REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kontra: Eksplozija razdejala del Južnoukrajinske jedrske elektrarne, jo je napadla ukrajinska vojska?

Kontra: Eksplozija razdejala del Južnoukrajinske jedrske elektrarne, jo je napadla ukrajinska vojska?Pogled iz vesolja: Ukrajina ponoči. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dolgi tedni obstreljevanja jedrske elektrarne (JE) Zaporožje, največje jedrske elektrarne v Evropi in tudi misija Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) niso prinesli večjih sprememb na fronti v Ukrajini.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, ki je morala biti zaradi ukrajinskega obstreljevanja v celoti izključena iz omrežja (elektrike ne proizvaja več noben od šestih reaktorjev) je še naprej tarča obstreljevanja ukrajinskih sil.

Hkrati pa ukrajinske oblasti za obstreljevanje ves čas obtožujejo rusko vojsko, kar je sicer tudi povsem nelogično, saj je JE Zaporožje na območju, ki ga nadzorujejo ruske sile.

Današnja noč pa je prinesla novo presenečenje za oblasti v Kijevu.

Zaradi takšnih napadov se Ukrajino da že zelo lepo videti tudi iz vesolja.

Huda eksplozija je namreč odjeknila v bližini Južnoukrajinske jedrske elektrarne (PAES), le 300 metrov od jedrskih reaktorjev.

Udarni val je poškodoval zgradbe in razbil več kot 100 oken.

Ena od hidroelektrarn Aleksandrovske jedrske elektrarne, ki je del južnoukrajinskega energetskega omrežja, je bila zato izklopljena. Izklopljeni so bili tudi trije visokonapetostni daljnovodi.

Zaradi takšnih napadov se Ukrajino da že zelo lepo videti tudi iz vesolja. Ukrajina je namreč tam, kjer je - velika, temna senca. Področje brez svetlobe.

Eksplozijo je potrdilo tudi podjetje Energoatom.

Pri tem se zastavlja vprašanje, zakaj je prišlo do napada tako blizu jedrskega reaktorja?

»19. septembra ob 00:20 uri so ruske oborožene sile izstrelile raketo na industrijsko cono južnoukrajinske jedrske elektrarne. Močna eksplozija je odjeknila le 300 metrov od reaktorjev PAES. Udarni val je poškodoval zgradbe jedrske elektrarne, pri čemer je bilo razbitih več kot 100 oken. Ustavila se je tudi ena od hidroelektrarn Aleksandrovske HE, ki je del južnoukrajinskega energetskega kompleksa. Izpadli so tudi trije visokonapetostni daljnovodi,« piše v sporočilu ukrajinske vojske, s katerim potrjujejo napad.

Pri tem se zastavlja vprašanje, zakaj je prišlo do napada tako blizu jedrskega reaktorja?

Kajti običajno je dovolj, da uničite transformatorske postaje okoli postaje (kar je dovolj enostavno) in pričakovani učinek bo dosežen brez posledic za okolje. In človeštvo.

Na Telegram kanalu ASB Military so prepričani, da gre za novo eskalacijo s strani Rusije in za sporočilo Kijevu.

»To pomeni veliko zaostritev ruskih oboroženih sil. Če bo Ukrajina napadla jedrsko elektrarno Zaporožje, bo Rusija razdejala Južnoukrajinsko jedrsko elektrarno.«

Kaj to pomeni iz zornega kota kontaminacije ozemlja je seveda jasno vsakomur.

Skrb vzbujajoče je, da so nekatere ruske enote res že dobile ukaze, da naj se pripravijo za bojevanje v pogojih jedrske kontaminacije.

Sporočilo ruskih sil je preprosto: če bo Ukrajina napadla jedrsko elektrarno Zaporožje, bo Rusija razdejala Južnoukrajinsko jedrsko elektrarno.

Ruski kanali pa se ob tem celo norčujejo in ponavljajo trditve, ki so jih doslej objavljali ukrajinski in zahodni mediji v svojih lažnivih poročilih o »ruskem samobombardiranju« jedrske elektrarne Zaporožje.

»Ukrajinci so popolnoma ponoreli - dekomunizirajo in bombardirajo lastne jedrske elektrarne!« se norčuje eden od takšnih zapisov.

Zanimivo je, da ukrajinska vojska tokrat ni sporočila, da so jedrsko elektrarno pod njihovim nadzorom zadeli njihovi izstrelki, tako kot je za NE Zaporožje ves čas trdila, da po njej padajo - ruski.

Ob tem pa so ruske sile tudi to noč nadaljevale z uničevanjem ukrajinskih toplarn in termoelektrarn.

Po nekaj dnevih takšnih napadov je jasno, da gre za novo rusko strategijo in da takšne objekte, ki bi jih sicer vse lahko napadli zelo hitro in v enem udarcu - namerno uničujejo posamično in postopoma.

Uničujejo toplarne, jezove, termoelektrarne in transformatorske postaje. Vsaka je enormna izguba za Ukrajino, ki se ne da preprosto nadomestiti.

Vse so bile zgrajene še v času socializma, neodvisna Ukrajina ni zgradila nobene termoelektrarne.

Od osemnajstih jih je večina, razen štirih, na območju, ki ga nadzoruje ukrajinska vojska. Ne da se jih umakniti in skriti, so lahek cilj, škoda ob njihovem uničenju pa je izjemno visoka.

Ampak nič ne kaže, da bi v Kijevu dojeli sporočilo…

Delite članek