REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iran ameriško vojsko označil za teroristično organizacijo, ZDA pa za podpornico terorizma

Iran ameriško vojsko označil za teroristično organizacijo, ZDA pa za podpornico terorizmaIz iranskega zornega kota - ameriške teroristične enote med nezakonito intervencijo v Siriji

Iran je ameriško vojsko označil za podpornico terorizma. Iranski vrhovni svet za nacionalno varnost je povsem konkretno ameriško osrednje poveljstvo (CENTCOM) in vse njene sile označil za »teroristične« ter ZDA označil za »podpornico terorizma.«

Do te poteze je prišlo takoj zatem, ko je administracija Donalda Trumpa islamsko revolucionarno gardo (IRGC) označila za teroristično organizacijo.

Iran se je s tem odzval na presedan v mednarodnih odnosih, saj doslej še nobena država vojske ali dela vojske druge države ni označila za teroristično organizacijo. Iranska revolucionarna garda je namreč elitni del iranske vojske, ob tem pa je vključena tudi v številne komercialne, humanitarne in podobne aktivnosti.

Iran je aktivnosti ameriške vojske označil za 'največjo grožnjo regionalni in mednarodn stabilnosti.'

Trumpova poteza bo zapletla že tako težavne odnose v regiji iz več razlogov. Otežila bo mirovni proces v Jemnu, saj iranska revolucionarna garda pomaga tamkajšnjim upornikom. Otežila bo tudi odnose z Irakom, kjer imajo ZDA še vedno 2000 vojakov. Irak pa tesno sodeluje z Iranom in tudi z IRCG. Iran in revolucionarna garda pa imata tesne stike tudi z Hezbolahom in Libanonom, kjer predstavljata del vlade.

Iran je istočasno aktivnosti ameriške vojske označil za »največjo grožnjo regionalni in mednarodn stabilnosti.«

Odzval se je tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je ZDA prav tako označil za »resničnega vodjo svetovnega terorizma«. Iranski poslanci so zasedanje parlamenta začeli z vzkliki »Smrt Ameriki!«.

»Kdo ste vi, da lahko revolucionarne institucije označujete za teroriste?« je v govoru, ki ga je predvajala iranska televizija, vprašal Rohani. Na slovesnosti ob dnevu jedrske tehnologije, ki je v Iranu praznik, je predsednik tudi odločno stopil v bran revolucionarni gardi, ki je iranska elitna vojaška enota.

Kot je dejal Rohani, je garda sila, ki se vse od svoje ustanovitve leta 1979 bori proti terorizmu.

Ameriške sile pa po besedah Rohanija na drugi strani vedno neposredno ali posredno sodelujejo s terorističnimi skupinami ali v terorističnih dejanjih. »Teroristične skupine želite uporabiti kot orodje proti narodom v regiji … Vi ste vodja svetovnega terorizma,« je dejal.

Rohani: 'Kdo danes propagira ali spodbuja terorizem v današnjem svetu? Kdo je želel Islamsko državo uporabiti kot orodje?'

»Kdo danes propagira ali spodbuja terorizem v današnjem svetu? Kdo je želel Islamsko državo uporabiti kot orodje?« se je še vprašal Rohani in dodal, da ZDA nudijo zatočišče vodjem te džihadistične organizacije. »Še sedaj Amerika skriva vodje IS, še sedaj ni pripravljena povedati vladam v regiji, kje se skrivajo vodje IS,« je dodal.

Da bodo ZDA uvrstile iransko revolucionarno gardo na seznam terorističnih organizacij, je v ponedeljek sporočil ameriški predsednik Donald Trump. S tem je želel vladi v Teheranu poslati jasen signal, da ima »njihovo podpiranje teroristov resne posledice«.

To je prvič, da ZDA na seznam terorističnih organizacij uvrščajo vojaško enoto kakšne druge države. Odločitev pomeni, da lahko vsakogar, ki bo sodeloval z iransko revolucionarno gardo, v ZDA doleti zaporna kazen.

Delite članek