REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kazahstanska osvobodilna fronta« poziva častnike k državnemu udaru

»Kazahstanska osvobodilna fronta« poziva častnike k državnemu udaruRuski mirovniki v Kazahstanu. Vir: Twitter

V trenutku, ko varnostne sile Kazahstana vzpostavljajo nadzor nad največjim mestom Almatiyjem, skupina oboroženih moških, ki sebe imenujejo »Kazahstanska osvobodilna fronta« poziva častnike vojske in policije na - državni udar.

Medtem se na ulicah kazahstanskih mest še vedno sliši streljanje.

Doslej naj bi bilo aretiranih okoli 4000 oseb.

Vest o »Kazahstanski osvobodilni fronti« je sporočila spletna stran Site, portal, ki spremlja dogajanje povezano z ektremističnimi in terorističnimi organizacijami.

Protesti so bili uperjeni tudi proti dolgoletnemu voditelju Kazahstana vse od razpada Sovjetske zveze, Nursultanu Nazarbajevu, ki neuradno še vedno nadzira vodenje države in je že zapustil državo.

Do krvavih neredov v Kazahstanu je prišlo, ko je predsednik Kasim Žomart Tokajev razpustil vlado v upanju, da bo tako prekinil proteste, ki so se začeli zaradi povečanja cene goriva, predvsem utekočinjenega plina, ki ga večina prebivalcev uporablja za pogon svojih vozil.

Doslej naj bi bilo po uradnih podatkih likvidiranih 26 oboroženih napadalcev in 18 policistov, ob tem pa naj bi jih bilo 748 tudi poškodovanih.

Nato je zdravstveni minister Kazahstana razkril, da je bilo doslej 164 ljudi ubitih tekom protestov...

Na poziv Tokajeva so v državo že prispeli pripadniki ruskega kontingenta mirovnih sil Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (ODKB).

Ti sedaj večinoma varujejo pomembne infrastrukturne objekte in prepuščajo kazahstanskim silam naloge neposrednega obračuna z »demonstranti.«

Tokajev
Tokajev. Vir: Posnetek zaslona

Kazahstanski predsednik je kasneje v televizijskem nagovoru zatrdil, da se ne bo pogajal s protestniki.

Dodal je, da je dal pooblastilo varnostnim silam, da streljajo brez opozorila.

»V tujini pozivajo obe strani k pogajanjem za mirno rešitev. Kakšne neumnosti. Kakšna so lahko pogajanja s kriminalci, z morilci? Imamo opravka z oboroženimi in izurjenimi razbojniki, (...) zato jih je treba uničiti. To bo kmalu,« je v nagovoru dejal Tokajev.

Mesto Almaty je po besedah Tokajeva napadlo »20.000 razbojnikov«, ki so imeli »izdelan načrt za napad, koordinacijo akcij in so bili v visoki bojni pripravljenosti.«

V ruskih medijih se pojavljajo novice o tem, da naj bi bili nekateri celo plačani in da naj bi bile v nemire vmešane tuje države.

Tokajev se je v televizijskem nagovoru za podporo zahvalil voditeljem Rusije, Kitajske in Turčije. Posebej je izpostavil ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker je poslal ruske vojake na pomoč pri zadušitvi nemirov.

V ruskih medijih se pojavljajo novice o tem, da naj bi bili nekateri celo plačani in da naj bi bile v nemire 'vmešane tuje države'.

Kitajski predsednik Xi Jinping je medtem podprl oster odziv kazahstanske vlade na proteste.

V sporočilu kazahstanskemu predsedniku je zapisal, da je ravnal zelo odgovorno.

»Odločno ste ukrepali v kritičnih trenutkih in hitro umirili razmere, s čimer ste kot politik izkazali svojo odgovornost in občutek dolžnosti ter da ste zelo odgovorni do svoje države in svojih ljudi,« je še dejal predsednik Kitajske.

Protesti so bili uperjeni tudi proti dolgoletnemu voditelju Kazahstana vse od razpada Sovjetske zveze, Nursultanu Nazarbajevu, ki neuradno še vedno nadzira vodenje države in je tudi sam izbral svojega naslednika - Tokajeva.

Ta naj vse doslej tudi ne bi nadzoroval vojske in policije, toda prav zaradi protestov se to sedaj spreminja.

Protestniki Nazarbajevo družino in privržence nekdanjega voditelja Kazahstana obtožujejo kopičenja bogastva, medtem ko je 19-milijonski narod lačen in reven.

Nazarbajev, ki se ga je na domačih tleh prijel vzdevek faraon, naj bi medtem že odpotoval iz države.

Delite članek