REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francija v napadu na Sirijo uporabila fregate in letala

Francija v napadu na Sirijo uporabila fregate in letala

Francija je v napadih na Sirijo uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, je danes pojasnila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Ker si ne želijo nikakršne konfrontacije, so o napadih tudi predhodno obvestili Rusijo, je dejala.

Kot je v Elizejski palači danes pojasnila Parlyjeva, so v napadu sodelovale fregate, ki so jih tja namestili v spremstvu drugih ladij, namenjenih podpori in zaščiti. Obenem so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči proti Siriji poletela vojaška letala.

Tako ladje kot letala so v usklajenem delovanju in v tesnem sodelovanju z ameriškimi in britanskimi zavezniki izstrelili rakete na cilje v Siriji.

Kot je dodala, si ne želijo konfrontacije in zavračajo vsakršno logiko vojaške eskalacije, zaradi česar so po njenih besedah tudi predhodno obvestili Ruse.

Zatrdila je, da so bili napadi usmerjeni v tri cilje, povezane s sirskim kemičnim programom - raziskovalni center tega programa in dve pomembni proizvodni poslopji. S tem naj bi po njenih besedah preprečili sposobnost Sirije, da še naprej proizvaja kemično orožje.

Tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes zatrdil, da so bili napadi upravičeni in usmerjeni v odvrnitev sirskega režima, da še kdaj uporabi kemično orožje.

Po mnenju Le Driana je bilo ukrepanje Francije "sorazmerno in ciljno". Ni bilo usmerjeno proti sirskima zaveznicama Rusiji in Iranu in tudi ne proti civilnemu prebivalstvu. "Režim v Damasku mora prenehati uporabljati kemično orožje," je dejal, potem ko je v preteklosti tudi francoski predsednik Emmanuel Macron uporabo kemičnega orožja večkrat označil za skrajno mejo.