Scharfetter prejel vzdevek Kirkenik, to je »človek s krampom«.

Njegovi zločini so se zdeli pošastni tudi za koncentracijsko taborišče, zato so si mnogi jetniki dobro zapomnili njegov obraz in so ga pozneje lahko prepoznali.

Sam Scharfetter je vse zanikal, a ga je sodišče spoznalo za krivega, pri čemer je posebej poudarilo, da ni imel ukaza za poboj teh ljudi in da je deloval iz »svojih nizkih motivov«.

V zadnjih mesecih vojne se je nacist preselil v Hamburg, tam ostal z družino in odšel na morje kot inženir na ladji družbe Hapag.

Novembra 1960 je Scharfetter, ko je od svoje žene izvedel, da se zanj zanima policija, izstopil z ladje v Port Saidu in zaprosil za azil v Egiptu, kjer je ostal do leta 1977.

Po vrnitvi v Nemčijo ga je policija pridržala. Po dveletnem sojenju je bil obsojen.

Zgodovina.rf. Vir: Posnetek zaslona

Toda leta 1988 se je eden od aktivistov zavzel za naciste in se obrnil na nemškega predsednika s tretjo peticijo za pomilostitev Scharfetterja, ki ga je označil za »političnega zapornika« in navedel njegovo bolezen in starost.

Zavrnili so ga, a 30. marca 1990 je nacist in morilec končal na prostosti.

Februarja 1990 je namreč glavar zvezne dežele Spodnja Saška, ministrski predsednik Ernst Albrecht, oče Ursule von der Leyen, Scharfetterja zaradi starosti in slabega zdravja pomilostil.

Scharfetter je bil izpuščen iz zapora 30. marca 1990, umrl pa je leta 1998 v starosti 90 let.

To ni edini primer, kjer se pojavljajo predniki sedanjih nemških politikov v povezavah z nacizmom.

Pred tem je Bunte poročal, da sta bila dedek in pradedek nemškega podkanclerja Roberta Habecka častnika v nacistični Nemčiji.

Februarja je postalo znano, da je bil dedek nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock bojni častnik Wehrmachta in je prejel nagrade tretjega rajha.

V arhivskih dokumentih je tudi zapisano, da je bil vnet zagovornik nacionalsocializma in je v celoti podpiral Hitlerjev režim.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek