REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijanski Ligi Mattea Salvinija grozi bankrot

Italijanski Ligi Mattea Salvinija grozi bankrotVodja stranke Liga Matteo Salvini, foto: Pixsell

Liga, ki je del italijanske vlade, grozi bankrot, potem ko je sodišče odločilo o zasegu več deset milijonov evrov zaradi preteklih prevar. Predsednik stranke in notranji minister Matteo Salvini vztraja, da je to del preteklosti. Prizivno sodišče v Rimu je namreč v četrtek potrdilo odločitev sodišča iz Genove o zasegu 49 milijonov evrov kot povračilo za odkrite zlorabe. Med leti 2008 in 2010 je namreč takratna Severna liga zlorabljala javna sredstva za financiranje političnih aktivnosti.

 Med leti 2008 in 2010 je namreč takratna Severna liga zlorabljala javna sredstva za financiranje političnih aktivnosti.

Nekdanji predsednik Umberto Bossi in nekdanji blagajnik stranke sta bila lani spoznana za kriva goljufije. Med postopkom je sodišče lahko ugotovilo le končni cilj za 3 milijone evrov ukradenega denarja.

Salvini, ki je vodenje stranke prevzel leta 2013 in jo vzdignil na državni nivo, vztraja, da je to del preteklosti: »To je stvar preteklosti. Če nam hočejo vzeti vse, to lahko storijo, mi bomo mirno nadaljevali politiko, mi imamo Italijane za seboj.« Hkrati je dejal: »Nisem niti malo prizadet zaradi sojenja o stvareh, ki so se zgodile osem, devet let nazaj,« kot tudi zanikal, da je videl ta denar.

Med sojenjem so odvetniki Lige poudarjali, da stranka ima le za okoli 5,5 milijona evrov premoženja, ki je prišlo s strani donacij.


Med sojenjem so odvetniki Lige poudarjali, da stranka ima le za okoli 5,5 milijona evrov premoženja, ki je prišlo s strani donacij. A tožilci menijo, da je stranka v preteklih letih denar skrila na račune v tujino. Liga, ki se je pred letošnjimi junijskimi volitvami preimenovala (iz pretekle Severne lige), je zaradi svojega nasprotovanja ilegalnim migracijam uspela pridobiti številne glasove, tako da je skupaj s populističnim Gibanjem petih zvezd sestavila vladno koalicijo, še poroča nemški DW