REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krokodilje solze: Izrael se opravičuje za umor zahodnih humanitarcev, »po naključju« ubitih v treh napadih

Krokodilje solze: Izrael se opravičuje za umor zahodnih humanitarcev, »po naključju« ubitih v treh napadihNapad na delavce WCK - ne eden, pač pa trije ločeni. Vir: Posnetek zaslona, X

Načelnik štaba izraelskih obrambnih sil (IDF) Herzi Halevi je bombardiranje humanitarnega konvoja v Gazi v ponedeljek označil za »hudo napako«.

Sedem humanitarnih delavcev Svetovne centralne kuhinje (WCK), večinoma tujcev, je bilo ubitih v tristopenjskem napadu, ki naj bi bil namenjen borcu Hamasa.

Incident je sprožil mednarodno obsodbo.

Ameriška vlada pod taktirko Joeja Bidna je kljub temu branila Izrael in trdila, da konvoj ni bil napaden namerno.

Halevi se je v torek oglasil na X (prej Twitterju), da bi se opravičil za napad, v katerem so umrli trije britanski državljani, pa tudi poljski in avstralski državljan, kanadsko-ameriški dvojni državljan in Palestinec.

»Želim biti zelo jasen – napad ni bil izveden z namenom škodovanja humanitarnim delavcem WCK. Šlo je za napako, ki je sledila napačni identifikaciji – ponoči med vojno v zelo zapletenih razmerah. To se ne bi smelo zgoditi,« je dejal Halevi v video izjavi, objavljeni na uradnem računu IDF.

V imenu izraelske vojske se je opravičil »za nenamerno škodo«, povzročeno članom WCK.

Izraelski predsednik Isaac Herzog se je istočasno opravičil ustanovitelju WCK Joseju Andresu.

Poklical je Andresa, da bi izrazil »globoko žalost in iskreno opravičilo«, poroča časnik Times of Israel, ki se sklicuje na izjavo predsednikovega urada.

Priznanja prihajajo po tem, ko je Andres kritiziral pripombo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je dejal, da se takšni »tragični« in »nenamerni« incidenti dogajajo »v času vojne«.

»Zračni napadi na naš konvoj niso bili le neka nesrečna napaka v megli vojne,« je Andres zapisal v dnevniku Yedioth Ahronoth.

»Šlo je za neposreden napad na jasno označena vozila, katerih gibanje je vedela IDF,« je opozoril.

Časnik Haaretz je v torek poročal, da je IDF namerno ciljala na konvoj WCK zaradi suma, da je s skupino potoval Hamasov operativec.

Številne nevladne organizacije obtožujejo Izrael zaradi namernega ciljanja humanitarnih delavcev in vidijo v tem poskus Izraela, da popolnoma izstrada prebivalstvo Gaze.

Toda obrambni viri so za časnik povedali, da so bili avtomobili »jasno označeni na strehi in ob straneh« z logotipom WCK, vendar je enota IDF, odgovorna za varnost poti, »identificirala oboroženega moškega« s skupino in »sumila, da je bil terorist.«

Izraelska vojska je najprej napadla prvi avtomobil. Ko so delavci iz drugega avtomobila priskočili na pomoč zadetemu avtomobilu so bombardirali ta avto. In na koncu še tretjega.

Incident je zato naletel na obsodbo mednarodne skupnosti, tudi najtrdnejših zaveznikov Izraela, kot sta ZDA in Združeno kraljestvo, ter drugih držav, katerih državljani so bili med mrtvimi.

Številne nevladne organizacije obtožujejo Izrael zaradi namernega ciljanja humanitarnih delavcev in vidijo v tem poskus skrajno desne vlade Netanjahuja, da popolnoma izstrada prebivalstvo Gaze.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek