REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grčija bo izgnala dva ruska diplomata zaradi vmešavanja v spor z Makedonijo

Grčija bo izgnala dva ruska diplomata zaradi vmešavanja v spor z MakedonijoVIR: Insajder.com

Grčija je napovedala izgon dveh ruskih diplomatov, ki naj bi se vmešavala v politični spor z Makedonijo, je bilo objavljeno v sredo. Prav včeraj je NATO povabil Makedonijo, da prične postopke za vključitev v zvezo. 

Rusija se je že odzvala in napovedala izgon dveh grških diplomatov iz Rusije, kar predstavlja izjemno redko zaostritev odnosov med tema dvema pravoslavnima državama. 

Potem, ko sta se Grčija in Makedonija dogovorili o spremembi uradnega imena nekdanje jugoslovanske republike (Republika Severna Makedonija), se je hkrati odprla pot Makedoniji za vstop v NATO.

Potem, ko sta se Grčija in Makedonija dogovorili o spremembi uradnega imena nekdanje jugoslovanske republike (Republika Severna Makedonija), se je hkrati odprla pot Makedoniji za vstop v NATO. Predhodno je prav zaradi imena Grčija temu nasprotovala.

A Rusija, ki nasprotuje kakršnikoli širitvi Nata in s tem tudi zmanjšanju svojega vpliva, je kot kaže v ozadju hotela ohraniti napete politične odnose med tema državama. 

Reuters je tako poročal, na podlagi vira iz grške diplomacije, da sta bila dva ruska diplomata 6. julija obveščena o izgonu in da so jima dali več dni časa za zapustitev države.

Reuters je tako poročal, na podlagi vira iz grške diplomacije, da sta bila dva ruska diplomata 6. julija obveščena o izgonu in da so jima dali več dni časa za zapustitev države. Hkrati je vir navedel, da so vstop v Grčijo prepovedali še dvema Rusoma, pri čemer so vse sumili, da so bili vpleteni v protimakedonske shode v Grčiji in da so poskušali podkupiti grške državne uradnike. 

»Njihov izgon je upravičen, ker so se ukvarjali z ilegalnimi dejavnostmi na škodo naše nacionalne varnosti,« je poudaril grški diplomat.