REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec »udobne vojne«, zaradi terorističnih napadov Kijeva sledi rusko uničevanje »kritične ukrajinske infrastrukture«

Konec »udobne vojne«, zaradi terorističnih napadov Kijeva sledi rusko uničevanje »kritične ukrajinske infrastrukture«Ruska vojska bo odslej napadala tudi infrastrukturo Ukrajine. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ruska vojska je doslej v Ukrajini, kot priznavajo tudi vojaški strokovnjaki, nastopala precej »v rokavicah.« Tega je sedaj konec.

S to oceno se seveda ne bodo strinjali tisti, ki porušene zgradbe v Ukrajini vidijo kot dokaz ruskega »barbarstva«, ne da bi se zavedali, da so te iste »civilne« objekte pred napadi najpogosteje uporabljali pripadniki ukrajinske vojske in jih tako spremenili v legitimne vojaške cilje.

Toda dejstvo je, da se v ruski operaciji nekaj spreminja, kar smo že napovedali.

Napadi na elektrarne in toplarne, rušenje jezu na reki Ingulec, ki je nato poplavila tudi Krivoj Rog, rodno mesto predsednika Volodimirja Zelenskega in podobni napadi kažejo, da bodo posledice vojne za Ukrajino kmalu precej težje, kot so bile doslej.

Živijo preveč udobno. Odpeljali jih bomo iz cone udobja.

Reka je poplavila številna območja in s seboj odnesla pontonske mostove, ki jih je zgradila ukrajinska vojska za napade na ruske sile.

Jez naj bi uničili s supersoničnim Kinžalom.

Gre za rakete, proti katerim ni obrambe in jih ZDA in zavezniki - nimajo.

Rusija je namreč skoraj sedem mesecev dopuščala, da se ukrajinska vojska bori iz nadvse udobne pozicije, z delujočim elektroenergetskim sistemom, z gretjem, vodo, delujočimi cestnimi in železniškimi sistemi, po katerih so v državo in iz nje redno prihajali tudi tuji politiki.

V vseh ukrajinskih mestih je praviloma vedno deloval tudi internet, kar je za sodobne vojne nekaj neverjetnega. Isto velja za mobilno telefonijo, ki so jo predvsem ukrajinski vojaki uporabljali tudi na fronti – čeprav to ni dovoljeno, saj s tem vojaki elektronskim izvidnikom Rusije izdajajo svoje položaje in postanejo cilji topniških napadov.

To kaže tudi posnetek Ukrajinke, ki je nedavno na Tik Toku pozvala k bombardiranju Kijeva in bogataških četrti mesta, kjer se mladeniči in mladenke ukrajinskih elit zabavajo, medtem ko sinovi in hčerke »navadnih« državljanov umirajo na fronti.

Gibanje ukrajinskih vojakov na posnetku spodaj pa razkrije, da so v tej skupini samo tujci. Sliši se le angleščina.

V operaciji v smeri Harkova naj bi bila celo tretjina vojakov - tujcev. Med njimi je tudi Michael Nance, nekdanji komentator MSNBC, marinec, vesel, ker sedaj padajo granate po ruskih »kurbah«. Opozarja ruske vojake, da naj pazijo, ker »drek pada po njih.«

Na ruskih kanalih pa se ob teh posnetkih sprašujejo, ali še komu ni jasno, da je to vojna zveze NATO proti Rusiji?

Ne smemo pozabiti niti na terorističen napad na hčerko Aleksandra Dugina, za katerim po zbranih dokazih prav tako stojijo ukrajinske tajne službe.

Vse to zahteva spremembo operacije v antiteroristično.

Nobena lokomotiva pa seveda ne more preko mosta – ki ga ni ali predora, ki je zasut.

Ko je na primer ruska vojska napadala železnico, je doslej uničevala samo električne transformatorske postaje, ki so omogočale uporabo električnih lokomotiv.

Toda na dieselske to ni vplivalo.

Te so lahko še naprej prevažale zahodno in drugo orožje na fronto.

Nobena lokomotiva pa seveda ne more preko mosta – ki ga ni ali predora, ki je zasut.

Članice zahodnega zavezništva ravnajo zelo drugače, kar smo najbolj nazorno videli ob agresiji zveze NATO leta 1999 na ZRJ ali nezakonitem napadu ZDA na Irak leta 2003.

Ameriška vojska na primer ob svojih »humanitarnih« in podobnih intervencijah takoj poruši tudi kritično infrastrukturo napadenih držav.

Sedaj pa ruska vojska tudi proti ukrajinski že uporablja termobarične, vakumske bombe, ki sežgejo in uničijo tudi vkopane cilje.

Gre za novo eskalacijo (posnetek spodaj).

A to ni vse.

Mostovi, daljnovodi, železniške postaje, jezovi – vse to je sicer namenjeno predvsem civilni uporabi, toda ker to infrastrukturo koristi tudi vojska, se lahko zaradi svoje »dvojne« uporabe opredeli tudi kot vojaški cilj.

Na to opozarja tudi ruski vojaški strokovnjak Aleksej Leonkov, ki poudarja, da rusko vodstvo zdaj prilagaja posebno operacijo.

Do tega naj bi prišlo tudi zaradi kršitev vojnega prava s strani ukrajinske vojske, zaradi napadov na civilne cilje, napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje in podobno.

Teroristične akcije Kijeva postavljajo svet na rob jedrske katastrofe. Ne moremo dopustiti, da se to zgodi.

Ukrajinski napadi na jedrsko elektrarno Zaporožje ustvarjajo nesprejemljivo nevarnost izpusta sevanja, je v torek dejal predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

Medtem ko se zdi, da ZDA ne skrbi morebitna škoda, ki bi ob radioaktivnem sevanju nastala za Ukrajino in njene evropske zaveznice v Natu, bo Moskva ukrepala, da bi preprečila to katastrofo, je dejal predsednik ruskega parlamenta.

»Teroristične akcije Kijeva postavljajo svet na rob jedrske katastrofe. Ne moremo dopustiti, da se to zgodi,« je dejal Volodin, ko je odprl jesensko zasedanje parlamenta.

ZDA so morda daleč od JE Zaporožje, medtem ko bodo njihovi zavezniki v Natu v Evropi trpeli v primeru radioaktivnega izpusta, je poudaril Volodin.

Parlamenta ZDA in EU molčita o grožnji, vendar številne druge države po svetu delijo zaskrbljenost Rusije glede razmer, je dejal.

Rusija od marca nadzoruje največjo jedrsko elektrarno v Evropi.

Napadi na objekt so se začeli julija, pri čemer je rusko obrambno ministrstvo dokumentiralo več kot 30 topniških napadov in napadov brezpilotnih letal ter dva poskusa ukrajinskih komandosov, da napadejo jedrsko elektrarno, enega med prejšnjim obiskom misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ta mesec.

Moskva je obtožila režim v Kijevu, da je organiziral granatiranje, da bi Rusija izgledala slabo, čeprav je ukrajinska vojska na koncu priznala, da strelja na elektrarno.

Moskva je obtožila režim v Kijevu, da je organiziral granatiranje, da bi Rusija izgledala slabo, čeprav je ukrajinska vojska na koncu priznala, da strelja na elektrarno.

Pri ruski zaostritvi in spremembi operacije v antiteroristično gre tudi za retaliacijo, ki je po mednarodnem pravu dovoljena in je sredstvo, s katerim nasprotnika pripraviš do spoštovanja pravil, ki jih sam neprestano krši.

Po prerazporeditvi vojakov z umikom sil z območja Harkova so raketni napadi na kritično infrastrukturo jasno pokazali, da se Moskva ne namerava omejiti na polovične ukrepe.

Uničena toplarna
To je usoda toplarn in elektrarn v Ukrajini še pred zimo, če se vojna ne bo končala hitro. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Pozivi, da naj ruska vojska ostreje udari v Ukrajini se slišijo tudi s strani javnosti in vplivnih krogov v Rusiji.

Takšna sprememba v akciji posebne vojaške operacije je bila za kijevski režim zelo neprijetno presenečenje.

»Boji ne bodo več potekali v istem tempu in s takšno interakcijo, kot je bilo prej. Prestopili so Rubikon je poudaril vojaški strokovnjak v oddaji »Večer z Vladimirjem Solovjovom.«

Številne odločitve, ki so bile prej sprejete zaradi politične nestabilnosti, zdaj nimajo več pomena, je opozoril strokovnjak. V ospredje bodo prišle vojaške zmogljivosti.

Kijevski režim se mora zavedati, da je brezskrbnih dni konec.

Oborožene sile Ruske federacije se v prihodnje ne nameravajo več zadržati in bodo onesposobile mostove, železniške postaje in druge infrastrukturne objekte.

Kijevski režim se mora zavedati, da je brezskrbnih dni konec. Zdaj bo vse drugače, opozarja komentator.

Na ruskih kanalih ne dvomijo o tem, da bo Rusija v Ukrajini dosegla svoje cilje in objavljajo video kompilacije, s katerimi slavijo moč ruskega orožja.

»Živijo preveč udobno. Odpeljali jih bomo iz cone udobja. Ne samo, da imamo dovolj moči in sredstev za to - dodali jih bomo še več. Koliko - ne povem. Naj bo presenečenje. Odločitev je padla,« je povzel Leonkov.

Bolj neposredno je to zapisal eden od avtorjev na ruskem Telegram kanalu Slavjangrad: »Zdaj je čas, da 'kalibriramo' čim več sovražnikove infrastrukture od Lvova do Harkova. Naj sedijo v poplavljenih mestih do kolen v dreku, brez elektrike in z ustavljeno železnico. Luksuzna vojna z internetom in toplimi stanovanji naj gre v pozabo!«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek