REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hladna vojna na višku? Ruski sateliti prevzemajo nadzor nad ZDA

Hladna vojna na višku? Ruski sateliti prevzemajo nadzor nad ZDASatelit Tundra. Vir: Russia Beyond Slovenija

Z izstrelitvijo četrtega satelita tipa Tundra je Rusija vzpostavila orbitalni del svojega sistema za zgodnje odkrivanje in opozarjanje pred raketnimi napadi.

»Edinstveni vesoljski sistem Kupola je prešel v fazo, v kateri je potrebno le še redno vzdrževanje. Sistem zaznava lansiranje vsake balistične in vesoljske rakete z ozemlja ZDA. Vse naprave delujejo normalno po začrtanih orbitah,« je razkril vir iz ruskega vojaško-industrijskega sektorja, poroča portal RG.

Sateliti serije Tundra so v orbiti Zemlje zamenjali stare sovjetske elemente sistema za zgodnje odkrivanje in opozarjanje pred raketnimi napadi Oko-1, piše Russia Beyond Slovenija.

Nove naprave je izdelala raketno-vesoljska korporacija Energija, opremljene pa so z visoko zaznavnimi senzorji nove generacije, ki zaznavajo lansiranje raket tudi iz podmornic.

Naprava Oka samostojno prepozna plamen iz raketnega motorja, elektronika novih satelitov pa izračunava pot posamezne rakete in območje, ki ga bodo najverjetneje zadele njene bojne glave.

Tundra služi tudi kot upravljavski sistem, preko katerega je možno izdati ukaz o povračilnem udarcu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek