REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

London znova obtožil Moskvo neodgovornega ravnanja v primeru Skripal

London znova obtožil Moskvo neodgovornega ravnanja v primeru SkripalVohun Sergej Skripal naj bi bil v Angliji domnevno zastrupljen s strupom Novičok

V Haagu se je danes na izrednem zasedanju sestal izvršni svet Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), na katerem je Velika Britanija Rusijo znova obtožila "neodgovornega" ravnanja v primeru zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere na Otoku.

"Z neodgovornim ravnanjem Rusija krši prepoved kemičnega orožja in ogroža globalno varnost," je na zasedanju za zaprtimi vrati povedal britanski veleposlanik na Nizozemskem Peter Wilson, kot je britansko veleposlaništvo zapisalo na Twitterju. Znova so poudarili, da je Rusija edina odgovorna za zastrupitev.

"Rusija je vodila kampanjo dezinformacij, uperjeno proti ugledu in strokovnosti OPCW," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila britanska delegacija.

Na zasedanju, ki ga je zahtevala Velika Britanija, so tudi visoki ruski, ameriški in francoski diplomati. To je sicer že drugo izredno zasedanja v tem tednu. Na prvem so razpravljali o domnevnem kemičnem napadu v Siriji.

OPCW je v poročilu o preiskavi zastrupitve Skripala in njegove hčere potrdil ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije. Niso pa natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo. Prav tako niso ocenili, kdo bi lahko izvedel napad na Skripala in njegovo hčer.

Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. London je tudi po objavi poročila zatrdil, da je za napadom Moskva.

Švicarski laboratorij, ki je opravljal raziskavo za OPCW, je sicer po navedbah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v vseh vzorcih našel sledi kemikalije BZ. Vendar pa je OPCW ugotovitve tega laboratorija v poročilu v celoti izpustil.

Wilson je danes po navedbah ruske tiskovne agencije Tass zatrdil, da te kemikalije v vzorcih ni našel nobeden od laboratorijev, ki so opravljali raziskavo za OPCW.