REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša, Peterle in Bogovič o podpori Webru, spitzenkandidatih in Orbanu

Janša, Peterle in Bogovič o podpori Webru, spitzenkandidatih in Orbanu

Predsednik SDS Janez Janša ter evropska poslanca Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS) so danes v Helsinkih v pogovoru pojasnili, zakaj so za spitzenkandidata EPP podprli Manfreda Webra, ter komentirali koncept spitzenkandidatov in vprašanje madžarskega premierja Viktorja Orbana.

SDS, NSi in SLS so članice najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Slovenija ima v Evropskem parlamentu osem sedežev, pet v politični skupini EPP, kjer ima SDS tri evropske poslance (Romano Tomc, Patricijo Šulin in Milana Zvera), NSi Peterleta, SLS pa Bogoviča.

O razlogih za podporo Webru

Janša je izpostavil, da je EPP zelo velika stranka z zelo različnimi pogledi, zato sta tudi bila dva kandidata, ki sta zastopala dve podstruji znotraj stranke.

Janša je izpostavil, da je EPP zelo velika stranka z zelo različnimi pogledi, zato sta tudi bila dva kandidata, ki sta zastopala dve podstruji znotraj stranke, bolj pragmatično konservativno in socialno liberalno, na koncu pa so te razlike dobile svojo matematično težo v glasovanju in zdaj je popolnoma jasno, kaj je smer EPP.

Na vprašanje, ali se stranka torej obrača bolj v desno, Janša odgovarja, da je v tako velikanski družini uporaba besed levo in desno preozka ter da gre predvsem za to, da se je EPP danes odločila, da v prihodnjem mandatu nihče v tej stranki ne bo več utopično gledal na razmere, v katerih je EU. Kot "osrednji spregled prejšnjega mandata" je izpostavil nesposobnost zavarovati zunanje meje in se učinkovito soočati z demografskim pritiskom na Evropo.

Peterle je izpostavil, da je Weber izjemno dober kandidat in da je pomembno, da je iz Bavarske, saj ima občutek za Srednjo Evropo in jo pozna. Izpostavil je tudi njegov jasen političen in krščanski profil.

Bogovič pa je poudaril, da Webra veliko bolje pozna od Stubba, saj je vodja desnosredinske poslanske skupine v Evropskem parlamentu, ter da je zelo povezovalen človek.

Bogovič pa je poudaril, da Webra veliko bolje pozna od Stubba, saj je vodja desnosredinske poslanske skupine v Evropskem parlamentu, ter da je zelo povezovalen človek. Prepričal ga je s posluhom za malega človeka. Oba kandidata je sicer opisal kot odlična, pri čemer je Stubb po njegovi oceni politično bolj na levi sredini, Manfred pa je "človek iz našega srednjeevropskega miljeja, s katerim dihamo isti zrak". "Za nas je pomembno, da imamo takega človeka na takem mestu," je dejal.

O ključnih izzivih - kako povečati volilno udeležbo in se zoperstaviti populistom

Janša je najprej posvaril pred metanjem vseh alternativ v isti koš populizma, saj da je ta beseda preširoka. "Krivično je imenovati populista nekoga, ki ponuja rešitve, ki delujejo in so sprejemljive v okviru nabora evropskih vrednot. Zelo benevolentno pa je imenovati za populista nekoga, ki ponuja lažne rešitve, ki ne delujejo. To so lažnivci, niso populisti," je še izpostavil.

Peterle izpostavlja Webrov poudarek na dialogu. "Poznam ga kot človeka dialoga. Predstavil se je kot graditelj mostov, a ne bo samo to, bo tudi voditelj," je prepričan. Izpostavil je tudi, da bo Weber prišel v vsako državo, tudi Slovenijo, kar Jean-Claudu Junckerju ni uspelo, in bo pozoren na specifike malih držav. Peterletu je Webrova govorica všeč, saj je osredotočena na spoštovanje človekovega dostojanstva, sodelovanje in solidarnost.

Bogovič izpostavlja, da je osnovno sporočilo kongresa, da EPP stavi na svoje vrednote, na krščansko demokratsko tradicijo in na tržno ekonomijo, na drugi strani pa se resno zaveda izzivov sodobnega časa, med katerimi je v prvi vrsti varnost, pa tudi izziva digitalizacije in podnebnih sprememb. Evropa je odgovor, povezana Evropa je odgovor tudi za Slovence, je izpostavil.

Bo Weber dejansko postal predsednik Evropske komisije?

Janša ob tem vprašanju spomni na podobna vprašanja pred petimi leti, ko se proces spitzenkandidatov začel, na koncu pa se je izkazalo, da so bili vsi dvomi odveč. Meni, da bo tokrat še laže, ker Weber prihaja iz daleč najmočnejše članice unije. Ne glede na to, da bo prihodnji Evropski parlament verjetno še bolj razdrobljen, kot je ta, in bodo potrebne koalicije, glede komisije velikih kompromisov verjetno ne bo, saj bi jih zelo težko upravičili pred volivci.

Peterle opozarja, da lahko ima parlament po volitvah precej drugačno strukturo, več evroskeptikov oziroma populistov, in da ni vnaprej zagotovljene koalicije. Sam ne vidi boljšega sistema od spitzenkandidatov, ve pa, da lahko članice, ki predlagajo kandidata, menijo drugače, pri čemer je spomnil na to, da francoski predsednik Emmanuel Macron sistema ne podpira. Ocenjuje, da ima Weber velike možnosti, da postane predsednik komisije, nima pa absolutnega zagotovila.

Po Bogovičevem mnenju bo postal predsednik, če bo postopek vzdržal.

O Orbanu in njegovem vplivu na volilni uspeh EPP

Na vprašanje, ali polemika glede Orbana ogroža uspeh EPP na volitvah, Janša odgovarja, da je to na glavo postavljeno vprašanje, saj se volitve v Evropski parlament dogajajo v članicah. Procentualno gledano je bila stranka EPP na zadnjih volitvah najuspešnejša na Madžarskem, po številu poslancev pa v Sloveniji, je izpostavil.

K temu je dodal, da vseh pet ali šest glavnih kritikov Orbana skupaj nima toliko poslancev kot Fidesz, so pa glasni in imajo veliko podporo v tisku, ker je tudi interes konkurence, da je ta hrup zelo velik. "Vem, da ste novinarji čakali, kakšen krvav spopad bo to okrog usode madžarske stranke v EPP, a teža posamičnih strank v EPP se bo merila glede na zaupanje volivcev," je dejal.

Peterle je spomnil na besede predsednika stranke EPP Jospeha Daula, da so v družinah tudi poredni otroci, a je bolje, da so v družini, kot da se jih izloči. Poudaril je, da ideja o delitvi EPP ni uspela, in izpostavil, da je bil Orban danes v govoru zelo spraven. Ključna besedah tega kongresa je skupaj, enotnost, je še poudaril.

Bogovič je izpostavil, da je bilo sporočilo kongresa o vrednotah zelo jasno. Tudi on je izpostavil Daulove besede in podprl pristop, da se je z Orbanom treba pogovarjati in da se je tudi na sploh treba več pogovarjati. Weber bo po njegovem prepričanju zagotovil več dialoga in se bo potrudil, da bo bolje razumel razlike znotraj EU.