REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj je Kitajska zares zapisala v novem dokumentu o združitvi s Tajvanom

Kaj je Kitajska zares zapisala v novem dokumentu o združitvi s TajvanomBela knjiga je bila objavljena teden dni po tem, ko je predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi kljub nasprotovanju Pekinga obiskala Tajvan. Vir: Zajem zaslona, Twitter

STA je nekaj dni nazaj objavila cenzurirano novico, ki zadeva novi kitajski dokument o združitvi s Tajvanom, t. i. belo knjigo.

Novico, ki glede kitajskih zavez o združitvi s Tajvanom vsebuje le poldrugi stavek, so nato prenesli svi mediji na Slovenskem, ob dolgovezenju, kako je kitajska bela knjiga naletela na odpor in neodobravanje v Tajpeju in Washingtonu, kjer se je odzvala tudi Nency Pelosi, predsednica predstavniškega doma ZDA, ki je s svojim obiskom Tajvana tudi zakrivila zaostovanje odnosov na Daljnem vzhodu.

Pod črto: kaj nam je STA zamolčala?

Med ostalim, osrednje sporočilo Pekinga, da si želi mirne združitve s Tajvanom.

Peking v isti sapi sporoča, da tuje sile, ki se vmešavajo v notranje zadeve Kitajske in spodbujajo odcepitev otoka, to lahko onemogočijo, piše v kitajski beli knjigi.

»Naredili bomo vse, kar je v naši moči in potrudili se bomo, da dosežemo mirno združitev,« v prvi vrsti poudarja kitajska stran.

To je pomembno sporočilo, ki so ga osrednji slovenski mediji prezrli, ko so izpostavili le odziv ameriške administracije in oblasti v Tajpeju glede kitajske bele knjige ter zavez, da Kitajska na otoku ne bo tolerirala »separatističnih dejavnosti v kakršni koli obliki«.

Vse to seveda ob poudarku, da se Peking »uporabi sile ne bo odpovedal«.

»Pridržujemo si možnost sprejetja vseh potrebnih ukrepov,« je zapisano v objavljenem dokumentu ob pojasnilu, da je »to nujno zaradi zaščite pred zunanjim vmešavanjem in separatističnimi dejavnostmi.«

Peking je izrecno poudaril, da bo silo uporabil le v skrajnem primeru, če bo k temu prisiljen – v kolikor druga stran prestopi rdečo črto.

Kitajska v novi različici bele knjige navaja tudi argumente, ki pričajo v prid suverenosti nad Tajvanom, saj temeljijo na zgodovini, mednarodnem pravu in težnjah kitajskega ljudstva.

Peking navaja, da si močno prizadeva za mirno združitev po načelu »ena država, dva sistema« – kar bi Tajpeju omogočilo, da ohrani svojo notranjo politiko – kot končni cilj svoje tajvanske politike.

Za pokušino - skupne vojaške vaje Rusije, Kitajske in Irana: veliki vojaški manevri v Venezueli, natančneje v mestu Barquisimiento, v zvezni državi Lara, od sobote, 13. avgusta do sobote, 27. avgusta. Kot poroča ABC, je to prvič, da so te vojaške vaje z brezpilotnimi letali in ostrostrelskimi poveljstvi pod vodstvom Rusije, in so se začele le en dan po koncu letnih vojaških operacij v organizaciji Južnega poveljstva ZDA, poimenovanih kot »Panamax 2022«, v katerih so sodelovale oborožene sile dvajsetih držav v regiji.
Kremelj zdaj očitno želi pokazati svojo moč tudi na Karibih – območju, ki velja za dvorišče Washingtona –, na vojaških vajah pod taktirko Moskve v Venezueli sodeluje okoli 270 ekip iz 37 držav, med katerimi so poleg omenjenih še Alžirija, Belorusija, Vietnam, Indija, Kazahstan, Uzbekistan, Mjanmar... Vsem je skupno sovraštvo do ZDA in dejstvo, da so bili deležni sankcij, poroča Global Frontier. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Sedanje stopnjevanje napetosti, ko si visoki ameriški uradniki eden za drugim podajajo kljuko pri domačinih v Tajpeju preprečuje koristno pot do sprave, opozarja kitajska vlada.

In za to krivi protikitajske sile v ZDA.

Spomnimo, le nekaj dni potem, ko je z obiskom Tajvana oblasti v Pekingu razburila 82-letna ameriška političarka Nancy Pelosi, je iz Washingtona prišla novica, da se na Tajvanu te dni mudi že nova, tokrat petčlanska delegacija kongresa ZDA.

»Spodbujajo skupine znotraj Tajvana, da povzročajo težave in uporabljajo Tajvan kot vzvod proti Kitajski,« opozarja Peking.

Tajvanska administracija pod vladajočo Demokratično napredno stranko je »zavzela separatistično držo in se dogovarja z zunanjimi silami o ponavljajočih se provokativnih dejanjih, namenjenih razdelitvi dežele,« piše še v kitajski beli knjigi.

Peking poudarja, da bi vsak poskus ločitve otoka od Kitajske predstavljal akt proti volji 1,4 milijarde Kitajcev, vključno s 23 milijoni, ki živijo v samem Tajvanu.

Orkestrirana propaganda ZDA in Združenega kraljestva, ki poskušata prepričati svet, da poleg Rusije sedaj tudi Kitajska predstavlja največjo grožnjo... Medtem imajo na Kitajskem za največjo grožnjo revščino, podnebne spremembe, vojno in epidemijo covida. Vir: Zajem zaslona, Twitter
Bela knjiga je bila objavljena teden dni po tem, ko je predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi kljub nasprotovanju Pekinga obiskala Tajvan.

Bela knjiga, ki jo je izdal kitajski urad za Tajvan, je bila objavljena teden dni po tem, ko je predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi kljub nasprotovanju Pekinga obiskala Tajpej.

Njena poteza je povzročila diplomatsko krizo med državama in spodbudila Kitajsko, da je začela vojaške vaje okoli otoka, poročajo kitajski mediji.

Objava nove različice kitajske bele knjige je v Tajpeju pričakovano naletela na neodobravanje, pri čemer so poudarili, da je ta v nasprotju z obstoječim statusom quo v Tajvanski ožini.

Peking nasprotuje političnim stikom Tajpeja z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske - ne priznavajo Tajvana.

Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z ZDA.

Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru pred azijsko turnejo Pelosijeve opozoril, naj se glede Tajvana »ne igra z ognjem«.

»Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,« je Xi po navedbah medijev zabičal Bidnu.

Vzhodno poveljstvo Ljudske osvobodilne vojske Kitajske je medtem sporočilo, da je uspešno opravilo vse naloge v okviru vojaških vaj in učinkovito prikazalo bojno sposobnost enot v skupnih operacijah.

Zahodni in kitajski mediji so nato potrdili, da je Peking davi začel nove vojaške vaje ob obali Tajvana.

Gre za odziv na nov obisk predstavnikov ameriškega kongresa v Tajpeju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek