REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoski radio: Zahodne vlade pripravljajo usklajen pritisk na Zelenskega za mirovna pogajanja

Francoski radio: Zahodne vlade pripravljajo usklajen pritisk na Zelenskega za mirovna pogajanjaVideli bomo, ali je ukrajinski predsednik pripravljen svoj kostum vojnega heroja zamenjati za obleko igralca miru, navaja radio »Europa 1«. Vir: Posnetek zaslona, X

Vse glasneje se sliši, da so se uradniki zahodnih vlad odločili, da se mora Ukrajina pogajati o koncu vojne navkljub tveganju najslabšega možnega scenarija, kot je na primer, da Rusi odprejo še eno fronto, je v petek poročal francoski radio Europa 1.

Kot navajajo, visoki uradniki z Zahoda pripravljajo usklajeno diplomatsko akcijo za pritisk na Vladimirja Zelenskega, da sprejme mirovna pogajanja z Moskvo.

»Treba je še videti, ali je ukrajinski predsednik pripravljen svoj kostum vojnega heroja zamenjati za obleko igralca miru,« navaja radio »Europa 1«.

Pri tem spomnijo na včerajšnji obisk Vladimirja Zelenskega v Harkovu, kjer je namignil, da ukrajinske enote hitijo na sever države, da bi branile to strateško mesto, ruske sile pa so vse bližje.

»Popoln načrt za Rusijo, ki skuša osvojiti ves Donbas,« pravi francoski radio in sprašuje, ali to pomeni, da se bo Ukrajina zlomila pred Rusijo.

»Europa 1« navaja, da se med 35.000 in 50.000 ruskih vojakov zliva v Harkov, zelo strateško mesto za Kijev, in citirajo Zelenskega, ki pravi, da se več njegovih vojakov odpravlja proti severu, da bi branilo mesto in njegovo okolico.

Na koncu se zdi, da past, ki so jo postavili Rusi, deluje, saj je cilj Moskve prisiliti Ukrajince, da premaknejo enote proti severu.

Ta manever bi nato lahko Rusom omogočil odpiranje prebojev na jugu in dokončanje osvojitve celotnega Donbasa, ocenjuje francoski radio.

Istočasno se ukrajinska vojska trudi postrojiti 250.000 mož na fronti.

»V vseh brigadah je 40-odstotno pomanjkanje žive sile.

Soočamo se z valom dezerterstva med mladimi naborniki.

V Kijevu ne govorijo več o orožju in strelivu, ampak o težavah z novačenjem,« je poudaril francoski vojaški vir za »Europe 1«, ki se iz opazovalnih misijah vrača z ukrajinske fronte.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil stališče, da je Moskva pripravljena na mirno rešitev ukrajinskega vprašanja in da ni bistveno novih dejstev, je opozoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

»Nobene mirovne pobude ni bilo.

Ugotovljeno je bilo, da je Rusija pripravljena na mirno rešitev ukrajinskega problema.

To ni bila pobuda, to je bila izjava znanega, doslednega stališča voditelja države,« je dejal Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je trenutno na obisku na Kitajskem, je dejal, da Rusija trenutno ne načrtuje zavzetja Harkova in da dosega rezultate v bojih v regiji Harkov.

Dejal pa je tudi, da je vprašanje legitimnosti Zelenskega, ki se mu predsedniški mandat izteče 21. maja resno vprašanje tudi za Rusijo.

In da mora biti rešeno pred kakršnimikoli morebitnimi sporazumi Rusije z Ukrajino.

Posmehnil se je tudi mednarodnim mirovnim pobudam, na primer v Švici, kamor Rusija sploh ni povabljena.

Predsednik Ruske federacije jih je označil kot nov in neuspešen poskus vsiljevanja svojih rešitev s strani Zahoda, na katere Rusija ne bo pristala, pač pa bo izhajala iz realnosti na terenu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek