REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mi smo Aotearoa!« Māori sprožili peticijo za spremembo imena Nove Zelandije

»Mi smo Aotearoa!« Māori sprožili peticijo za spremembo imena Nove Zelandije»Nova Zelandija je nizozemsko ime, ne māorsko. Polinezijska smo država - mi smo Aotearoa. To ime bi združilo, ne pa razdelilo našo deželo,« so poudarili. Vir: Twitter

Novozelandska stranka staroselcev, Māorjev je sprožila peticijo za spremembo uradnega imena države v Aotearoa, Te Reo Māori, kar je avtohtono jezikovno ime države.

»Skrajni je čas, da se Te Reo Māori obnovi in umesti na mesto, ki mu pripada – kot prvi in uradni jezik te države,« so v izjavi ob začetku podpisovanja peticije dejali voditelji stranke Te Pāti Māori, Rawiri Waititi in Debbie Ngarewa-Packer, poroča londonski Guardian.

»Nova Zelandija je nizozemsko ime, ne māorsko. Smo polinezijska država - mi smo Aotearoa. To ime bi združilo, ne pa razdelilo našo deželo,« so poudarili.

S peticijo pozivajo vlado, naj v naslednjih petih letih identificira in uradno vrne prvotna māorska topografska imena za vsa mesta in kraje po vsej državi.

Ta postopek naj bi končali do leta 2026.

Voditelji stranke Māorov so v isti sapi spomnili, da so številne novozelandske vlade druga za drugo »vsiljevale kolonialni program v izobraževalni sistem«, kar je privedlo do razširjene izgube māorščine v mlajši populaciji.

Māorščina je znana tudi kot Te Reo, gre za vzhodnopolinezijski jezik, ki ga govorijo staroselci Nove Zelandije.

Tesno povezan s Cookovimi otoki Māori, Tuamotuan in Tahitian, leta 1987 pa je pridobil priznanje kot eden od uradnih jezikov Nove Zelandije.

Toda politični predstavniki staroselcev opozarjajo, da jezik sčasoma izginja, ker le 20 odstotkov prebivalcev Nove Zelandije tekoče govori māorski jezik...

Delite članek