REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kaj pa Hamasove rakete?« Zakaj je Janševo izenačevanje okupatorja in okupiranih - moralno nesprejemljivo

»Kaj pa Hamasove rakete?« Zakaj je Janševo izenačevanje okupatorja in okupiranih - moralno nesprejemljivoPalestinec, protestnik. Vir: Twitter

Slovenski predsednik vlade Janez Janša neprestano poudarja »pravico do obrambe«, ki da jo ima Izrael.

Slovenska vlada je ob tem celo izrazila »solidarnost« z Izraelom zaradi raketnih napadov uporniškega palestinskega gibanja Hamas.

Isto frazo po papagajsko ponavlja tudi slovenski zunanji minister Anže Logar.

Nediskriminatorno bombardiranje civilnih zgradb, ki jih izvaja Hamas je seveda kršitev mednarodnega prava.

Toda enaka ali še hujša kršitev je bombardiranje gosto naseljenih območij Gaze, v katerih umirajo civilisti.

Razmerje med številom žrtev na eni in drugi strani pove vse.

Na eni strani deset mrtvih izraelskih, v Gazi pa preko 200 mrtvih palestinskih civilistov. Od tega 61 otrok.

Izraelska in ameriška vlada - pravzaprav vse zahodne vlade - s propagandno kampanjo promovirajo zahrbtno laž, da je Hamas osrednje vprašanje tega krvavega spopada.

Z argumentom tistih, ki ves čas opozarjajo, da so za vse krive »Hamasove rakete« je na portalu The Intercept obračunal tudi Jeremy Schahill.

Zaslovel je kot eden od novinarjev, ki so prvi objavljali Snowdenove dokumente.

Poglejmo, kako ocenjuje argumente, ki so v Sloveniji postali uradna zunanja politika.

»Ekstremno desničarska vlada Benjamina Netanjahuja, ki jo podpirajo ZDA, je oborožena in financirana s strani Združenih držav Amerike in trenutno sodeluje v sistemski kampanji kolektivnega kaznovanja prebivalcev Gaze.

Več kot dva milijona je ujetih v zaporniškem taborišču na prostem, kamor ni mogoče zbežati ali se skriti pred to 'akcijo' na požgani zemlji.

Otroke ubijajo.

Civilne stanovanjske stavbe so zravnane s tlemi.

Medtem nacionalistične milice divjajo po izraelskih ulicah in terorizirajo svoje arabske sosede v kampanji organiziranega nasilja mafije.

Moramo biti jasni: Ta groza se je začela zaradi zaostrovanja izraelske kampanje etničnega čiščenja Palestincev v vzhodnem Jeruzalemu, s katero so prisilno izselili ljudi z njihovih domov in jih predalli izraelskim naseljencem.

Že tako napete razmere so nato izraelske sile med ramazanskim obleganjem poslabšale še na enem najsvetejših krajev v islamu, mošeji Al Aksa v Jeruzalemu.

Izrael je jedrska sila, oborožena z najsodobnejšim in smrtonosnim orožjem, kar si ga lahko zamislimo. In deluje s 'praznim čekom', ki ji omogoča nekaznovanost, ki mu ga je podelil njegov finančni in vojaški sponzor: ameriška vlada.

Ameriški predsednik Joe Biden ima za seboj dolgo zgodovino obrambe najhujših izraelskih zločinov.

In kot predsednik ZDA zdaj omogoča ta zločin proti človeštvu, ki ga je zagrešil njegov 'veliki, veliki prijatelj' Netanjahu

Vse to temelji na izraelski večtedenski uničevalni vojni proti palestinskemu ljudstvu.

Cilj ves čas neprestano ponavljanega refrena, 'da ima Izrael pravico do samoobrambe' je poskus, da bi Izrael s tem dobil ščit nekaznovanosti ter da bi tako lahko opravičil svoje zločine proti človeštvu.

Izraelska in ameriška vlada - pravzaprav vse zahodne vlade - s propagandno kampanjo promovirajo zahrbtno laž, da je Hamas osrednje vprašanje tega krvavega spopada. Cilj ves čas neprestano ponavljanega refrena, 'da ima Izrael pravico do samoobrambe' je poskus, da bi Izrael s tem dobil ščit nekaznovanosti ter da bi tako lahko opravičil svoje zločine proti človeštvu.

Stališče ZDA je, da ima Izrael pravico do samoobrambe, palestinsko ljudstvo pa ne.

Ob tem vsakogar, ki spregovori o grozotah nad nezaščitenimi Palestinci soočijo z zahtevo, da naj najprej obsodi izstrelitev raket, ki jih Hamas izstreljuje proti Izraelu. Gre za poskus izenačenja 'obeh strani', čeprav gre dejansko za asimetrično kampanjo terorja in groze, ki jo jedrska sila vodi proti ljudem, ki nimajo ne države, ne vojske, ne zračnih sil, ne mornarice in skorajda nimajo niti civilne infrastrukture.

Vsak, ki sprašuje 'Kaj pa Hamasove rakete?' ima v resnici moralno obveznost, da se postavi v kožo Palestincev iz Gaze in opravi zelo resno preizpraševanje svoje duše.

Kakšen je moj osebni pogled?

Lahko samo upam, da bi, če bi živel v zaporu na prostem, kjer bi ubijali člane moje družine in sosede, kjer bi bila moja človeškost izbrisana s strani močne države, ki bi jo podpirala najmočnejša država na svetu res našel moralno moč, da ne bi izstreljeval raket zoper civiliste vlade, ki me je v več poskusih poskusila ubiti.

Ne morem pa z gotovostjo reči, da se ne bi zatekel k takšnemu odzivu, če bi živel, kot se to dogaja prebivalcem Gaze, ujet v kletki za ubijanje.

Nočem, da bi bili civilisti pobiti zaradi zločinov njihove vlade, pa četudi bi navijali in se veselili mojega poskusa umora.

Hkrati pa to ni moja resničnost in zato nimam nobene moralne pravice presojati taktike zatiranih, zlasti kadar terorizem nad njimi financirajo in odkrito podpirajo tako demokrati kot republikanci v dolgoletni uradni politiki ZDA.

Tudi nekateri palestinski aktivisti in državljani so že javno spregovorili proti Hamasu in trdijo, da njihova dejanja v resnici škodijo palestinskemu cilju osvoboditve in pomagajo propagandni kampanji Izraela in njegovih močnih zaveznikov.

Te glasove je treba slišati, saj imajo absolutno moralno pravico, da se odločijo o taktiki svojega odpora, ker tudi živijo z njegovimi posledicami.

Toda zahodni novinarji, analitiki, politiki in komentatorji, ki kakor obsedeni obsojajo izključno Hamasova dejanja, medtem ko ignorirajo, minimizirajo ali upravičujejo večinoma nesorazmerno bombardiranje in etnično čiščenje, ki ga izvaja Izrael, s tem branijo vojne zločine neke nacionalne države, ki jih izvaja zoper revno in zlorabljeno prebivalstvo Palestinesklene svoj komentar novinar uglednega Intercepta Jeremy Schahill.

Delite članek