REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hersh: Ameriške obveščevalne službe skrivajo neprijetne resnice in lahko zato izzovejo spopad z Rusijo!

Hersh: Ameriške obveščevalne službe skrivajo neprijetne resnice in lahko zato izzovejo spopad z Rusijo!Če obveščevalnih služb in podatkov ne bodo nadzorovani, lahko kratkovidno Belo hišo pahnejo v dolgotrajno vojno z Moskvo, ki si je nihče ne želi, pravi ameriški novinar in Pulitzerjev nagrajenec. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Prepričanje Bele hiše o uspehu Ukrajine v konfliktu temelji na »noro optimističnih« poročilih ameriške Obrambne obveščevalne agencije (DIA).

Težave pri delu ameriških obveščevalnih služb lahko izzovejo spopad z Rusijo, opozarja znani ameriški raziskovalni novinar in Pulitzerjev nagrajenec Seymour Hersh v besedilu, objavljenem na platformi Substack.

Novinar poudarja, da prepričanje Bele hiše o uspehu Ukrajine v konfliktu morda temelji na »noro optimističnih« poročilih ameriške Obrambne obveščevalne agencije (DIA).

V Beli hiši raje prebirajo poročila Die, kot pa bolj mračna poročila Cie, je pojasnil Hersh.

Po Hershevih besedah ​​ameriške oblasti ne prejemajo »politično neugodnih« obveščevalnih podatkov.

»Če (obveščevalne) službe in podatki ne bodo nadzorovani, bi lahko kratkovidno Belo hišo pahnili v dolgotrajno vojno z Rusijo, ki si je nihče ne želi,« svari Hersh.

Hersh je pred tem že poročal, da ukrajinska ofenziva propada, kar je povezal z dejstvom, da so zgodbe o njej izginile z naslovnic osrednjih medijev v ZDA.

»Pozorni bralci Washington Posta in New York Timesa bi lahko uganili, da trenutna ofenziva v Ukrajini ne uspeva, saj so tako poročila o njenem uspehu kot pomanjkanje poročanja o le-tej v zadnjih tednih večinoma izginila z naslovnic,« je zapisal Hersh.

Dodal je še, da mu je obveščevalni častnik zaupal, da je Bidnov glavni problem v vojni ta, da se je »zapleskal v kot.«

Dobitnik Pulitzerjeve nagrade je pred tem izjavil, da bo imela ofenziva oboroženih sil Ukrajine negativne posledice tako za to državo kot za ZDA.

Hersh je navedel tudi, da obstaja velik razkorak med oceno ameriške obveščevalne skupnosti o razmerah na fronti ter izjavami Bele hiše in State Departmenta, ki nočeta videti popolno katastrofo ukrajinske ofenzive.

Stanje je primerjal z razmerami leta 2013, ko je Bela hiša na podoben način trdila, da je napad s plinom sarinom v Guti, ki je ubil okoli 1500 ljudi izvedla sirska vojska, kar so trdila nekatera obveščevalna poročila, čeprav so poročila drugih tajnih služb opozarjala na še enega domnevnega storilca - islamistično teroristično organizacijo Fronta al Nusra.

Takrat je čistega vina ameriški vladi nalila agencija DIA, v posebnem poročilu, kjer je opozorila, da za napadom morda stoji Fronta al Nusra.

»General Martin Dempsey, predsednik skupnega načelnika štaba (ZDA), za katerega Rhodes pravi, da je sprva podpiral takojšen vojaški odziv, si je premislil in, kot mi je povedal višji uradnik obveščevalne službe, je predsednika (Baracka Obamo) opozoril, da se živčmi plin, uporabljen v napadu, ne ujema s tistim, za katerega je znano, da obstaja v arzenalu sirske vojske.

In kot je Obama sam povedal novinarju, preden je zapustil položaj, mu je direktor nacionalne obveščevalne službe James Clapper svetoval, da trditev, da je prav Asadov režim izvedel napad s plinom, ni bila 'slam dunk' (gotova stvar op. avt.).

Obama je na koncu preklical načrte za večji napad na vojaške in industrijske objekte po vsej Sirijise podobnih dogodkov iz leta 2013 spominja Hersh.

Toda danes je očitno še slabše.

Ko dobivajo neprijetna poročila iz Ukrajine, jih v ameriški vladi sploh ne želijo brati in jih raje potiskajo pod preprogo.

DIA, ki je včasih ameriški vladi kazala neprijetno resnico in jo svarila pred napakami, pa danes ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in njegovi administraciji pripravlja pocukrana poročila, ki jih ameriški uradniki želijo slišati... 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek