REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Merklova preučuje nov zakon za odpravo plačne vrzeli med spoloma

Merklova preučuje nov zakon za odpravo plačne vrzeli med spoloma

Nemško ministrstvo za družino, ki ga vodi Manuela Schwesig iz levosredinske stranke SPD, je kabinetu kanclerke Angele Merkel predložilo osnutek zakona, s katerim bi v največjem evropskem gospodarstvu zmanjšali plačno vrzel med spoloma. Iz vrst vladajoče CDU je bilo sicer v preteklosti večkrat slišati, da bi zakon ogrozil konkurenčnost podjetij.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, osnutek zakona med drugim uslužbencem v podjetjih z več kot 200 zaposlenimi omogoča dostop do informacij o plačah svojih kolegov. Podjetja z več kot 500 zaposlenimi pa bi bila dolžna objavljati redna poročila o njihovih prizadevanjih za izenačitev plačne razlike.

Zakon so na ministrstvu, ki ga vodi Schwesigova iz vrst socialnih demokratov (SPD), pripravljali več kot pol leta. V tem času so se po poročanju dpa soočali s številnimi kritikami, med drugim s strani vladajočih Krščanskih demokratov (CDU), na čelu katerih je Merklova. Ti so ministrici očitali, da bo zakon škodil konkurenčnosti podjetij. Konservativni časnik Die Welt je medtem predlog označil za inštrument za mučenje gospodarstva.

Razlika med plačami je bila sicer leta 2014 v Nemčiji skoraj 22-odstotna. To je po podatkih Eurostata tretja najvišja vrzel v Evropi, večjo imajo le v Estoniji in Avstriji. Če bodo v kabinetu Merklove predlogu prižgali zeleno luč kabineta in ga bo potrdil tudi nemški parlament, bo zakon v veljavo stopil 1. julija prihodnje leto, še poroča dpa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek