REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Financial Times: Italijansko orožje, dobavljeno Ukrajini, ni v za boj uporabnem stanju

Financial Times: Italijansko orožje, dobavljeno Ukrajini, ni v za boj uporabnem stanjuFT je tudi opozoril, da so bili poskusi Kijeva, da bi prepričal Washington, da režimu Zelenskega dobavi rakete daljšega dosega in bojna letala F-16, doslej neuspešni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Časnik, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika v Kijevu, trdi, da nobena od 20 samohodnih havbic M109L , ki so bile dobavljene Ukrajini v začetku tega leta, ni delovala.

Nekatera vojaška oprema, ki jo je Italija dala Ukrajini v začetku tega leta, ni bila dobavljena v bojnem stanju primernem za uporabo, je v soboto poročal Financial Times (FT).

Sklicujoč se na anonimnega svetovalca ukrajinskega obrambnega ministrstva, je časopis poročal, da nobena od 20 samohodnih havbic, ki jih je Rim zagotovil Kijevu, ni bila primerna za takojšnjo uporabo.

Časnik, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika v Kijevu, trdi, da nobena od 20 havbic, ki so bile dobavljene Ukrajini v začetku tega leta, ni delovala.

V začetku tega tedna je glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega razkril, da država potrebuje še več orožja, da bi bila pričakovana protiofenziva ukrajinskih sil – ta naj bi se začela enkrat maja - uspešna.

FT je tudi opozoril, da so bili poskusi Kijeva, da bi prepričal Washington, da režimu Zelenskega dobavi rakete daljšega dosega in bojna letala F-16, doslej neuspešni.

Glede na to poročilo bodo kritiki v ZDA in drugod verjetno dvomili o izvedljivosti nadaljnje vojaške podpore, če ukrajinska protiofenziva ne bo izpolnila pričakovanj Zahoda.

Zahodne vlade bi se lahko sčasoma odločile, da bodo prisilile Kijev, da sprejme poravnavo s pogajanji, piše Times.

Časopis ocenjuje, da bi bila zagotovitev večjih ozemeljskih pridobitev proti ruskim silam za Kijev verjetno težka naloga.

V sredo je višji svetovalec predsednika Zelenskega, Mihail Podoljak, vztrajal, da Ukrajina še vedno potrebuje več orožja in opreme, kar je v nasprotju z mnenjem ameriškega poveljnika sil zveze NATO v Evropi.

Spomnimo, general Christopher Cavoli je pred ameriškim Odborom predstavniškega doma za oborožene sile trdil, da so podporniki Kijeva Ukrajini že dobavili 98 odstotkov bojnih vozil, ki so jih obljubili.

Prejšnji teden je revija Foreign Policy poročala, da bi nemški tanki Leopard, ki jih je Ukrajini dalo osem držav, verjetno predstavljali logistični izziv za kijevsko vojsko.

Bojni stroji naj bi uporabljali vrsto različnih streliv, kar pomeni, da Ukrajina ne bi mogla nabavljati streliva v velikih količinah.

Tanki Abrams, ki jih je Washington obljubil Kijevu v začetku tega leta, pa bodo verjetno potrebovali mesece, da bodo dejansko prispeli na bojišče.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek