REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Londonski »Telegraph«: Bidnu ni dobro, zamenjajte ga!

Londonski »Telegraph«: Bidnu ni dobro, zamenjajte ga!Britanski časnik piše o ameriškem predsedniku pod naslovom »Joe Biden je nevaren, odstranite ga zdaj, preden postane prenevarno«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Pretvarjajo se, da ne opazijo Bidnovih gafov, napak in tragičnih znakov pospešenega poslabšanja njegovega vedenja, in zdi se, da hkrati svojega svojeglavega sina Hunterja ščiti pred roko pravice in vso močjo zakona,« navaja Telegraph.

Joseph Biden ni več zmožen opravljati funkcijo predsednika ZDA in bi bilo za Združene države in preostali svet veliko bolje, če bi predčasno zapustil položaj zaradi slabega zdravja, ter da ne kandidira ponovno, piše britanski Telegraph v uredniškem komentarju.

V besedilu z naslovom »Joe Biden je nevaren, odstranite ga zdaj, preden postane prenevarno« avtor navaja, da je takšno razmišljanje anatema za ameriške elite, ki se zgražajo ob misli, da bi v Belo hišo vstopil Donald Trump ali kdo bolj kompetenten.

»Pretvarjajo se, da ne opazijo Bidnovih gafov, napak in tragičnih znakov pospešenega poslabšanja njegovega vedenja.

Zdi se, da hkrati svojega svojeglavega sina Hunterja ščiti pred roko pravice in vso močjo zakona,« navaja komentator britanskega Telegrapha.

Incidenti se kopičijo, spominja britanski časnik, ki omenja enega zadnjih, ko je Biden med obiskom v Vietnamu med tiskovno konferenco nenadoma oznanil, da zdaj »gre spat«, preden ga je pomočnica prekinila sredi stavka.

Zdi se, kot da govori v ugankah ali kot odgovor na vprašanja ponuja nenavadne citate, nenehno bere iz »puščic« in ni sposoben govoriti o nobenem težkem vprašanju.

Telegraph celo spominja na videoposnetke Bidna iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, kjer je nemogoče prepoznati Bidna iz preteklosti v primerjavi s tem današnjim:

»Ronald Reagan, čigar zdravje je bilo po poskusu atentata trajno okrnjeno in je kasneje zbolel za Alzheimerjevo boleznijo, med opravljanjem funkcije še nikoli ni bil v tako slabem stanju (kot je danes Biden),« piše britanski časnik.

Časnik spominja, da je Bidnova naloga vodenje najmočnejše države na svetu, kar je zapleten in odgovoren položaj, nenazadnje tudi zato, ker njegove roke lebdijo nad jedrskim gumbom.

»Amerika se spreminja v nekakšno banana republiko, kjer so bili prejšnji vladarji sodno preganjani zaradi dejanj v času svojega mandata. Ameriške volitve torej temeljijo na temeljni neresnici - trditvi, da bo Biden predsednik do leta 2028, če bo ponovno izvoljen. Glede na očitno hitrost njegovega propadanja mora obstajati zelo malo možnosti, da bi v Beli hiši zdržal več kot par let,« piše Telegraph.

Dodaja še, da bo moral Biden odstopiti, Kamala Harris pa bo nato postala predsednica za dve ali tri leta.

»Veliko bolje bi bilo, če bi to šarado končali danes. Biden bi moral sporočiti, da vendarle ne kandidira na naslednjih predsedniških volitvah, Harrisova ali kdo drug pa naj bo izbran za demokratskega kandidata,« piše kolumnist Telegrapha.

To bi seveda vplivalo tudi na republikance, ki bi nato morali premisliti o svoji odločitvi, ali želijo za svojega kandidata nekoga, ki bi lahko bil prihodnje leto v zaporu.

Bolj radikalna možnost bi bila, da bi Biden že zdaj odstopil in oblast predal Harrisovoj.

Po poročanju Telegrapha bi bila še slabša predsednica kot Biden, a bi imela vsaj popoln nadzor nad administracijo.

Časnik se sklicuje tudi na 4. razdelek 25. amandmaja ameriške ustave, po katerem se lahko podpredsednik in večina kabineta odločita, da predsednik ne more opravljati pooblastil in dolžnosti.

Ob tem Nancy Pelosi trdi, da Kamala Harris že sedaj ne dela - nič:

Predsednik Biden bi to, namreč sklep, da ne more opravljati pooblastil in dolžnosti sicer lahko izpodbijal, a končna odločitev zahteva dvotretjinsko podporo v Kongresu.

Predvideva se, da bi veliko število demokratov podprlo odstavitev Bidna, če bi to najprej storil njegov kabinet.

Toda, piše Telegraph, je realnost ravno obratna, saj bodo demokrati obdržali Bidna na položaju in zagotovo ne bodo uspeli na volitvah leta 2024.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek