REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako bo Rusija »streznila« nadute generale Nata: Uporaba jedrskega orožja že »zaradi ogrožanja vitalnih interesov!«

Kako bo Rusija »streznila« nadute generale Nata: Uporaba jedrskega orožja že »zaradi ogrožanja vitalnih interesov!«Tokrat ne bo kakor na filmu, ampak zares... Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodne države kakor za stavo podirajo eno rusko »rdečo črto« za drugo.

Še pred dvema letoma so v Nemčiji zatrjevali, da razen čelad in zaščitnih jopičev Ukrajini ne morejo poslati nič drugega, potem pa se je začelo – protioklepne rakete, topovi, havbice, HIMARS-i, tanki in sedaj že letala F-16 in Mirage 2000

Vse v upanju na »strateški poraz Rusije« v Ukrajini.

Dmitrij Trenin, raziskovalec na Visoki šoli za ekonomijo. Vir: X, posnetek zaslona

Rusija je doslej potrpežljivo izničila prav vsako »čudežno orožje« podarjeno Ukrajini, prizadejala ogromne žrtve ukrajinski vojski in vedno znova opozarjala.

A brez uspeha.

Ukrajina, ki izgublja na vseh frontah, se letos pripravlja za napade globoko v notranjosti Rusije.

V resnici sploh ne gre za ukrajinske napade, pač pa za napade zveze NATO, kjer je Ukrajina le nominalni izvajalec napadov.

In Rusija znova opozarja, da bodo v primeru hujših napadov v notranjosti Rusije posledice zadele vse, ki bodo vključeni v te napade.

Možnosti sta sedaj dve, opozarjajo analitiki.

V Rusiji se vse glasneje razmišlja o spremembi ruske jedrske doktrine. Njen »prag« je po oceni številnih ruskih analitikov previsok. Zato predlagajo njegovo znižanje. To pomeni, da bo Rusija lahko hitreje uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrskim silam.

Rusija bo večino raket, ki bodo usmerjene v notranjost Rusije prestregla in se zato morda znova ne bo odzvala tako ostro, kot bi se lahko.

Če pa bodo ti napadi uspešnejši, pa bo ruski odziv zaradi zahtev javnega mnenja verjetnejši.

A medtem se dogaja še nekaj – v Rusiji se vse glasneje razmišlja o spremembi ruske jedrske doktrine.

Ta sedaj dovoljuje napade na nasprotnika, ki Rusijo napade z jedrskim orožjem ali pa s konvencionalnim, če takšen napad ogrozi obstoj države.

Iskander
Iskander. Vir: Posnetek zaslona, X

A ta »prag« je po oceni številnih ruskih analitikov previsok. Zato predlagajo njegovo znižanje.

To pomeni, da bo Rusija lahko hitreje uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrskim silam.

To predlaga tudi Dmitrij Trenin, raziskovalec na Visoki šoli za ekonomijo in vodilni raziskovalec na Inštitutu za svetovno gospodarstvo in mednarodne odnose.

Je tudi član Ruskega sveta za mednarodne zadeve (RIAC).

Služil je v oboroženih silah ZSSR in Ruske federacije, bil je častnik za zvezo v oddelku za zunanje odnose Skupine sovjetskih sil v Nemčiji (Potsdam), višji predavatelj na Vojaškem inštitutu, uslužbenec delegacije ZSSR na sovjetsko-ameriških pogajanjih o jedrskem in vesoljskem orožju v Ženevi, delal kot višji znanstveni sodelavec na NATO War College (Rim). Od leta 2008 do 2022 pa je bil direktor moskovskega centra Carnegie.

Trenin je tudi avtor več kot 10 knjig in monografij, objavljenih v Rusiji, ZDA, Nemčiji, na Kitajskem in v drugih državah.

V svoji zadnji kolumni (zaradi cenzure EU dostopni le preko VPN) piše tako: »Jedrsko odvračanje ni mit. Varovalo je svet med hladno vojno. Odvračanje je psihološki koncept. Jedrsko oboroženega nasprotnika morate prepričati, da z napadom na vas ne bo dosegel svojih ciljev in da je njegovo lastno uničenje zagotovljeno, če gre v vojno. Vzajemno jedrsko odvračanje med ZSSR in ZDA med njunim spopadom je bilo okrepljeno z realnostjo vzajemno zagotovljenega uničenja v primeru obsežne izmenjave jedrskih napadov. Mimogrede, okrajšava za Mutually Assured Destruction je MAD (nor). In to je zelo primerno.

Ključni pogoj za uporabo naj ne bo 'ogrožanje obstoja države', temveč 'ogrožanje življenjskih interesov države'!

Klasično pojmovanje strateške stabilnosti iz časa hladne vojne – tj. odsotnost spodbud za strani, da sprožijo preventivni jedrski napad – ni samo neustrezno, ampak včasih tudi neuporabno, ko opisujemo današnje odnose med velikimi silami.

Poglejte Ukrajino: Washington povečuje dobavo orožja Kijevu, spodbuja in skrbi za njegove provokativne napade na rusko strateško infrastrukturo (postaje za zgodnje opozarjanje, strateška letališča), hkrati pa Moskvi predlaga obnovitev dialoga o strateški stabilnosti!«

»V nastajajočem svetovnem redu bo strateška stabilnost morala pomeniti odsotnost razlogov za vojaške konflikte (tudi posredne) med jedrskimi silami. To pa bo mogoče, če bosta sili spoštovali interese druga druge in bosta pripravljeni probleme reševati na podlagi enakosti in nedeljivosti varnosti.

Zagotavljanje strateške stabilnosti med vsemi devetimi silami bo zahtevalo ogromne napore in oblikovanje bistveno novega modela svetovne ureditve, ki pa je (strateška stabilnost v širšem, t.j. pravem pomenu besede) povsem realna med pari držav (Rusija-Kitajska, ZDA-Indija itd.). Za Rusijo ostajajo problematične le tri od ostalih osmih jedrskih sil - ZDA, Velika Britanija in Francija.

Zahodne države si še naprej prizadevajo za zaostrovanje ukrajinskega konflikta, ki bi lahko, če ga ne bi obvladali, povzročil frontalni vojaški spopad med Natom in Rusijo ter jedrsko vojno. Ta scenarij lahko preprečimo z nadaljnjo krepitvijo odvračanja – natančneje z ‘jedrsko streznitvijo’ naših nasprotnikov. Zavedati se morajo, da je nemogoče zmagati v konvencionalni vojni, ki vključuje vitalne interese sile, oborožene z jedrsko bombo, in da bo vsak poskus, da bi to storili, vodil v njihovo lastno uničenje. To je klasično jedrsko odvračanje.«

»ZDA so zgradile ogromen arzenal nejedrskih metod za doseganje svojih ciljev. Ne samo, da niso razbile svojih vojaških zavezništev, ampak so jih razširile in ustvarile nova omrežja. V trenutnem okolju Washington od teh zaveznikov zahteva vedno več resničnih zavez – v imenu ohranitve globalnega sistema pod vodstvom ZDA. Petdeset držav sodeluje na srečanjih za organizacijo vojaške pomoči Kijevu v formatu 'Ramstein'. Rezultat je zamisel, da je mogoče premagati jedrsko silo, vendar pod pogojem, da za to ni treba uporabiti jedrskega orožja.

Prag za uporabo jedrskega orožja je trenutno previsok.

Edina stvar, ki jo je treba narediti, je prepričati jedrsko silo, da pod nobenim pogojem ne uporabi jedrskega orožja in da se pusti premagati – v imenu rešitve celotnega človeštva itd. To je izjemno nevarna iluzija, ki jo lahko in mora razbliniti strategija aktivnega jedrskega odvračanja, vključno z znižanjem praga za uporabo jedrskega orožja, ki je trenutno previsok.

Ključni pogoj za uporabo naj ne bo 'ogrožanje obstoja države', temveč 'ogrožanje življenjskih interesov države'!«

Zakaj bi Rusija lahko jedrsko doktrino spremenila pa spodaj pojasnjuje tudi nekdanji ameriški obveščevalec Scott Ritter:

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek