REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Med spanjem v katastrofo: »Švedska se ni odrekla nevtralnosti zaradi Hitlerja, sedaj pa je to storila zaradi Rusije!«

Med spanjem v katastrofo: »Švedska se ni odrekla nevtralnosti zaradi Hitlerja, sedaj pa je to storila zaradi Rusije!«Šefica EK Ursula von der Leyen in EU, ki podpira neonaciste, v očeh nasprotnikov njene politike. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V čem je sploh smisel vedno večjih količi orožja, ki jih Evropska unija (iz »sklada za mir«!?) in ZDA (zadnji paket 40 milijard dolarjev, več kot je celoletni vojaški proračun Rusije) pošiljajo v Ukrajino?

Članice zveze NATO poskušajo ustaviti napredovanje Rusije na ukrajinski fronti, toda kaj nam pove dejstvo, da ruske sile – kljub temu napredujejo? Kljub temu, da je v Kijev že prišlo najmanj 63 milijard dolarjev, zunanji minister Ukrajine pa jih zahteva še na tisoče?

In kaj pomeni vstop Finske in Švedske v NATO za varnost vse Evrope?

Nekdanji marinec in inšpektor OZN za nadzor nad iraškim orožjem Scott Ritter se je o tem pogovarjal te dni za ameriško izdajo Sputnika: »Če si ogledate zemljevide, potem lahko vidite, da druga faza ruske operacije, pa naj jo imenujemo osvoboditev, okupacija ali priključitev Donbasa, ne glede na to kateri termin uporabite, poteka tako, kot bi si to želela Moskva.

To pomeni, da Rusija zmaguje. O tem ni nobenega dvoma.

To pomeni, da Rusija zmaguje. O tem ni nobenega dvoma. Vemo tudi, da je moderna vojna zelo smrtonosna in da ranjen nasprotnik udarja najmočneje.

Ukrajina še zmeraj ima možnost, da takrat, ko se pokaže priložnost, ki jo dopusti Rusija - ruskim silam zada boleče udarce. Sicer pa vse poteka tako, kot so si zamislili v Rusiji in menim, da bomo na koncu videli popolno zmago v Donbasu, kar pomeni, da v Donbasu ne bo več nobenih ukrajinskih vojaških sil.

Prav tako vemo, da so si preko Mariopula zagotovili ozemeljski most do Krima.

Toda, če je kdo mislil, da bo to konec spopada, se moti.

Scott Ritter
Scott Ritter     Vir: FB

Rusija se je uštela, pri oceni odziva zveze NATO oziroma bolje rečeno, ni pričakovala, da se bodo zadeve odvile iz točke, ko so trdili 'ne bomo se borili za vas, poslali vam bomo samo protitankovske rakete' do tega, da sedaj pravijo 'dali vam bomo štirikratnik ruskega vojaškega proračuna v orožju' in ob tem celo moderno ali najmodernejše orožje.

In zato Ukrajina izgrajuje armado. Rusija je uspela uničiti velik del njihove armade na vzhodu, videli pa smo, da je Ukrajina mobilizirala veliko število enot teritorialne obrambe.

Te enote so namenjene bolj za lokalno obrambo ozemlja, toda sedaj vidimo, da te enote, ki so nepripravljene, slabo izvežbane in s slabo opremo pošiljajo v prazne prostore njihove obrambe, da bi lahko opremili in dostavili moderno zahodno orožje in strelivo bolje izvežbanim enotam. Ob tem je Zahod Ukrajini omogočil strateško globino, zoper katero se Rusija težko odzove. S tem mislim na to, da se v trenutku, ko govorimo, na stotisoče pripadnikov ukrajinskih sil nahaja v Nemčiji, na Poljskem, v Romuniji, kjer se učijo uporabljati moderno orožje, na to pa se vračajo nazaj v Ukrajino na frontne črte.

Rusija je porabila veliko časa za to, da je uničila ukrajinske rafinerije, toda Poljska je na drugi strani pripravila 700 cistern z dieselskim gorivom in bencinom. S tem se problem premika preko meje.

