REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izjeme za vse, razen za Novaka, od Nadala do igralcev kriketa: Bo avstralska vlada izgnala tudi Nadala, ker je kršil izolacijo?

Izjeme za vse, razen za Novaka, od Nadala do igralcev kriketa: Bo avstralska vlada izgnala tudi Nadala, ker je kršil izolacijo?Nadal in Đoković

Afera Đoković se zaostruje.

Po zadnjih informacijah je teniški igralec priznal, da je kršil pravila izolacije, potem ko je bil prejšnji mesec pozitiven na novi koronavirus.

Avstralska vlada pa je sedaj »razširila preiskavo.«

Mnogi zato Đokovića že vidijo kot zmagovalca - ne glede na to kaj bo naredila avstralska vlada.

To kršitev je sicer naredil v Srbiji, toda sedaj o tem presoja Avstralija, ki za ta prekršek – sploh ni teritorialno pristojna!

Srbski teniški igralec Novak Đoković je namreč v sredo na Instagramu zapisal, da se je dva dni po tem, ko je bil 16. decembra v Beogradu pozitiven na novi koronavirus, srečal z novinarjem zaradi intervjuja. »Zavedam se, da bi moral srečanje prestaviti,« je dodal.

To kršitev je sicer naredil v Srbiji, toda sedaj o tem presoja Avstralija, ki za ta prekršek – sploh ni teritorialno pristojna!

»Počutil sem se dolžnega opraviti intervju za L'Equipe, saj novinarja nisem želel razočarati,« je zapisal Đoković v objavi na Instagramu. »Zagotovil sem varno razdaljo in nosil masko, snel sem si jo le za fotografijo,« je dodal om poudaril, da so bile druge informacije in navedbe v medijih, da se je po tistem, ko je bil pozitiven na novi koronavirus, pojavljal v javnosti - napačne.

Mediji se iz tega norčujejo in sprašujejo, kako je mogoče, da je bil 16. testiran, 17. dopoldne pa še ni izvedel rezultatov.

Toda znano je, da je za rezultate Inštituta Batut, kjer se je testiral Đoković, potrebnih okoli 36 ur za dostavo informacije o testu, za kar imamo tudi pismene dokaze.

In tudi potem dostop do testa ni mogoče drugače kot s pomočjo predhodne prijave. Novakova izjava se zato zdi utemeljena.

Mediji pa so odkrili tudi sumljiv primer Rafaela Nadala. Nanj je opozoril srbski nogometaš, ki že vrsto let igra v Avstraliji.

»Veliko teniških igralcev je dobilo izjemo na osnovi medicinske dokumentacije, a pridržali so samo Novaka,« je za srbski Kurir povedal srbski nogometaš Miloš Ninković, ki že sedem let igra za avstralski Sydney FC.

Prepričan je, da je njegov rojak žrtev avstralske politike in tamkajšnjih medijev.

»Nihče ne govori o tem, a če si avstralski državljan in se v tujini okužiš s covidom-19, se v naslednjih 14 dneh ne moreš vrniti domov. To velja za Avstralce kot tudi vse ostale,« je jasen Ninković.

Nadal je namreč po revijalnem turnirju v Abu Dabiju 20. decembra razkril, da je bil pozitiven na koronavirus. Nadal, ki je sicer cepljen, bi moral počakati 14 dni, preden bi vstopil na avstralska tla, a to se je zgodilo že na silvestrovo, 31. decembra, kar je tri dni manj od pravila, ki ga narekuje odlok, morda pa celo že dan prej.

»Spomnim se, da je Nadal 20. decembra objavil, da ima koronavirus, v Avstralijo pa je prišel 30. ali 31. decembra. Niti približno še ni minilo dva tedna. O tem nihče ne piše, nihče si ne postavi vprašanja, kako je to mogoče. Vse to jasno pokaže, da so oblasti že od samega začetka startale le na Novaka,« je prepričan izkušeni 37-letni srbski nogometaš.

Avstralija, ki ves čas poudarja, da mora vsak, ne glede na družbeni status, spoštovati stroga pravila, je očitno v primeru Nadala Špancu pogledala skozi prste, nekaj dni kasneje pa so avstralske oblasti Đokovića ob prihodu na letališču preprečile vstop v državo in ga po večurnem zaslišanju poslale v hotel za migrante.

Da ima Ninković prav pa si lahko prebere vsak sam.

Še posebej absurdno je, da človeka ki je negativen na PCR testu označujejo kot nevarnega za zdravje, Nadal pa lahko pride v državo že pred karanteno, čeprav je bil še pozitiven in je vsaj 3 dni ali več lahko širil virus.

Država tako ne varuje zdravje - pač pa zahteva le poslušnost in gleda skozi prste pridnim poslušnežem. Kar Novak - ni.

Kot piše v navodilu za vstop v Avstralijo tukaj, mora od prvega pozitivnega PCR testa miniti najmanj 14 dni.

Nekateri Nadala branijo, češ da lahko prideš v Avstralijo že po 7 dnevih po pozitivni okužbi, če si dvakrat cepljen, toda to ne drži. Od prvega pozitivnega PCR testa mora miniti najmanj 14 dni.

Z drugimi besedami to pomeni, da je Rafael Nadal imel »posebno obravnavo« in so mu »pogledali skozi prste« pri tej »napakici.«

Le Novaka Đokovića se sedaj presoja – drugače.

Vse več pa je celo tistih, ki menijo, da želi Avstralija na vsak način preprečiti, da Novak Đoković osvoji še deseti pokal, ker potem bi moral dobiti celo kip, tako kot Nadal in Federer, pa bi ga v drćavi morali vsaj na ta način gledati vsak dan.

Ne samo to, Nadal bi morda lahko vstopil tudi prej, če bi vlada menila, da ni nevarnost za javno zdravje – toda znova bi šlo za kršitev pravil in izjemo – isto, kar naj bi bilo problematično pri Novaku.

Ne glede pa mnogi menijo, da bo Novak ostal za tenis to, kar je bil Muhamed Ali za boks. Federer in Nadal pa bosta ostala pod njim.

Ob tem so v Avstraliji poročali, da je v istem času kot Đoković v Avstralijo vstopilo britansko moštvo igralcev kriketa, za katere so prav tako dovolili »izjeme«, najprej za vse igralce iz Indije.

Igralci kriketa iz Velike Britanije so grozili, da ne bodo igrali, če izjeme ne bodo veljale tudi za njihove družine, o tem pa sta se dogovarjala celo britanski in avstralski predsednik vlade.

Skratka, očitno je, da je Avstralija – dežela dvojih standardov in da je hajka proti Đokoviću predvsem politična.

Vse več pa je celo tistih, ki menijo, da želi Avstralija na vsak način preprečiti, da Novak Đoković osvoji še deseti pokal, ker potem bi moral dobiti celo kip, tako kot Nadal in Federer, pa bi ga v državi morali vsaj na ta način gledati vsak dan.

Delite članek