REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kaže prezir do delavcev«: kaj je vodja sindikata zameril predsedniku države ob opozorilu, da se igra z ognjem

»Kaže prezir do delavcev«: kaj je vodja sindikata zameril predsedniku države ob opozorilu, da se igra z ognjemMacron in protestniki

Vodja sindikata CGT v Franciji, ki se bori proti sporni pokojninski reformi, Philippe Martinez, je francoskega predsednika Emmanuela Macrona obtožil, da se igra z ognjem in kaže prezir do francoskih delavcev.

Martinez, vodja močnega sindikata CGT, je dejal, da »tako predsednik kot njegova vlada nimata nobenega stika z realnostjo.«

Dodal je še, da je CGT najmočnejši, najstarejši in drugi največji sindikat v Franciji, in da oblastem poskuša dopovedati, da lahko pomaga izboljšati sedanji sistem, zato je že javno podal več predlogov s tem v zvezi ...

»Vendar se ta vlada ne pogaja. Imamo predsednika, ki misli, da ima vedno prav, zato se je težko o čemerkoli z njim pogovarjati, a ko pogovori spodletijo, potem sledijo konflikti,« je opozoril Martinez.

Na račun predsednika Francije je izrekel še nekaj pikrih, med ostalim, da si »Emmanuel Macron na položaju predsednika Republike prizadeva le razdeliti državljane, kar je popolnoma škandalozno.«

Martinez je poudaril, da je nujno sporno reformo umakniti, ker je nepravična in preveč zapletena, ter kolikor jo bolj vlada poskuša razložiti, je vse manj razumljiva.

»Edino, kar je vsem jasno in razumljivo, je, da boste morali delati do starosti najmanj 64 let, če želite dostojno pokojnino. Res pa je, da se delavci lahko upokojijo tudi pri 62 letih in nato živijo - pod mostom,« je pristavil s kančkom cinizma.

Opozoril je, da bo vztrajanje na izvajanju sporne pokojninske reforme kljub močnemu nasprotovanju javnosti okrepilo skrajno desnico, piše Guardian.

»Ljudje so dokaj jezni, zlasti mladi delavci, ki so prepričani, da je žrtvovana celotna njihova generacija. Vendar je Macron tako prepričan vase, da nič noče slišati, saj se igra z ognjem,« je sklenil Martinez.

Tudi sindikat »Asterix« je zabičal Macronu, da ne bo odnehal s protesti in da bo vztrajal v boju proti napovedani pokojninski reformi …

Britanski Economist poroča, da je Macron naposled priznal, da je bila na strani policije uporabljena tudi prekomerna sila zoper demonstrante in da so bili sprejeti ukrepi, ki »niso sprejemljivi«.

Francoski sindikati so v petek zagrozili, da so pripravljeni na večmesečne stavke.

To je bil eden od načinov, da pritegnejo pozornost in prisilijo predsednika Macrona, da se odreče največji reformi pokojninskega sistema v državi po drugi svetovni vojni, poroča France 24.

Po kratkem predahu, ki je sledil sedemtedenski stavki, ki se je razširila tudi na obdobje božičnih praznikov, so francoski sindikati v petek pozvali delavce k novim stavkam in zaostritvi protestov.

Na protestih so tudi tokrat in še enkrat pokazali »svojo odločnost, da se postavijo po robu in spravijo s sveta Macronov načrt pokojninskih reform.«

Poziv k zaostritvi protestov je sledil po tem, ko je francoski premier Edouard Philippe v petek kabinetu predstavil nov načrt o vzpostavitvi »univerzalnega sistema« t. i. točkovnih pokojnin, preden bo ta poslan v glasovanje nacionalnemu parlamentu, spodnjem domu Francije, kjer se bodo razprave začele 17. februarja.

Sindikati so v petek na ulice pripeljali na tisoče protestnikov že sedmi dan demonstracij, ki znova potekajo po vsej državi.

Obsežni protesti so posledica dejstva, da oblast nima posluha za glas državljanov, zato se protestniki vse pogosteje zatekajo k divjim akcijam, da bi opozorili nase in svoje zahteve.

»Naša odločenost ostaja nedotaknjena,« je pred uličnim pohodom v Parizu novinarjem povedal Yves Veyrier, vodja sindikata Force Ouvrière.

»Pred nami so tedni, meseci protestov,« je sklenil.

Delite članek