Tudi če Rusija zmaga na vzhodu, to ne pomeni, da se bo Ukrajina predala in to odpira vprašanje, kaj sedaj, kaj je naslednji korak za Rusijo… Običajno, ko greste v vojno, lahko prekinete te logistične povezave, toda NATO je Ukrajini dal to fantastično kritje iz ozadja, ki je za Rusijo nedotakljivo.

To daje Ukrajini možnost, da se njene enote opremijo, spočijejo, izvežbajo v miru in potem vrnejo v zahodno Ukrajino…,« je poudaril Ritter.

Toda - ali ni vstop Finske in Švedske v NATO prav tako nevarna poteza, glede na to, da je bil povod za vojno podoben primer vstopa Ukrajine v NATO?

»Začnimo s Švedsko. Obe, Švedska in Finska pravita, da se pridružujeta zvezi NATO zaradi nezaslišanega ravnanja Rusije do Ukrajine. Moj odgovor je – da, razumem, Švedska, da ste malce vznemirjeni, toda vi ste bili nevtralni v času druge svetovne vojne in nezaslišanega ravnanja Adolfa Hitlerja!

In sedaj je bilo ravnanje Rusije dovolj, ni pa bilo Hitlerjevo ravnanje dovolj, da se odrečete svoji nevtralnosti in greste v obrambo demokracije in v boj proti fašizmu v Evropi?

In to ste storili sedaj, ko je v Ukrajini Rusija šla v vojno proti režimu, ki je zelo podoben nacističnemu?

In zato ste se odrekli nevtralnosti?

To je res več kot noro.

In Finska? Kar so storili, je neoprostljivo. Dal vam bom hitro lekcijo iz zgodovine: Finska je bila nekoč del Rusije. Po ruski revoluciji pa se je Finska z zelo krvavo državljansko vojno odcepila in postala neodvisna. Vodila jo je desničarska, militaristična vlada.

Leta 1939 so šli v vojno proti Sovjetski zvezi. To vojno, imenovano 'zimska vojna', ki je trajala tri mesece so izgubili.

Morali so se odreči nekaterim ozemljem blizu St. Peterburga oziroma takratnega Leningrada, ker so Rusi menili, da je mesto preblizu njihovim mejam.

Rekli so, da bodo uporabili 'vojaško-tehničen' odziv, kar pa je besednjak, ki so ga uporabili tudi pri Ukrajini.

Potem pa so se Finci od leta 1941 do leta 1944 borili na strani nacistične Nemčije proti Sovjetski zvezi.

Oblegali so Leningrad, upali, da ga bodo nacisti izstradali. Umrlo je milijon sovjetskih državljanov (med njimi tudi Putinov mlajši brat op. avt.). In danes obstajajo samo zato, ker jim je Sovjetska zveza dovolila, da obstajajo kot neodvisna država, pod pogojem, da se zavežejo k nevtralnosti za zmeraj. Za zmeraj! In sedaj so to prelomili.

Ta prva pogodba je sicer iztekla, v veljavo je stopila nova leta 1992, ki ni bila tako stroga, toda bila je utemeljena na istem načelu trajne nevtralnosti. In sedaj jim Rusi očitajo, da so prekršili pogodbo in ob tem pokvarili tudi dobre odnose, ki so jih imeli. In zakaj to počnejo? Zato, ker je, kot pravijo sami, veliko pritiskov iz Evrope, da naj nekaj naredijo.

Deloma pa zato, ker menijo, da je Rusija v tem trenutku slaba in se temu ne bo mogla upreti. In zato bo za Rusijo zelo pomembno, da premisli tudi tretjo fazo vojne.

Kajti, četudi bodo ozemeljsko dosegli vse, kar želijo v drugi fazi, bo Ukrajina še naprej obstajala in to bo militarizirana, radikalizirana, fašistična Ukrajina.

In Ukrajina že danes ni demokracija, vemo, da je Zelenski prepovedal vso politično opozicijo.

Obstajajo samo še skrajno desne stranke, iz katerih so se razvili bataljoni Azov, ki jih je oborožil, opremil in motiviral NATO.

In Finska in Švedska si verjetno pravita, 'Rusija je sedaj slaba, dajmo to izkoristiti', ta trenutek slabosti, da skočimo z ladje nevtralnosti in se pridružimo zvezi NATO.'

Toda ni še jasno, če se jim bo to posrečilo, saj sta Turčija in Hrvaška že izrazili pomisleke.

Ne vemo tudi, kakšen bo odgovor Rusije.

In danes Finska obstaja samo zato, ker jim je Sovjetska zveza dovolila, da obstajajo kot neodvisna država, pod pogojem, da se zavežejo k nevtralnosti za zmeraj. Za zmeraj!

Rekli so že, da Baltika brez jedrskega orožja več ne bo. Kar pomeni, da bodo namestili taktične jedrske sisteme, ki bodo ogrožali Finsko in Švedsko. In prav tako so rekli, da bodo uporabili 'vojaško-tehničen' odziv, kar pa je besednjak, ki so ga uporabili tudi pri Ukrajini.

In to verjetno pomeni, da bodo poslali enote na finsko mejo. In vemo, da je bila širitev zveze NATO rdeča črta za Rusijo, širitev Nata na Švedsko in Finsko pa pomeni prav prestopanje teh meja,« opozarja Ritter.

Je torej mogoče, da bo ta vojna ušla izven nadzora?

»Zelo sem zaskrbljen, da bi to lahko ušlo izven nadzora.

In kar vidim s strani Zahoda, so samo eskalacijske poteze, ki povečujejo napetost. In nobenega napora ni, da bi to rešili diplomatsko.

Jasno je, da Zahod nikoli ni imel možnosti, da premaga Rusijo v njeni posebni vojaški operaciji v Donbasu. Rezultat je bil jasen že od začetka. Vprašanje za Zahod je, kaj lahko storijo, da ohranijo Ukrajino kot samostojno evropsko državo, ki se bo sposobna obnoviti po koncu konflikta, namesto tega pa se je skoncentrirala na politiko Lloyda Austina brez koordinacije s komerkoli v Washingtonu, katere osnovna ideja je, da pustijo Rusijo izkrvaveti do konca in da spopad spremenijo v stalen spopad in se z Rusijo borijo do zadnjega Ukrajinca.

Kdorkoli verjame, da se to ne more spremeniti v veliko vojno, ta ni spremljal poteka dosedanjih dogodkov.

Zelenski že govori o totalni mobilizaciji, da bi po zbranemu milijonu vojakov zbral pet milijonov vojakov, da bi se lahko borili še naprej.

In to je zaskrbljujoče, ker vojne prinašajo samo slabe stvari, ne pa dobre in NATO bi moral to razumeti. Enako je z nordijsko širitvijo in grožnjo Švedske in Finske, da se bosta pridružili zvezi NATO. Kdorkoli verjame, da se to ne more spremeniti v veliko vojno, ta ni spremljal poteka dosedanjih dogodkov. To je zelo nevarna situacija, ki se lahko spremeni v večjo vojno.

Skrbita me Moldavija in Pridnesterska republika in kaj se lahko zgodi tam. Tudi želja Poljske po zahodni Ukrajini, ki se lahko spremeni v nov konflikt med Poljsko in Rusijo ter Belorusijo v tem območju. Lahko bi videli vojno v Evropi vse od Baltika na severu in navzdol tako, kot tega nismo videli že vse od konca druge svetovne vojne. In nihče ne počne ničesar, da bi to preprečil. V spanju odhajamo v katastrofo.«

In kako se je lahko zgodilo, da so Združene države Amerike začele podpirati tiste, ki promovirajo fašizem?

»Dovolili smo, da se je zgodovina druge svetovne vojne minimalizirala, izničevala in ponovno napisala v vseh teh letih ter prispevala k splošni rusofobiji, ki obstaja v ZDA.

In zdaj smo v stanju, ko Rusijo prikazujemo kot moderno nacistično Nemčijo. In ne razumemo, da je Rusija zgodovinska naslednica Sovjetske zveze, ki je pomagala premagati in imela celo vodilno vlogo v zmagi nad nacistično Nemčijo. Zgodovina je pač zelo nerodna reč,« opozarja Scott Ritter.

Delite članek