REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kje v Evropi so prepovedali nikabe ter burke

Kje v Evropi so prepovedali nikabe ter burkeVIR: Profimedia

V več evropskih državah je trenutno veljavna zakonodaja, ki prepoveduje popolno zakritje obraza s »pomočjo« različnih mask, čelad kot tudi burk oz. nikabov. 

Nasprotniki take zakonodaje opozarjajo, da je usmerjena predvsem proti muslimanskim ženskam ter da je to znamenje naraščajoče islamofobije v Evropi. Podporniki pa na drugi strani opozarjajo potrebe po zagotavljanju varnosti, kot tudi spoštovanju evropskih kulturnih vrednot. 

Prva Francija

Aprila 2011 je zakon stopil v veljavo, ki narekuje, da v javnosti nihče ne sme nositi oblačila oz. del oblačila, ki zakriva obraz.

Prva država Evropske unije, ki je sprejela zakon proti burki in nikabu, je bila Francija. Aprila 2011 je zakon stopil v veljavo, ki narekuje, da v javnosti nihče ne sme nositi oblačila oz. del oblačila, ki zakriva obraz. 
To je dejansko nadaljevanje zakona, ki je pričel veljati že leta 2004, in je prepovedal nositi kakršnakoli verska oblačila v (javnih) šolah.

Po trenutnih ocenah je v Franciji le okoli dva tisoč žensk, ki aktivno nosijo burke oz. nikabe, kar predstavlja neznaten delež v populaciji okoli pet milijonov muslimanov. 

Zakon narekuje denarno kazen do višine 150 evrov in/ali udeležbo pri državljanskem pouku. Hkrati zakon tudi kaznuje osebo, ki bi drugo osebo prisilil v nošnjo takega oblačila in sicer z denarno kaznijo 30.000 evrov in enoletnim obiskom zapora; ta kazen se lahko podvoji, če je žrtev mladoletna. 

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je potrdilo veljavnost zakona leta 2014.

Sledi soseda Belgija

Kmalu za Francijo, je tudi Belgija julija 2011 uvedla zakonodajo, ki je prav tako prepovedal zakrivanje obraza na kakršenkoli način v javnosti. 

Belgijski zakon narekuje denarno kazen kot tudi zaporno kazen do sedmih dneh zapora. Tudi ta zakon je obravnaval ESČP, ki je potrdilo veljavnost.

Po ocenah trenutno le okoli 200 belgijskih žensk nosi nikabe oz. burke, pri čemer muslimanska skupnost v Belgiji šteje okoli milijon članov. 

Delna nizozemska prepoved 

Še ena zahodnoevropska država, Nizozemska, je podobno zakonodajo uvedla leta 2016. Slednja tako prepoveduje nošnjo tančic, ki prekrivajo celotno telo in/ali celoten obraz v javnih ustanovah, javnem transportu, šolah in bolnišnicah. Še zmeraj se tako lahko nikab oz. burko lahko nosi v javnosti.

Ta zakon je neposredno vplival na okoli 100 žensk, po uradnih vladnih ocenah. Če kršijo zakon, jim grozi denarna kazen do višine 400 evrov. 

Bolgari tudi 

Istega leta je prepoved zakrivanja obraza sprejela tudi Bolgarija, kjer so denarne kazni najvišje in sicer vse do 750 evrov. 

Istega leta je prepoved zakrivanja obraza sprejela tudi Bolgarija, kjer so denarne kazni najvišje in sicer vse do 750 evrov. 

Pri tem zakon dovoljuje nošnjo v primeru športne aktivnosti, na delovnem mestu, ter v okviru verskih obredov. 

Lani še Avstrija

Naša severna soseda je oktobra lani prav tako prepovedala prekrivanje obraza s tančico, pri čemer zakon narekuje, da mora biti obraz viden vse od brade do pričetka lasišča. V nasprotnem primeru kršitelju grozi kazen do 150 evrov. 

Najnovejši zakon na Danskem

Kot smo že poročali, je na zadnji majski dan danski parlament sprejel zakon, ki bo vstopil v veljavnost avgusta in prepoveduje nošnjo tančic, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti. Zakon bo uvedel tudi kazen do višine 134 evrov, medtem ko bodo večkratni kršitelji lahko kaznovati tudi v desetkratniku prvotne kazni. 

Tudi drugje?

Več evropskih držav trenutno preučuje uvedbo podobne zakonodaje in sicer v Nemčiji, Švici, Estoniji, Latviji, Litvi in na Norveškem. 

Več evropskih držav trenutno preučuje uvedbo podobne zakonodaje in sicer v Nemčiji, Švici, Estoniji, Latviji, Litvi in na Norveškem, še poroča nemški DW. 

Februarja lani je bavarska vlada sprejela zakon, ki prav tako prepoveduje zakrivanje obraza, pri čemer so se sklicevali, da burke in nikabe delujejo proti enakosti moških in žensk, preprečujejo odkrito komunikacijo in so hkrati tudi varnostni problem. 

Nekatere druge države, kot Italija, pa imajo že več desetletij zakone, ki prepoveduje nošnjo oblačil, ki ovirajo prepoznavanje osebe. 

Podobno zakonodajo imamo tudi pri nas, ki tako prepoveduje nošnjo mask in oblačil, ki bi ovirale normalni pogled, med vožnjo. Maske se tudi ne sme nositi pri prečkanju meje, v bankah, zaporih, ...

Delite članek