REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Energija za milijone let: Rusija z novo tehnologijo odprla pot do »večnih jedrskih generatorjev«, brez nevarnih odpadkov

Energija za milijone let: Rusija z novo tehnologijo odprla pot do »večnih jedrskih generatorjev«, brez nevarnih odpadkovJedrski reaktor v Rusiji Vir: Telegram

Pred dnevi se je v Rusiji zgodil revolucionaren dogodek, ki ga v megli propagande nihče ni opazil.

Reaktor BN-800 je pričel delovati na nazivni moči s polno obremenitvijo, ob pomoči inovativnega goriva MOX. Tako je bilo mogoče skoraj v celoti zapreti jedrski krog.

Ne samo to, kot gorivo se lahko uporabi plutonij, ki je bil sicer namenjen jedrskim nabojem, uporblja pa lahko tudi navaden uran iz uranove rude.

Tega imamo dovolj celo v Sloveniji…

To pomeni, da so se dejansko pojavili 'večni jedrski reaktorji.' Gorivo se reciklira in ponovno uporabi. Gre za izjemno uspešen primer uporabe atoma v dobro človeštva.

To pomeni, da so se dejansko pojavili »večni jedrski reaktorji.«

Gorivo se reciklira in ponovno uporabi.

Gre za izjemno uspešen primer uporabe atoma v dobro človeštva.

Gre za miroljubno uporabo jedrske energije, v nasprotju z grožnja mi o uporabi jedrskega orožja, ki so jih najprej izrekli zahodni politiki ob vojni v Ukrajini, nato pa ob opozorilih Vladimirja Putina, da bo tudi Rusija uporabila vsa sredstva za svojo obrambo – Rusijo obtožili, da grozi z jedrskim orožjem.

»Glede jedrskih groženj je Vladimir Putin v svojem govoru 21. septembra omenil nevarnost jedrske eskalacije. Seveda so zarotniški mediji (tj. tisti, ki gradijo pripovedi iz nepovezanih informacij) takoj spregovorili o »jedrskih grožnjah«.

V resnici to ni res. Če preberemo besedilo Putinovega govora, vidimo, da ni grozil z uporabo jedrskega orožja. Pravzaprav tega ni storil še nikoli od začetka tega konflikta leta 2014.

Vendar je posvaril Zahod pred uporabo takšnega orožja.

Je pa zato 24. avgusta Liz Truss, današnja britanska premierka izjavila, da je Rusijo sprejemljivo udariti z jedrskim orožjem in da je to pripravljena storiti, tudi če bi to vodilo v 'globalno uničenje!' To ni prvič, da je aktualni britanski premier podal takšno izjavo, zaradi česar jih je Kremelj že februarja opozoril.

Joe Biden pa je aprila letos odstopil od ameriške politike "prepovedi prve uporabe" in si tako pridržuje pravico, da prvi uporabi jedrsko orožje.

Še več, v nasprotju s tem, kar trdijo zahodni mediji, uporaba taktičnega jedrskega orožja že vrsto let ni več v doktrini ruske obrambe.

Poleg tega ima Rusija za razliko od ZDA politiko prepovedi prve uporabe jedrskega orožja.

V nasprotju s tem pa v Rusiji posvečajo veliko pozornost prav miroljubni uporabi jedrske energije.

O tem, da se plutonij iz jedrskih konic uporabi za miroljubne namene se je Rusija dogovorila z ZDA.

Rusija je svoj reaktor sedaj uspešno zgradila.

ZDA pa so že v času Baracka Obame od dogovora odstopile in svoj plutonij iz jedrskih konic raje uskladiščile.

In zato danes nimajo tehnologije, ki jo ima Rusija.To je pojasnil tudi Vladimir Putin (zgoraj).

Skratka, kot pravijo poznavalci, uspešno testiranje takšnega reaktorja pomeni jedrsko energijo z dostopom do urana 238 (v nasprotju s klasičnim uranom 235), ki bo trajala milijone let in je skorajda brez radioaktivnega odpada.

Če je res vse tako, potem je človeštvo rešilo energetska vprašanja dogledne prihodnosti.

In ta miroljubna, energetska oktobrska revolucija  se je zgodilo - ob Uralu.

Gre za velik tehnološki preboj, ki pa v trušču vojne – ni bil opažen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek