REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus v zraku izgubi 90 odstotkov sposobnosti okužbe v 20 minutah, večino pa že v prvih 5 minutah

Koronavirus v zraku izgubi 90 odstotkov sposobnosti okužbe v 20 minutah, večino pa že v prvih 5 minutahObrazne maske imajo velik vpliv na preprečitev širjenja smrtonosnega virusa s kašljanjem in govorjenjem

Ugotovitve nove študije, ki jo povzema Guardian, poudarjajo pomen nošenja mask pri preprečevanju prenosa covida-19 na kratke razdalje.

Koronavirus namreč izgubi 90 odstotkov svoje sposobnosti, da nas okuži v 20 minutah po prenosu v zrak – večina izgube se zgodi v prvih petih minutah, kažejo prve svetovne simulacije, kako virus preživi v izdihanem zraku.

Ugotovitve znova poudarjajo pomen prenosa covida na kratke razdalje, pri čemer sta fizična distanca in nošenje maske verjetno najučinkovitejši sredstvi za preprečevanje okužbe. Prezračevanje, čeprav se še vedno izplača, bo imelo verjetno manjši vpliv.

»Ljudje so se osredotočili na slabo prezračene prostore in razmišljali o prenosu po zraku čez metre ali čez sobo. Ne rečem, da se to ne zgodi, vendar menim, da je še vedno največje tveganje za izpostavljenost, ko ste z nekom blizu,« je dejal profesor Jonathan Reid, direktor raziskovalnega centra za aerosol Univerze v Bristolu in glavni avtor študije.

»Ko se oddaljite, se aerosol ne le razredči, ampak je tudi v njem manj kužnega virusa, ker je virus izgubil infektivnost oziroma kužnost.«

Raziskava znova kaže na velik pomen nošenja mask v situacijah, ko se ljudje ne morejo fizično distancirati.

Do zdaj so naše domneve o tem, kako dolgo virus preživi v drobnih kapljicah v zraku, temeljile na študijah, ki so vključevale škropljenje virusa v zaprte posode, imenovane Goldbergovi bobni, ki se vrtijo, da kapljice ostanejo v zraku.

S to metodo so ameriški raziskovalci ugotovili, da je infekcijski virus še vedno mogoče odkriti po treh urah.

Vendar takšni poskusi ne ponazarjajo natančno tega, kar se zgodi, ko kašljamo ali dihamo.

Naprava za preučevanje aerosolov  Vir: Univerza Bristol
Naprava za preučevanje aerosolov  Vir: Univerza Bristol

Namesto tega so raziskovalci z Univerze v Bristolu razvili aparat, ki jim je omogočil, da ustvarijo poljubno število drobnih delcev, ki vsebujejo virus.

Virus nato lebdi med dvema električnima obročema od petih sekund do 20 minut, hkrati pa strogo nadzorujejo temperaturo, vlažnost in intenzivnost ultravijoličnih žarkov. 

»To je prvič, da je komu uspelo dejansko simulirati, kaj se zgodi z aerosolom med izdihom,« je dejal Reid.

To je prvič, da je komu uspelo dejansko simulirati, kaj se zgodi z aerosolom med izdihom.

Študija je pokazala, da virusni delci, ko zapustijo razmeroma vlažna in z ogljikovim dioksidom bogata pljuča, hitro izgubijo vodo in se izsušijo, medtem ko je prehod na nižje ravni ogljikovega dioksida povezana s hitrim dvigom pH.

Oba dejavnika motita zmožnost virusa, da okuži človeške celice, vendar je hitrost, s katero se delci izsušijo, odvisna od relativne vlažnosti okoliškega zraka.

Ko je bil ta nižji od 50 % – podobno kot sorazmerno suh zrak v številnih pisarnah – je virus izgubil približno polovico svoje infektivnosti v petih sekundah, nato pa je bil upad počasnejši in bolj enakomeren, z nadaljnjimi 19 % izgube v naslednjih petih minutah.

Pri 90 % vlažnosti – kar je približno enako razmeram v parni ali tuš kabini – je bilo upadanje infektivnosti bolj postopno, pri čemer je 52 % delcev ostalo kužnih še po petih minutah, po 20 minutah pa je padlo na približno 10 %, potem pa ni bilo razlike med dvema pogojema.

Vendar temperatura zraka ni vplivala na virusno kužnost, kar je v nasprotju s splošno razširjenim prepričanjem, da je prenos virusa pri visokih temperaturah nižji.

»To pomeni, da če se danes srečam s prijatelji na kosilu v pubu, je glavno tveganje, da virus prenesem svojim prijateljem ali da mi ga oni prenesejo, namesto da bi virus dobil od nekoga na drugi strani sobe,« je rekel Reid.

To znova kaže na velik pomen nošenja mask v situacijah, ko se ljudje ne morejo fizično distancirati, je dodal.

Delite članek