REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je vodja Al Kaide živ ali mrtev? Ob 20. obletnici napada na Ameriko se je pojavil nov video

Je vodja Al Kaide živ ali mrtev? Ob 20. obletnici napada na Ameriko se je pojavil nov videoŠtevilka 1: Sprva je to bil Osama bin Laden (levo), nato pa je vodenje prevzel njegov nekdanji namestnik Ajaman al Zavahiri (desno). Vir: Twitter

Ob 20. obletnici terorističnega napada na dvojčka WTC v New Yorku 11. septembra se je tudi vodja Al Kaide Ajman al Zavahiri nenadno pojavil v novem video posnetku, objavljenem le nekaj mesecev po nepreverjenih informacijah o njegovi smrti.

Obveščevalna skupina SITE, ki spremlja delovanje džihadistov na svetovnem spletu, je razkrila, da je bil sporni video posnetek objavljen v soboto, poroča agencija AP.

Video prikazuje Ajmana al Zavahirija, ki pravi, da »Jeruzalem ne bo nikoli spremenjen v judovsko mesto«, in hvali napade Al Kaide, vključno s tistimi, ki so januarja ciljali na ruske čete v Siriji.

Po poročanju SITE je Al Zavahiri omenil tudi umik ameriške vojske iz Afganistana po 20 letih vojne.

Pa vendar ni nujno, da njegovi komentarji kažejo, da gre za nedavno posneto sporočilo, ker je bil sporazum o umiku ameriških sil s talibani podpisan že februarja 2020, navaja SITE.

In poudarja, da nikjer ni slišati, da bi Al Zavahiri omenil, da so talibani prejšnji mesec po padcu Kabula prevzeli oblast v Afganistanu.


Govorice, da je vodja Al Kaide umrl, so se pojavile konec leta 2020. Vir: Twitter

Govorice, da je vodja Al Kaide umrl, so se pojavile konec leta 2020 in od takrat do te sobote se ni pojavil noben video zapis ali kakršen koli drug dokaz, da je živ.

Al Zavahirijev govor se nahaja na video posnetku v 61 minuti in 37 sekundah, izdelek pa je nastal v produkciji As-Sahab Media Foundation.

Egipčan Al Zavahiri, ki je bil nekoč namestnik zloglasnega Osame bin Ladna, naj bi bil huje ranjen ali celo mrtev, so avgusta leta 2020 poročali ameriški mediji.

To naj bi dokazovalo prestreženo pismo, v katerem so talibani zahtevali zdravniško pomoč za Zavahirija.

Ameriškim tajnim službam in pakistanski vojski te novice sicer ni uspelo potrditi, talibani pa so jo odločno zanikali.

»Takšne domneve so absurdne in niti malo resnične,« je takrat povedal tiskovni predstavnik pakistanskih talibanov Malvi Omar.

SITE spominja, da se je danes 58-letni Zavahiri skrival v odročnih predelih Pakistana, vodja Al Kaide pa je postal po atentatu na Osamo bin Ladna leta 2011.

Rita Katz, direktorica obveščevalne agencije SITE, navaja, da so podporniki t. i. Islamske države (ISIS) in podobne skrajne skupine islamistov izkoristili 20. obletnico od terorističnih napadov 11. septembra, da v svet pošljejo nova sovražna sporočila.

Ob tem tragične dogodke izpred 20 let na tleh v ZDA imenujejo za kisik, ki ohranja Al Kaido živo, in izzivajo svet z dokazi, da je Zavahiri - še vedno živ.

»Medtem ko skupnost, ki jo tvori Al Kaida (AQ) še naprej preplavlja socialna omrežja in druge komunikacijske kanale, da bi delila govor Zavahirija, njihovo spodbujanje novih konfliktov opominja, da AQ še vedno namerava škoditi Ameriki. Ena od revij, ki promovira stališča AQ, ki je izšla danes, spodbuja k novim napadom z letali, ko javno sprašuje: 'Ali ne moremo tega ponoviti?'«, opozarja Rita Katz na še vedno grozečo prisotnost Al Kaide na svetovnem parketu.

Očitno je, da dvajset let po napadu na ZDA 11. septembra in 33 let od svojega nastanka, Al Kaidi kljub preganjanju in konkurenci podobnih terorističnih organizacij - še vedno uspeva obstati.

In celo groziti.

Delite članek