REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Filipini sprožili novo ofenzivo proti islamističnim teroristom

Filipini sprožili novo ofenzivo proti islamističnim teroristomvir: Pixsell

Filipinske oborožene sile so na jugu države sprožile novo ofenzivo proti islamističnim upornikom, ki so prejšnji teden izvedli bombni napad na katedralo. Umrlo je najmanj 22 ljudi. 

Napad je izvedla islamistična teroristična skupina Abu Sajaf, ki je povezana z Islamsko državo. 

Par samomorilskim bombašev sta med mašo v katedrali Naše gospe s Karmela, ki se nahaja v prestolnici province Sulu Jolo, sprožila eksplozivna telesa.

Par samomorilskim bombašev, domnevno mož in žena, sta med mašo v katedrali Naše gospe s Karmela, ki se nahaja v prestolnici province Sulu Jolo, sprožila eksplozivna telesa. V napadu je umrlo najmanj 22 ljudi, pri čemer je bilo več kot 100 ranjenih. 

Filipinska policija je ta teden sporočila, da sta bila samomorilska napadalca državljana Indonezije, kar pa Indonezija še ni potrdila. 

Filipini napad
vir: Pixsell

Najnovejši napad je razkril, da je varnostna grožnja skrajnih islamistov na Filipinih še vedno prisotna, zaradi česar so povečali prisotnost varnostnih sil na vseh morebitnih tarčah. Dodatne policiste so poslali na teren in tako sedaj varujejo cerkve, nakupovalna središča in druge javne prostore. 

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte | vir: Pixsell

Predsednik Rodrigo Duterte, ki si je prislužil mednarodno kritiko zaradi neusmiljene vojne proti mamilom, je napovedal, da bo izbrisal Abu Sajaf, ki je od začetka 90. let prejšnjega stoletja aktivna na Filipinih. Pred časom je ta teroristična skupina razglasila zvestobo Islamski državi, ki pa je v zadnjem letu doživela serijo porazov v Siriji in Iraku in sedaj nadzoruje le neznatne predele na Bližnjem vzhodu.

Okrepitev delovanja islamističnih teroristov predvsem v Aziji in Afriki nakazuje, da se obeta preselitev »možganskega trusta« Islamske države v te regije. 

Okrepitev delovanja islamističnih teroristov v drugih predelih sveta (predvsem Aziji in Afriki) so pokazala na utemeljenost opozoril strokovnjakov, da se lahko obeta preselitev »možganskega trusta« Islamske države v te regije, po dokončnem porazu na Bližnjem vzhodu. 

Filipinsko vojaško letalstvo je pričelo izvajati letalske napade na domnevne položaje teroristov na otoku Sulu. Sulu ima večinsko muslimansko prebivalstvo in predstavlja bazo delovanja Abu Sajafa, še poroča DW.
 

Komentarji