REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

McCarthy Zelenskemu odrekel nagovor v predstavniškem domu ameriškega Kongresa

McCarthy Zelenskemu odrekel nagovor v predstavniškem domu ameriškega KongresaMcCarthy: Imam vprašanje za Zelenskega, kdo je odgovoren za že porabljen denar? Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Trenutno v predstavniškem domu ni denarja za Ukrajino. Enostavno ga ni,« je pred obiskom Zelenskega dejal poslanec Byron Donalds s Floride.

Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy se je odločil, da ukrajinskemu predsedniku ne dovoli, da nagovori spodnji dom ameriškega Kongresa.

Prvi med republikanskimi predstavniki bo imel namesto tega zasebno srečanje z Vladimirjem Zelenskim, poroča New York Times.

Zakonodajalci, ki želijo slišati, kaj jim ima za povedati ukrajinski voditelj, bodo to lahko storili v Nacionalnem arhivu, na dogodku, ki ga organizira ukrajinski kongresni klub.

Na drugi strani je Senat sprejel prošnjo Zelenskega za gostovanje.

Zelenski je ta teden odpotoval v ZDA, da bi nagovoril Generalno skupščino ZN in ameriške uradnike pozval, naj še naprej podpirajo Kijev.

Administracija predsednika ZDA Josepha Bidna je pozvala Kongres, naj odobri dodatnih 24 milijard dolarjev pomoči Ukrajini.

Zelenski je upal, da bo njegov osebni poziv olajšal sprejetje tega predloga.

Medtem ko republikanska stranka še vedno načeloma podpira nadaljnjo pomoč Ukrajini v spopadu z Rusijo, so vedno pogostejši znaki nezadovoljstva s trenutno stopnjo pomoči.

»Trenutno v predstavniškem domu ni denarja za Ukrajino. Enostavno ga ni,« je pred obiskom Zelenskega dejal poslanec Byron Donalds s Floride.

Kot je dejal, bi si ZDA s pošiljanjem dodatnega denarja Ukrajini spodnesle lastno prihodnost.

»Če sem iskren, imamo primanjkljaj v višini dveh bilijonov dolarjev. Ne glede na to, koliko denarja damo Ukrajini, ga jemljemo od svoje prihodnosti,« je dejal republikanski poslanec Byron.

Opozoril je, da zdaj »ni pravi čas« za obisk Zelenskega.

Tudi McCarthy je kritiziral trenutno stopnjo vojaške pomoči Združenih držav Ukrajini.

Javno je vprašal: »Kdo je odgovoren za porabo denarja, ki smo ga že poslali? Kakšen je načrt za zmago? Menim, da to želi ameriška javnost vedeti!«

Zasuk razpoloženja do režima v Kijevu je v ZDA spodbudila tudi zaskrbljenost zaradi korupcije v Ukrajini.

V tednih pred potovanjem v New York je Zelenski odpustil svojega obrambnega ministra Alekseja Reznikova, za katerega so menili, da se premalo ukvarja s korupcijo v svojem resorju.

V začetku tega tedna je Reuters poročal o obtožbah ukrajinskega vodje gradbenih del, ki je Olega Tatarova, zdaj predsednikovega višjega pomočnika za izvajanje zakonov, obtožil, da ima dokaze o podkupovanju.

Tatarov je obtožbe zavrnil kot politično motivirane.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek