REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael naj bi napadel Iran, v Iranu pravijo, da napada niso opazili, sestrelili so samo »majhne kvadkopterje«

Izrael naj bi napadel Iran, v Iranu pravijo, da napada niso opazili, sestrelili so samo »majhne kvadkopterje«Dron

V več provincah Islamske republike Iran naj bi bila danes ponoči aktivirana zračna obramba, saj naj bi Izrael napadel Iran.

Izrael je v zgodnjih petkovih urah izvedel napade v Iranu, so poročali številni mediji, ki se sklicujejo na visoke uradnike ZDA.

Toda v Iranu se nad tem napadom že norčujejo. Verjetno je bil namreč izveden s pomočjo notranjih uporniških skupin in z majhnimi letalniki.

Razlika v primerjavi z iranskim protinapadom je očitna. Izrael je tako videti slaboten...

Novica prihaja manj kot teden dni po tem, ko je Iran z nizom brezpilotnih letal in raket napadel Izrael.

Šlo je za povračilni napad, saj je Izrael 1. aprila prekršil mednarodnio pravo in napadel iransko diplomatsko predstavništvo v Damasku ter ubil najmanj 13 ljudi, med njimi dva visoka častnika iranske vojske.

Iranska tiskovna agencija Mehr je poročala, da je bilo okoli 4. ure zjutraj po lokalnem času na nebu nad osrednjim mestom Isfahan slišati več eksplozij.

Agencija IRNA je sporočila, da je bila v nekaterih delih Irana aktivirana zračna obramba.

Dodala je, da je Izrael napadel tudi cilje v Siriji in Iraku, pri čemer je zadel vojaška letališča in radar.

Hossein Dalirian, tiskovni predstavnik iranskega civilnega vesoljskega programa, je na X (prej Twitter) zapisal, da je bilo sestreljenih več dronov.

Ker pa Izrael uradno ni prevzel odgovornosti za napad, Iran pa Izrael ni neposredno obtožil za napad, je s tem odprta vsaj možnost, za (začasno) zmanjšanje napetosti med Iranom in Izraelom...

Dodal je, da ni nobene potrditve raketnega napada na Isfahan. Iranska TV je kasneje sporočila, da so bili nad mestom uničeni trije brezpilotni letalniki.

Po poročanju Al Jazeere je Iran prekinil lete na več letališčih, vključno s tistimi, ki oskrbujejo Teheran in Isfahan.

Eksplozije naj bi slišali tudi v Natanzu, poleg isfahana drugem mestu, kjer ima Iran jedrske objekte.

CNN je navedel neimenovanega ameriškega uradnika, ki je dejal, da jedrska mesta niso bila tarča.

Izraelska vojska je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da »trenutno nimamo komentarja«, ko so jih vprašali o poročilih o eksplozijah in napadih v Iranu in Siriji.

Urad premierja Benjamina Netanjahuja za Times of Israel ni želel potrditi, da je Izrael odgovoren za eksplozije v Isfahanu.

Neimenovani iranski uradnik pa je po poročanju medijev dejal: »V Isfahanu ali drugih delih države ni bilo nobenega zračnega napada. Naredili so le neuspešen in ponižujoč poskus letenja s kvadrokopterji in vsi so bili sestreljeni.«

V Isfahanu ali drugih delih države ni bilo nobenega zračnega napada. Naredili so le neuspešen in ponižujoč poskus letenja s kvadrokopterji in vsi so bili sestreljeni.

Poročila o eksplozijah so prišla nekaj ur po tem, ko je iranski zunanji minister Houssein Amir-Abdollahian za CNN povedal, da bo iranski odziv »takojšen in na najvišji ravni«, če bo Izrael sprejel nadaljnje vojaške ukrepe proti njegovi državi.

»Če izraelski režim še enkrat zagreši hudo napako, bo naš odgovor zanje odločilen, dokončen in obžalovanja vreden,« je dodal in opozoril, da je bilo to opozorilo v Belo hišo posredovano prek švicarskega veleposlaništva v Teheranu.

V primeru izraelskih napadov na Iran pa je Iran napovedal tudi spremembo svoje jedrske doktrine.

Ker pa Izrael uradno ni prevzel odgovornosti za napad, Iran pa Izrael ni neposredno obtožil za napad, je s tem odprta vsaj možnost, za (začasno) zmanjšanje napetosti med Iranom in Izraelom...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek