REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Merklova v bundestagu poudarila pomen transatlantskih odnosov

Merklova v bundestagu poudarila pomen transatlantskih odnosovAngela Merkel

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v nemškem parlamentu poudarila pomen transatlantskih odnosov, obenem pa je ponovno kritizirala odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega proračuna. Pred poslanci je branila napovedane višje izdatke za obrambo.

Poudarila je tudi pomen sodelovanja Nemčije v zvezi Nato in Evropski uniji. "Država sama zagotovo ne more zagotoviti varnosti," je povedala.

"Kljub vsem težavam, ki jih imamo v zadnjih dneh, so in bodo ostali transatlantski odnosi izjemnega pomena," je dejala kanclerka v bundestagu.

Pri tem je kritizirala odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa prejšnji teden, da bodo ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, čeprav sporazum tudi po njenem mnenju res ni idealen. A bi se lažje pogajali o iranskem raketnem programu in vlogi Irana v konfliktih na Bližnjem vzhodu, če bi se držali jedrskega sporazuma, je pojasnila.

Pred poslanci, ki trenutno obravnavajo proračun, je Merklova v bran vzela tudi predvidene višje izdatke za obrambo. "Ne gre za oboroževanje, ampak preprosto za opremljanje," je dejala.

Pojasnila je, da mora biti nemška vojska kos trenutnim zahtevam. Vojaki morajo hkrati dobro opravljati operacije v tujini ter obrambne naloge v Nemčiji. Vlada mora pomagati vojski, da bo ponovno dosegala dobre rezultate, zato je Merklova pozvala poslance k mirni razpravi glede povišanja obrambnih izdatkov.

Obrambi je že sedaj namenjen drugi največji kos nemškega proračuna. Za tekoče leto bi vlada namenila 38,5 milijarde evrov, za prihodnje pa 41,5 milijarde. Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je sicer predvidela, da je potrebnih še nekaj milijard več, a ji finančni minister Olaf Scholz ni ustregel.

Finančna vprašanja glede proračuna Evropske unije in območja evro pa naj bi se rešila do vrha EU v juniju, je še danes ocenila Merklova. Nemška vlada namerava s francosko govoriti o teh temah in se uskladiti do junija, je zagotovila. Glede morebitnih višjih prispevkov za EU je ocenila, da ni tako lahko ohraniti kriterije stabilnosti in vplačevati več.

Nemška vlada je za letos predvidela izdatke v višini 341 milijard evrov, kar je enako predvidenim prihodkom. Nemčija se tako že peto leto zapored ne bo zadolžila.

Proračun za leto 2018 naj bi po razpravi v parlamentu sprejeli do začetka julija.