REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finska opozarja članico EU, da s popolno prepovedjo vstopa ruskim državljanov krši evropsko zakonodajo

Finska opozarja članico EU, da s popolno prepovedjo vstopa ruskim državljanov krši evropsko zakonodajoPredsednica EK - prepovedim ni videti konca. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zunanje ministrstvo Finske meni, da so razlogi za popolno prepoved vstopa v Estonijo za imetnike ruskih turističnih vizumov »pravno vprašljivi«, je poročala finska državna radiotelevizija Yle.

Prepoved bi lahko bila v nasprotju z zakonodajo Evropske unije in pravili schengenskega območja, menijo diplomati, v skladu z memorandumom, ki ga je ministrstvo pripravilo za vlado države.

»Estonijo skušamo opozoriti na dejstvo, da po njihovem mnenju imetniki ruskih in beloruskih turističnih vizumov ogrožajo javni red, notranjo varnost in mednarodne odnose v državi kar neposredno na podlagi njihovega državljanstva. Ta razlaga Estonije se lahko šteje za pravno vprašljivo,« piše v memorandumu, ki ga citira Yle.

Usmerjeni ukrepi zoper Ruse na podlagi njihove narodnosti oziroma državljanstva je po oceni finskih diplomatov v nasprotju s pravili EU in Finska sama ne bi mogla 'preprečiti vstopa imetnikov ruskega turističnega vizuma neposredno na podlagi državljanstva, ne da bi kršila zakonodajo EU,« je zapisano v memorandumu.

Medtem ko finski diplomati očitno verjamejo, da je Estonija s svojim vizumskim korakom kršila zakone EU, Helsinki tega vprašanja ni javno komentiral.

Estonija je pred tem objavila odločitev, da zavrača vstop vsem ruskim turistom, ki imajo sicer veljavne schengenske vizume, ne glede na to, katera država EU jih je izdala.

Prepoved naj bi začela veljati v ponedeljek. Podobno prepoved so v začetku tega meseca napovedale Latvija, Litva in Poljska.

Takšen pristop je sedaj kritiziral celo generalni sekretar OZN, čeprav precej polovičarsko, saj je le suho pripomnil, da upa, da bodo takšni ukrepi ukinjeni takoj ob koncu spopadov.

Čeprav se je Finska izogibala splošni prepovedi za Ruse, je sama zmanjšala izdajanje turističnih vizumov državljanom Rusije na majhen del prejšnjih številk.

Evropski svet je nato začasno prekinil sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov med EU in Rusijo.

Čeprav ta poteza ni uvedla neposredne prepovedi izdajanja vizumov Rusom, je povečala pristojbine za vlogo za vizum in čas obdelave.

V začetku tega tedna je finska premierka Sanna Marin pozvala k dodatnim sankcijam EU in vztrajala, da trenutne omejitve, vključno z začasno ukinitvijo sporazuma o poenostavitvi vizumskih postopkov, »niso dovolj« in da bi si morala EU bolj prizadevati, da bi prizadela običajne Ruse.

»Moramo biti pripravljeni sprejeti več sankcij, ker večji kot bo učinek sankcij, dražje bo za Rusijo, da nadaljuje to vojno,« je Marinova dejala Evropskemu parlamentu.

Takšen pristop je sedaj kritiziral celo generalni sekretar OZN, čeprav precej polovičarsko, saj je le suho pripomnil, da upa, da bodo takšni ukrepi ukinjeni takoj ob koncu spopadov.

Ob tem je prepoved vstopa za državljane Rusije slaba tudi za države, ki so ukrep sprejele. Prihod ruskih turistov v le-te se je zmanjšal za 2/3 in letno bo to državam, ki so uvedle ukrepe, odneslo od 3 - 5 odstotkov BDP-ja.

Da bo to vplivalo na obnašanje Rusije - prav tako ni res.

Vodilni znanstveniki na področju mednarodnih odnosov se s to oceno Marinove ne strinjajo.

John Mearsheimer, vodilni predstavnik realistične šole mednarodnih odnosov je večkrat opozoril, da so sankcije neučinkovit mehanizem tedaj, ko države smatrajo, da druge države ogrožajo njihove nacionalne interese.

Rusija bo zato operacije v Ukrajini izvajala še naprej, vse dokler ne bo dosegla ciljev, ki bi odstranili nevarnost, ki ogroža državo.

Glede na povsem nasprotno prepričanje evro-ameriških zaveznikov pa to pomeni še zelo dolgo vojno in veliko škodo povsod, predvsem pa v Evropi.

Škoda, ki se pravkar dela ruskim državljanom in Evropejcem zaradi splošne in očitno nezakonite prepovedi vstopa vsem ruskim državljanom, ki jim onemogoča človeške stike, pa bo samo delček te katastrofe.

Podpira pa jo tudi sedanja slovenska vlada, ki vztraja pri vseh zelo podobnih omejitvenih ukrepih Janševe vlade glede Rusije, predvsem pri prekinitvi vseh kulturnih in znanstvenih sporazumov.

Zanimivo je tudi, da se oglaša finska vlada, ne pa varuh pogodb - Evropska komisija.

Evropski komisiji in njeni predsednici se očitno zdi to, da se nekoga obtoži in obsodi (na izgon ali prepoved vstopa) zgolj na podlagi državljanstva ali nacionalnosti - čisto v redu.

In kako se že reče režimom, ki na ta način obravnavajo ljudi?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek