REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je kralj Karel III. pripeljal Montyja Pythona v Bundestag

Kako je kralj Karel III. pripeljal Montyja Pythona v BundestagBritanski kralj na obisku v Nemčiji ni zabaval samo druge, ampak si je nekaj zabave privoščil tudi sam. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Beatli, Monty Python, George Frideric Händel in kraljica Elizabeta so bili vključeni v zgodovinski govor kralja Karla III., ki je po poročanju britanskih medijev zaradi monarhove duhovitosti v Bundestagu sprožil salve smeha in navdušenja.

Nemški smisel za humor nam morda ni blizu, a britanskem kralju je očitno uspelo, da se prikupi nemškim gostiteljem z brezhibnim skakljanjem med angleščino in nemščino, ko je nagovarjal poslance v nemškem parlamentu.

Naposled je požel tudi dvominutni stoječi aplavz.

»Prvi britanski suveren, ki je na zasedanju nagovoril Bundestag, je v 23-minutnem nagovoru ganljivo govoril o ljubezni svoje pokojne matere do Nemčije in pohvalil oba naroda za njuna skupna prizadevanja, da Ukrajini zagotovita zelo dobrodošlo in ključno vojaško podporo, ko se je ‘pošast vojne’ vrnila v Evropo,« poroča britanski Telegraph.

Kljub zgodovinskim razprtijam med državami pa je vez med Nemčijo in Veliko Britanijo preživela, je poudaril Karel III., saj sta se »zadnjih petdeset let skupaj smejali, tako druga drugi kot druga z drugo«.

»Nemški veleposlanik komedije, Henning Wehn, nam je v Veliki Britaniji omogočil, da razumemo nemške čudake, kot je Monty Python pripeljal naše čudake k vam. Kot med vsemi starimi prijatelji, nam toplina naših vezi dopušča, da se malce pohecamo na račun drug drugega,« je pristavil Karel III.

Nemški parlamentarci so se, kot opisuje Telegraph, »krohotali od smeha«, ko je dodal, da milijoni Britancev »občudujejo živahno kulturo in nočno življenje Berlina.«

Tudi Camilla je uživala v dobri družbi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Monarh se je pošalil tudi na račun rivalstva na nogometnem igrišču, pri čemer je drzno omenil nedavni poraz britanskih Levinj proti nemški ženski ekipi na Euru 2022.

»Novejše generacije si morda mislijo enako o Beatlih ali Kraftwerku kot o Brahmsu ali Byronu, vendar so mreže kulturnih povezav tako močne kot so bile vedno,« je dejal in se ozrl na Shakespeara, Turnerjeve slike Rena, »pionirja turizma« Thomasa Cooka, pa tudi Georga Friderica Händla. Ta Nemec, ki je »umrl kot Britanec«, bo počastil kronanje Karla III. v Westminstrski opatiji, enako kot je bilo v primeru kronanja njegovih sedmih prednikov.

Največ smeha pa je požela referenca na britansko komedijo iz leta 1963 »Večerja za enega«.

Skeč, ki je v Nemčiji zelo priljubljen in ga vsako novo leto predvajajo po televiziji, prikazuje butlerja, ki postaja vse bolj pijan, medtem ko pomaga svojemu delodajalcu praznovati njegov 90. rojstni dan, tako da posnema njegove pokojne prijatelje, ki so pridno praznili kozarce šerija, vina, šampanjca in portovca.

To ne »daje zelo natančnega vtisa o sodobni Britaniji«, je vztrajal kralj, ampak »je, vem, sestavni del nemškega srečnega novega leta«.

Tageschau, ugledni nemški izdajatelj televizijskih programov, ga je označil za »kralja, ki razume nemški humor in ga spretno uporablja«, saj so celo poslanci Levice (Die Linke), ki so kritizirali obisk, izrazili svoje spoštovanje s ploskanjem Karlu III.

Strokovnjak za nemško aristokracijo Leonhard Horowski je prav tako izpostavil kraljeve družinske vezi z Nemčijo, rekoč, da je »Karel III. še bolj osredotočen na Nemčijo kot njegova mati, saj ima po očetu korenine Hohenzollerjev (gre za nemško vladarsko rodbino, ki je poznana od 11. stoletja ter je zasedala položaje nemških kraljev in cesarjev do leta 1918). Je monarh z najtesnejšimi družinskimi vezmi z Nemčijo od prve svetovne vojne«.

Britanski kralj na obisku v Nemčiji ni zabaval samo druge, ampak si je nekaj zabave privoščil tudi sam.

Nekaj ​​medu iz Buckinghamske palače je na primer zamenjal za košaro nemškega medu, poklepetal z lastniki stojnic na ekološki tržnici in igral namizni nogomet v begunskem centru Tegel v Berlinu...

Naposled se je pridružil predsedniku Nemčije Frank-Walterju Steinmeierju, medtem ko je skupni nemško-britanski inženirski bataljon – gre za prvo združeno vojaško enoto v več kot dveh stoletjih –, postavljal most čez kanal Oder-Havel 80,5 kilometra severno od Berlina.

Nato pa je poskušal narediti tradicionalni nemški sir (tvit zgoraj) na kmetiji v Branderburgu

Ne ravno uspešno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek