REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Eskalacijska lestvica: Evropska unija milijon granat Ukrajini, Severna Koreja deset milijonov in še kaj Rusiji

Eskalacijska lestvica: Evropska unija milijon granat Ukrajini, Severna Koreja deset milijonov in še kaj RusijiSevernokorejski Himarsi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Z obiskom Kim Jong-una v Rusiji sta Moskva in Peking - po vrsti izzivalnih potez Zahoda - znova dvignili vložke v vojni, ki proti Rusiji poteka v Ukrajini.

Obisk Kim Jong-una je ob tem že naredil velik vtis na Južno Korejo, kar bo prav tako intenziviralo vojno.

Južna Koreja naj bi Ukrajini namreč v prihodnje dobavljala oklepna vozila pod krinko »humanitarne pomoči«, poročajo južnokorejski viri.

Južnokorejske oblasti, ki so se prej hvalile z nevtralnostjo v konfliktu v Ukrajini, se bodo zdaj morda odločile odkrito podpreti kijevski režim z orožjem in strelivom.

Korea Light piše, da bo Kijev pod krinko »humanitarne pomoči« prejel dve oklepni vozili za razminiranje K600 KCEV (Korean Combat Engineer Vehicle).

Korejski K600  Vir: Telegram
Korejski K600. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Vozila K600 uporabljajo plužni sistem britanskega podjetja Pearson Engineering in imajo zmogljivo inženirsko opremo ter dušilec magnetnih vžigalnikov, kar bo ukrajinski vojski olajšalo napredovanje na minskih poljih v regiji Zaporožja.

A tudi Rusija lahko pričakuje veliko pomoč.

Severna Koreja (DLRK) bo Rusiji dobavila približno 10 milijonov granat kalibra 122 in 152 milimetrov poroča politični analitik Jurij Barančik.

Po besedah strokovnjaka bo dogovor vključeval tudi izboljšane »analoge« ameriškega HIMARS-a, ki lahko zadenejo cilje na razdalji do 400 km.

»Številni viri poročajo, da bo DLRK Moskvi dobavila tako sodobne in močne MLRS, kot je KN-09. Naj vas spomnim, da je sistem KN-25 predstavil Pjongjang leta 2019 in se ponaša z dosegom več kot 400 km,« je rekel Barančik.

Številni viri poročajo, da bo DLRK Moskvi dobavila tako sodobne in močne MLRS, kot je KN-09. Naj vas spomnim, da je sistem KN-25 predstavil Pjongjang leta 2019 in se ponaša z dosegom več kot 400 km, je dejal Barančik.

Sodelovanje med Rusko federacijo in Demokratično ljudsko republiko Korejo (DLRK) predstavlja dvojno grožnjo za ZDA, saj bi severnokorejsko orožje lahko podaljšalo konflikt v Ukrajini.

Tehnična pomoč Ruske federacije pa bo povečala jedrsko grožnjo DLRK proti ZDA, ocenjuje New York Times.

Nedavno raziskovalno potovanje Kim Jong-una v Rusko federacijo je vzbudilo veliko zaskrbljenost v ZDA in Evropski uniji, poroča ameriški časnik.

Državi poglabljata vojaške vezi, DLRK že dobavlja topniške granate in rakete Ruski federaciji, v zameno pa želi, da ruska tehnologija prispeva k razvoju njenega vojaškega potenciala.

Obisk voditelja DLRK v Ruski federaciji je povečal strahove Zahoda, saj je ruski voditelj Vladimir Putin demonstriral satelitsko in raketno tehnologijo Rusije.

Kim Jong-Un je obiskal tovarno letal za vojaško in civilno opremo, si ogledal letalo MiG-31 s supersoničnimi raketami Kinžal, videl pa je tudi, kako nastajajo ruski lovci Su-35 in Su-57 ter ruska civilna letala.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je 15. septembra obiskal tovarno letal Komsomolsk na Amurju, kjer si je od blizu ogledal proizvodne linije in razstavljena letala.

Po poročanju revije Military Watch se tam serijsko izdelujeta dve najnaprednejši ruski bojni letali, lovca Su-35 in Su-57.

Kim Jong-un med obiskom tovarne letal Komsomolsk na Amurju, kjer si je od blizu ogledal proizvodne linije in razstavljena ruska letala. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Imata zelo velik doseg, kar jim omogoča delovanje po vsej vzhodni Aziji iz oporišč na ruskem Daljnem vzhodu.

Severna Koreja je sposobna plačati nove lovske eskadrilje. Vendar je še vprašljivo, v kolikšni meri je Rusija pripravljena kršiti sankcije Varnostnega sveta ZN.

Vse kaže, da se na poteze ZDA in EU Rusija odziva s potezami, ki so v vseh pogledih ostrejše od tistih, ki jih ima na voljo Zahod.

Eskalacijska pobuda je očitno na ruski strani.

Samo s to potezo je Rusija že matirala Zahod.

»Evropska unija bo prihodnje leto priskrbela Ukrajini milijon topovskih granat, predvsem kalibra 155 milimetrov. To je še en mejnik v delovanju EU pri odzivanju na geopolitični potres, ki ga je povzročila ruska invazija.

Dobave bodo zagotovljene z dodatnima dvema milijardama evrov, pridobljenima v okviru evropskega instrumenta za mir (EPF). S prvo milijardo bodo državam, ki bodo dobavile granate iz svojih skladišč, izplačana nadomestila«, je marca letos iz Bruslja stenografiral dopisnik Dela Peter Žerjavič.

»Druga milijarda evrov je namenjena za novost: skupno nabavo streliva za Ukrajino.

K temu projektu, ki ga bo po pospešenih postopkih izpeljala evropska obrambna agencija (Eda), je s podpisom pristopilo 17 držav članic EU in Norveška.

Slovenije ni med njimi, a se bo po navedbah obrambnega ministra Marjana Šarca temu pridružila, ko bo izpeljala nacionalne postopke«, je iz prestolnice EU pred pol leta stenografiral dopisnik Dela.

EU bo torej komaj zbrala milijon granat...

Rusija, ki jih proizvaja dva milijona letno in ima še vedno polna skladišča pa jih bo iz Severne Koreje dobila še deset milijonov.

In še marsikaj

Samo s to potezo je Rusija že matirala Zahod.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek