REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaznovalni manevri: Kitajska začela dvodnevne vojaške vaje v bližini Tajvana - »Skupni meč«

Kaznovalni manevri: Kitajska začela dvodnevne vojaške vaje v bližini Tajvana - »Skupni meč«Vojaški tiskovni predstavnik Li Ši je dejal, da vaje služijo kot »močna kazen za separatistična dejanja Tajvana«, a tudi kot »odločno opozorilo pred vmešavanjem in provokacijami zunanjih sil«. Vir: Posnetek zaslona, X

Vzhodno poveljstvo Kitajske ljudske osvobodilne vojske (PLA) je v četrtek začelo dvodnevne vojaške vaje v bližini Tajvanske ožine, da bi »kaznovalo separatistična dejanja«.

Vaje bodo potekale v Tajvanski ožini, severno, vzhodno in južno od otoka Tajvan, pa tudi na območjih blizu otokov Kinmen, Matsu, Wuqiu in Dongyin, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Tiskovni predstavnik vojske Li Ši je dejal, da vaje vključujejo kopenske enote, mornarico in letalstvo ter da se imenujejo Joint Sword - 2024A (Skupni meč) in bodo trajale dva dni.

Tiskovni predstavnik PLA je dodal, da vaje služijo kot »močna kazen za separatistična dejanja Tajvana«, a tudi kot »odločno opozorilo pred vmešavanjem in provokacijami zunanjih sil«.

Vaje so se pričele le tri dni po ponedeljkovi inavguraciji tajvanskega predsednika Lai Ching-teja, ki ga je Peking označil za »separatista« in »povzročitelja težav«.

Tako Lai kot njegova predhodnica Tsai Ing-wen sta iz Demokratične napredne stranke (DPP), ki se zavzema za suverenost, a jo Peking šteje za separatistično.

Novi predsednik je v svojem govoru izrekel vrsto izjav, s katerimi je izzival Kitajsko ter Tajvan, ki pripada Kitajski, predstavljal kot neodvisno državo.

Novi predsednik je v svojem govoru izrekel vrsto izjav, s katerimi je izzival Kitajsko ter Tajvan, ki pripada Kitajski, predstavljal kot neodvisno državo.

Na desetine bojnih letal PLA je z bojnimi raketami izvedlo lažne napade na t. i. »vojaške cilje visoke vrednosti«, ki so delovali skupaj z mornarico in raketnimi silami.

Posnetki, ki se širijo po svetovnem spletu in jih objavljajo državni mediji, omenjajo tudi kitajske kopenske balistične rakete Dongfeng, vendar ni jasno, ali so bile dejansko uporabljene.

Da je Tajvan del Kitajske uradno priznavajo tudi ZDA, ki formalno še sledijo politiki ene Kitajske.

Vendar pa z izjavami politikov iz ZDA, prodajami orožja in tesnim sodelovanjem s tajvansko vojsko Tajvan vse bolj obravnavajo kot popolnoma neodvisno državo, kar povzroča odzive v Pekingu.

Peking vztraja, da je Tajvan del celinske kitajske države, in sledi načelu »ene Kitajske«, ter zaobljubi, da bo otok priključil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek