REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj je ruska »Sarma«: Nov večcevni raketomet, ki lahko izstreli pametno strelivo

Kaj je ruska »Sarma«: Nov večcevni raketomet, ki lahko izstreli pametno strelivoNatančno vodene rakete bi lahko bile najpomembnejša lastnost novega sistema. Vir: Posnetek zaslona

Rusija razvija napreden 300 mm večcevni raketomet (MLRS), imenovan »Sarma«, ki bo dopolnil obstoječe MLRS v ruskem arzenalu. Neimenovani vir je za agencijo RIA Novosti povedal, da bo nova MLRS »Sarma« imela povečano mobilnost in bo sposobna izstreliti tako imenovano pametno strelivo.

»Podjetja ruskega vojaško-industrijskega kompleksa razvijajo 300 mm MLRS 'Sarma', ki bo naslednik MLRS 'kama', na šasiji tovornjaka Kamaz,« je dejal vir in dodal, da bo vozilo imelo »napreden avtomatiziran sistem za nadzor in vodenje ognja«.

Večcevni raketni sistem »Kama« je bil predstavljen leta 2007 na letalskem sejmu MAKS. Šlo je za modifikacijo sistema »Smerč«, s šestimi namesto z 12 lanserji raket. Sistem je nameščen na šasiji vozila Kamaz, kar mu omogoča večjo mobilnost.

Namesto zaprtega zabojnika za rakete je na MLRS »Kama« nameščen odprt MZ-196, ki tehta približno sedem ton.

V trajajočem konfliktu v Ukrajini so ruske enote uporabile različne sisteme za izstrelitev raket, od stare opreme iz sovjetskih časov do sodobnih MLRS, ki jih je razvila Ruska federacija. Ruske čete na primer pogosto uporabljajo sistem MLRS Tornado-S 300 mm.

Tornado-S se redno uporablja za streljanje z vodenim strelivom na ukrajinske vojaške položaje. Takšno strelivo ima inercialni sistem vodenja, ki ruskim enotam omogoča izjemno natančno ciljanje na različne cilje globoko za frontno črto.

Sistemi 9A54 Tornado-S ruskih kopenskih sil lahko natančno izstrelijo dvanajst raket na razdalji približno 120 kilometrov. Poleg tega je Tornado-S učinkovitejši zaradi skrajšanja časa priprave na izstrelitev na samo tri minute. Zato so po teh svojih sposobnostih boljši od ameriškega sistema HIMARS.

Vir agencije RIA Novosti ni pojasnil, kakšen je končni domet MLRS »Sarma«.

Natančno vodeno strelivo, ki bo Rusiji omogočilo, da napade sovražnikove lokacije z izjemno natančnostjo, bi lahko bila najpomembnejša lastnost tega sistema.

Vir ni navedel roka, do katerega bo MLRS »Sarma« uvedena v ruske oborožene sile. Kljub temu, da je pod zahodnimi sankcijami, je Rusija nadaljevala z razvojem najsodobnejših oborožitvenih sistemov za rusko vojsko.

Ruski raketni napadi na Ukrajino se nadaljujejo z nezmanjšano močjo, s poudarkom na napadih na ukrajinske centre poveljevanja in odločanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek