REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je CIA organizirala tajno medijsko operacijo proti Putinu: Za čem umira voditelj Rusije?

Kako je CIA organizirala tajno medijsko operacijo proti Putinu: Za čem umira voditelj Rusije?Da bi »preusmerili pozornost« s propadajoče posredniške vojne ZDA proti Rusiji v Ukrajini, so ameriški obveščevalci sprožili (uspešno) medijsko gonjo proti ruskemu voditelju. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Putinov primež je močan, a ni več absoluten. Konkurenca (za Putinovega naslednika) znotraj Kremlja še nikoli ni bila bolj intenzivna ... vsi čutijo, da se (Putinu) bliža konec,« je pred 15 meseci poročal ameriški časnik.

Veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva, ameriški novinar Seymour Hersh v svojem blogu na Substacku ob sklicevanju na visokega uradnika zahodne obveščevalne službe navaja, da so bile ZDA prisiljene očrniti ruskega voditelja Vladimirja Putina, ker so naredile napako, ko so vstopile v posredniško vojno v Ukrajini, v kateri je de facto zmagala Rusija.

Storili smo nekaj zelo neumnega, je dodal obveščevalni uradnik, namigujoč na odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna, da vstopi v posredniško vojno proti Rusiji s financiranjem ukrajinskega voditelja Vladimirja Zelenskega in njegove vojske.

»In potem smo ga (Putina) morali očrniti s pomočjo medijev, da opravičimo in preusmerimo pozornost z naše napake,« je Hershu pojasnil vir iz ameriške obveščevalne skupnosti.

Hersh navaja, da ​​je šlo za tajno operacijo širjenja dezinformacij o Putinu, ki jo je sprožila ameriška obveščevalna služba CIA v sodelovanju z britanskimi obveščevalci.

Operacija je bila, poudarja Pulitzerjev nagrajenec, uspešna, saj so mediji v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji na naslovnicah poročali, da ruski predsednik boleha za celo vrsto bolezni, tudi za rakom, celo v terminalni fazi.

Tudi vodilni nemški mediji, kot je na primer Deutsche Welle (DW) niso zamudli priložnosti, da bi povzeli (dez)informacije o Putinovem zdravju od ameriških in britanskih obveščevalnih služb.

Medtem pa se v Evropski uniji že od začetka ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini veliko govori o dezinformacijah, ki naj bi jih širili ruski mediji (RT, Sputnik...), zato so le-ti podvrženi brutalni cenzuri.

Zakaj?

Morda zato, da ne bi Evropejci dognali - resnice?

Tudi mediji na Slovenskem (in prav tako družbena omrežja) niso ostali imuni na zlagane trditve ameriških in britanskih obveščevalcev ter so zelo vneto širili govorice o Putinovem slabem zdravju in bližajočemu se bridkemu koncu...

Ob tem se zdi, da si noben medij na Zahodu ne upa vprašati niti črhniti, za kakšno boleznijo (demenca, Parkinson?) res boleha slabotni in vse bolj zmedeni ameriški voditelj Joe Biden.

Ena pogosto lansirana zgodba je bila, spominja ameriški novinar, da se Putin zdravi s steroidi.

Toda te dezinformacijske vložke niso »kupili« vsi mediji.

Tako je britanski Guardian že maja 2022 nekoliko skeptično poročal, češ da so govorice »razširile svoj spekter: Vladimir Putin boleha za rakom ali Parkinsonovo boleznijo, pravijo nepotrjena in nepreverjena poročila«.

A so se po Hershovih besedah mnoge velike novičarske organizacije na Zahodu vendarle ujele na trnek dezinformacij ameriške vohunske agencije CIA.

Tako je na primer junija 2022 Newsweek objavil obsežno zgodbo (tvit zgoraj) s sklicevanjem na neimenovane vire, ki so časniku menda povedali, da se je Putin dva meseca prej zdravil zaradi napredovalega raka.

Newsweek niti leto pozneje ni odnehal s produciranjem podobno neverodostojnih »poročil« o Putinovem zdravju (tvit spodaj):

»Putinov primež je močan, a ni več absoluten. Konkurenca (za Putinovega naslednika na čelu države) znotraj Kremlja še nikoli ni bila bolj intenzivna ... vsi čutijo, da se (Putinu) bliža konec,« je pred 15 meseci poročal ameriški časnik.

Tudi New York Post ni zamudil priložnosti, da ob nedavnem obisku severnokorejskega voditelja Kim Jong-una pokomentira Putinovo sumljivo zdravje...

To je patetično, se je newyorškemu časniku posmehnil eden od bralcev:

Niti več kot 500 dni, odkar so sprožene prve lažne novice o Putinovem klavrnem zdravju, predsednik Ruske federacije ne kaže znakov, da bi potrdil poročanje vodilnih zahodnih medijev in odšel - v večna lovišča.

Britanski Daily Mail o tem, da so Putinu dnevi šteti, saj boleha tako za Parkinsonovo kot rakom... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem pa je šla rakom žvižgat resnicoljubnost taistih urednikov in novinarjev v osrednjih medijih, ki odločajo, katere zgodbe, ki zadevajo ukrajinski konflikt in politiko Kremlja, bodo v EU in sploh na Zahodu zagledale luč sveta.

Kljub vsemu, niti ta manever Bele hiše in špekulacije o hudi Putinovi bolezni nista mogli zakriti, da je dolgo napovedovana in široko podpirana ukrajinska protiofenziva propadla, Američani so pa zdaj pred dilemo, ali še naprej podpirati Zelenskega in zavračati vsako omembo premirja in pogajanj ali rešiti, kar se rešiti da, sklene Hersh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek