REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ministrstvo za obrambo Rusije: Uničen »Leopard«, poln pripadnikov redne nemške vojske - Bundeswehra!

Ministrstvo za obrambo Rusije: Uničen »Leopard«, poln pripadnikov redne nemške vojske - Bundeswehra!Ruske sile so uničile del zalog manevrirnih raket in orožja z osiromašenim uranom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Malo kasneje je zaradi ran tudi ta Nemec umrl, pred smrtjo pa je izrazil obžalovanje, ker je šel na fronto, saj ima ženo in otroka, ki ju ima zelo rad.

Na območju posebnih vojaških operacij je bil te dni uničen tank »Leopard«, poln vojakov oboroženih sil Nemčije, torej Bundeswehra, je razkril anonimni poveljnik obveščevalne enote ruske vojske, čigar vzdevek je »Legenda«, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

Kot je pojasnil, so ruske sile opazile in nato napadle omenjeni tank.

Ko so se mu približali, so ruski vojaki ugotovili, da so vsi v njem umrli in da je dajal znake življenja le en vojak, voznik, za katerega se je izkazalo, da je Nemec. Prosil jih je, naj ga pustijo pri življenju in ob tej priložnosti razkril, da on in vsi v tanku niso bili plačanci, ampak vojaki uradnih nemških oboroženih sil (Bundeswehra) in da so vsi iz iste enote.

Malo kasneje je zaradi ran tudi ta Nemec umrl.

Nemškemu vojaku sem sporočil, da je njegova rana prehuda in da ima malo možnosti za preživetje. Izrazil je globoko ljubezen do svojega otroka in žene ter obžaloval svojo odločitev, da je prišel sem. Začeli smo ga pripravljati na evakuacijo, vendar je umrl.

Pred smrtjo pa je izrazil obžalovanje, ker je šel na fronto, saj ima ženo in otroka, ki ju ima zelo rad.

»Ko smo preprečili njihov poskus napada in nevtralizirali (uničili s protitankovskimi vodenimi raketami - op. urednika) tank 'Leopard', smo se približali onesposobljenemu vozilu v upanju, da bomo izvlekli informacije. Na naše presenečenje smo odkrili, da je bil mehanik-voznik tanka hudo poškodovan, medtem ko je preostala posadka umrla. Ko se je zbudil, nas je zagledal ta mehanik-voznik in začel kričati 'nicht schießen' (ne streljati - op. urednika),« je pripovedoval poveljnik skupine.

Poveljnik ruske obveščevalne enote s psevdonimom »Legenda« je poudaril, da zna nemški jezik in je nato navedel: »Mehanik-voznik (uničenega tanka - ur.) je večkrat ponovil, da ni plačanec, ampak pripadnik Bundeswehra in da je celotna posadka pripadala isti vojski.«

Nadaljeval je: »Seveda sem bil nekoliko presenečen, potem pa sem ugotovil, da ni pomembno, ali gre za ukrajinsko vojaško posadko ali nemške vojake; izid ostaja enak: nemški tanki bodo zgoreli in celo ameriški tanki bodo zgoreli, ne glede na to, kdo jih nadzira.«

Ruski obveščevalni častnik je razkril, da je zdravnik iz njihove obveščevalne ekipe, ko je opravil pregled vojakov - nemške posadke tanka, in le pri enemu ugotovil znake življenja, navedel, da je mehanik-voznik izgubil veliko krvi in utrpel hude poškodbe.

»Zdravnika sem vprašal, koliko časa ima, in zdravnik je odgovoril - 'samo še nekaj minut'. Nemškemu vojaku sem sporočil, da je njegova rana prehuda in da ima malo možnosti za preživetje. Izrazil je globoko ljubezen do svojega otroka in žene ter obžaloval svojo odločitev, da je prišel sem. Začeli smo ga pripravljati na evakuacijo, vendar je umrl in nekaj minut kasneje je prispel kot 'tovor 200' (izraz, ki se uporablja za žrtve v boju - ur.),« je povedal »Legenda«.

Poveljnik izvidniške skupine je zahodnim inštruktorjem poslal sporočilo, v katerem jih je pozval, naj razmislijo o posledicah, preden se spustijo v spopad z ruskimi silami. »Naj razmislijo s svojo glavo, o svojih otrocih, ženah, preden se spopadejo z Rusi,« je sporočil izvidnik.

Rusko obrambno ministrstvo se je medtem oglasilo glede razmer na fronti v zadnjih sedmih dneh.

Kot navaja, so ruske sile v obdobju od 17. do 23. septembra izvedle 12 skupinskih napadov na ključne objekte oboroženih sil Ukrajine.

Tarče so bili objekti, kjer popravljajo plovila ukrajinskega letalstva in oklepna vozila, obrati za predelavo nafte, skladišča streliva in visoko preciznega orožja, pa tudi skladišča orožja tuje proizvodnje in obveščevalni centri ukrajinske vojske ter objekti, kjer so se urili bodoči ukrajinski diverzanti.

Tarče so bili tudi objekti, kjer so bili nastanjeni tuji plačanci.

Zaradi natančnih napadov je bila povzročena znatna škoda enotam oboroženih sil Ukrajine, ki delujejo v smeri Zaporožja in Hersona.

Zmanjšane so bile njihove zmogljivosti za popravilo vojaške tehnike, uničene so bile zaloge manevrirnih raket in orožja z osiromašenim uranom, pa tudi lansirniki večcevnih raketnih sistemov in protiletalskih raketnih sistemov, ki jih je Zahod dal režimu v Kijevu.

Kot še navaja rusko obrambno ministrstvo, je bilo v zadnjih sedmih dneh skupno uničenih 257 ukrajinskih brezpilotnih letal, od katerih so jih 37 poslali na Krim.

Ta polotok je bil v istem obdobju tarča ukrajinskih sil z manevrirnimi raketami.

V vseh smereh na fronti je bilo likvidiranih več kot 4000 ukrajinskih vojakov, kaže zadnje kratko poročilo ruskega ministrstva.

Ruske sile naj bi v zadnjih dnevih sicer uničile tudi dva tanka »Leopard«, nemške proizvodnje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek