REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kremelj pojasnil svojo »edino možnost«, ki jo ima v Ukrajini

Kremelj pojasnil svojo »edino možnost«, ki jo ima v UkrajiniDmitrij Peskov

Trenutno ni pogojev za mirovno rešitev v Ukrajini, kar pomeni, da Rusija nima druge možnosti, kot da nadaljuje z bojem, je zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

»Absolutna prioriteta za nas ostaja in bo vedno ostala doseganje ciljev, ki smo si jih zastavili. V tem trenutku jih je mogoče doseči le z vojaškimi sredstvi,« je Putinov predstavnik povedal novinarjem v ponedeljek.

Peskov se je odzval na članek veterana nemškega diplomata Wolfganga Ischingerja, ki je več kot desetletje predsedoval münchenski varnostni konferenci.

Dmitrij Peskov: Absolutna prioriteta za nas ostaja in bo vedno ostala doseganje ciljev, ki smo si jih zastavili. V tem trenutku jih je mogoče doseči le z vojaškimi sredstvi...Ker ni pogojev za mir, je za dosego ruskih ciljev potrebna vojaška akcija, je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

V prispevku, ki ga je v nedeljo objavil Der Tagesspiegel, je Ischinger zahodne voditelje pozval, naj »zdaj začnejo razmišljati o mirovnem procesu« in ustanovijo posebno politično kontaktno skupino za ukrajinski konflikt.

»Poleg dobave orožja in finančne podpore moramo ponuditi perspektive na vse večji zbor vprašanj kritikov,« je trdil.

Po Ischingerjevem predlogu bi kontaktno skupino vodile ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija in Francija, druge države in mednarodne organizacije, vključno z Natom, pa bi tvorile »zunanji krog« udeležencev, ki bi dali legitimnost kakršnim koli osnutkom dokumentov.

Naloga skupine naj bi bila priprava sporazuma o prekinitvi ognja in druge dokumentacije za oblikovanje ureditve za obdobje po konfliktu.

Delovala bi skupaj s tako imenovano skupino Ramstein, ki usmerja zahodno vojaško pomoč Ukrajini.

Ischinger je poudaril, da nova pobuda ne bo pritiskala na Ukrajino k pogajanjem.

Veteran nemške diplomacije je predlagal seznam vprašanj, ki bi si jih skupina zastavila, vključno z:

»Ali naj Varnostni svet OZN potrdi sporazum o prekinitvi ognja?«, »Ali bo obstajala demilitarizirana tamponska cona?« in »Ali naj ljudje v Krimu izvedejo referendum, da se odloči, čigavi so?«

Kijev je kot predpogoj za mirovna pogajanja razglasil popolno vrnitev ozemelj, za katera trdi, da so ukrajinska.

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je tudi prepovedal pogovore z Rusijo, dokler je na položaju predsednik Vladimir Putin.

Ruska vlada je v odgovor zatrdila, da je ukrajinska vlada dejansko onemogočila mirovna pogajanja in da je Kijev zavzel svoje stališče na podlagi ukazov ZDA, ki želijo Rusiji »zadati strateški poraz.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek