REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maroko ni sprejel francoske pomoči in Emmanuel Macron ni srečen

Maroko ni sprejel francoske pomoči in Emmanuel Macron ni srečenPariz in Rabat sta imela v zadnjih letih težke odnose, zlasti v zvezi s spornim ozemljem Zahodne Sahare, za katero Maroko želi, da jo Francija prizna maroško, spominja Reuters. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Številne je zmotil Macronov paternalistični nastop do Maroka in Maročanov sredi tragedije, ki jih je doletela, saj je še enkrat pokazal, da kolonizatorji ne morejo iz svojih čevljev.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torkovem video sporočilu nagovoril maroško javnost in dejal, da je Pariz pripravljen pomagati državi pri okrevanju po uničujočem potresu, če bo kralj Mohamed VI. sprejel ponudbo Francije.

»Želel sem neposredno govoriti z Maročani, da bi vam povedal, da je Francija obupana ... zaradi tega strašnega potresa,« je dejal Macron v videu, objavljenem na družbenih medijih, in dodal: »Bili bomo na vaši strani.«

Pariz in Rabat sta imela v zadnjih letih težke odnose, zlasti v zvezi s spornim ozemljem Zahodne Sahare, za katero Maroko želi, da jo Francija prizna kot maroško, spominja Reuters.

Maroko od januarja nima svojega veleposlanika v Parizu.

Reklamni panoji v Franciji in televizijske oddaje govorijo o solidarnosti z Marokom po uničujočem potresu, velika francosko-maroška skupnost se organizira za pošiljanje pomoči, vendar ena oseba ne more pomagati in ni vesela zaradi tega, to pa je Emmanuel Macron, piše Bloomberg.

Čeprav je Rabat sprejel uradne ponudbe pomoči Španije, Velike Britanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov, je pomoč svojega nekdanjega »kolonialnega vladarja« ignoriral.

Vidno razočarani francoski predsednik je objavil video, v katerem je kritiziral »kontroverze, ki ne bi smele obstajati« med Rabatom in Parizom, in ponovil, da je njegova vlada pripravljena poslati pomoč, piše Bloomberg.

»Edina oseba, pooblaščena za nagovarjanje maroškega ljudstva, je kralj Mohamed VI. Če je Macron hotel popraviti stvari ali izraziti željo po zagotavljanju humanitarne pomoči Maroku, bi moral to storiti po uradnih diplomatskih kanalih brez pompa,« je na družbenem omrežju X zapisal Samir Benis, urednik angleškega časopisnega portala.

Kot poroča AFP, je francoska pomoč v pripravljenosti, a je vodja dobrodelne reševalne organizacije dejal, da njegovi humanitarni delavci niso dobili zelene luči maroške vlade.

Vezi med Parizom in Rabatom so globoke. Po statističnih podatkih Maročani za Alžirci predstavljajo največjo francosko diasporo, saj v Franciji živi okoli 12 odstotkov migrantov, ki so bili rojeni v Maroku.

Od najmanj 1,5 milijona ljudi jih ima polovica dvojno državljanstvo. Kralj Mohamed pogosto potuje v Pariz iz zasebnih razlogov.

Kot poročajo maroški mediji, Maroko pravi, da želi ohraniti nadzor in ne želi tvegati morebitne kaotične situacije z desetinami držav in organizacij, ki prihajajo na pomoč.

»Pomanjkanje koordinacije bi bilo v takšnih primerih kontraproduktivno,« so sporočile lokalne oblasti.

Vladni kritik in aktivist Matti Munjib je dejal, da je bil to napačen odziv, ko je bila pomoč nujno potrebna, zlasti na oddaljenih območjih.

»Mislim, da je res napaka vztrajati pri suverenosti in nacionalnem ponosu. Zdaj ni trenutek, da bi jo zavrnili, saj je pomoč nujna, tudi razvite države sprejmejo tujo pomoč v katastrofah,« je dejal za BBC.

Toda številne druge je zmotil Macronov paternalistični nastop do Maroka in Maročanov sredi tragedije, ki jih je doletela, saj še enkrat pokazal, da nekdanji kolonizatorji ne morejo iz svojih čevljev.

Nenazadnje, ni dvoma, da je Macron želel izkoristi nastali klavrni položaj, saj bi mu prav prišlo nekaj reklame na afriški celini, potem ko so francoske sile in predstavniki Pariza morali zapustiti vrsto držav v Afriki po državnih udarih, ki so jih vodili častniki, ki želijo osvoboditi svojo domovino primeža Pariza in francoskih korporacij, ki izčrpavajo dobrine in naravne vire njihovih dežel.

Spomnimo, v petek zvečer je Maroko prizadel močan potres, kakršnega ta država ne pomni.

Število mrtvih v potresu z magnitudo 6,8 je po včerajšnjih poročanjih medijev naraslo na 2901.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek