REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mojstrovina« ukrajinskih tajnih služb: Za napadom v Moskvi bi lahko bile ZDA, Velika Britanija in Ukrajina, meni FSB

»Mojstrovina« ukrajinskih tajnih služb: Za napadom v Moskvi bi lahko bile ZDA, Velika Britanija in Ukrajina, meni FSB

ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajina morda stojijo za terorističnim napadom s prejšnjim petkom na koncertno prizorišče v predmestju Moskve, v katerem je umrlo 139 ljudi, okoli 200 jih je bilo ranjenih, je povedal vodja ruske zvezne varnostne službe (FSB).

Najmanj sedem strelcev je bilo vključenih v napad, število pomočnikov pa je veliko večje.

Aleksander Bortnikov je novinarjem v torek povedal, da trenutno poskušajo ugotoviti identiteto vseh vpletenih v napad, tako znotraj kot zunaj Rusije.

Na vprašanje, ali lahko za teroristični napad stojijo ZDA, Velika Britanija in Ukrajina, je šef FSB odgovoril: »Mislim, da je tako. Vsekakor pa zdaj govorimo o informacijah, ki jih imamo. To splošne informacije, vendar imajo [preiskovalci] tudi konkretne rezultate.«

Izjava Bortnikova medijev je prišla po sestanku razširjenega odbora urada generalnega državnega tožilca Rusije.

ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajina morda stojijo za terorističnim napadom s prejšnjim petkom na koncertno prizorišče v predmestju Moskve, v katerem je umrlo 139 ljudi, okoli 200 jih je bilo ranjenih, je povedala vodja ruske zvezne varnostne službe (FSB).

Direktor FSB je novinarjem dejal, da bo obveščevalna služba storila vse, kar je potrebno, da identificira neposredne organizatorje in pokrovitelje terorističnega napada.

22. marca zvečer je skupina moških, oboroženih z jurišnimi puškami, napadla glasbeno prizorišče Crocus City Hall v moskovskem predmestju Krasnogorsk, tik pred začetkom koncerta rock skupine Picnic.

Prizorišče s 7500 gledalci je bilo v času napada skoraj polno.

Teroristi so pobili stražarje, na mestu ustrelili številne obiskovalce koncerta, nato pa zanetili požar, ki se je hitro razširil po stavbi.

V napadu je bilo ubitih najmanj 139 ljudi, vključno s tremi otroki, je v ponedeljek poročal predsednik ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin.

Po zadnjih podatkih naj bi bilo ranjenih okoli 200 ljudi.

Francoska televizija je medtem objavila poročilo svoje znane Anne Nivat novinarke, ki je napad označila za mojstrovino ukrajinskih tajnih služb.

Po napadu so ruske varnostne službe pridržale 11 ljudi, povezanih z incidentom, vključno s tistimi, ki naj bi bili napadalci, ki so izvedli napad.

Moskovsko basmansko sodišče je medtem aretiralo še sedem drugih osumljencev, ki so tako pridobili pomoč pri organizaciji terorističnega napada.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek