REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Džalaludin Hakani, vodja teroristične skupine, je umrl

Džalaludin Hakani, vodja teroristične skupine, je umrlDžalaludin Hakani

Talibani so sporočili, da je po dolgotrajni bolezni umrl Džalaludin Hakani, ustanovitelj in vodja po njem poimenovanje islamistične teroristične skupine, ki je aktivna v Afganistanu in Pakistanu. Hakani je svojo skupino, temelječ na družinskih in plemenskih vezeh, ustanovil leta 1978 za boj proti sovjetskim silam v Afganistanu. Ideološko povezani s talibani, je njegova skupina vseeno ostala samostojna in neodvisna.

Po izgonu Sovjetov in prevzemu oblasti je Hakani postal minister za plemenske zadeve v talibanski vladi in to vse do leta 2001, ko so Američani in njihovi zavezniki napadli Afganistan.

Po izgonu Sovjetov in prevzemu oblasti je Hakani postal minister za plemenske zadeve v talibanski vladi in to vse do leta 2001, ko so Američani in njihovi zavezniki napadli Afganistan. V vmesnem času je Hakani navezal stike tudi z Al Kajdo, pri čemer je vodstvu te teroristične skupine, na čelu z Osamo bin Ladnom, pomagal pri pobegu v Pakistan.
S tem je skupina, katere moč je bila ocenjena med 4 in 15 tisoč pripadniki, dobila novega sovražnika – novo pro-zahodno afganistansko vlado in tuje sile v državi. Medtem ko je skupina bila primarno prisotna na jugozahodu države in obmejnih predelih na pakistanski strani, je izvajala teroristične napade tudi v prestolnici Afganistana, Kabulu.
Tako so 31. maja 2017 s pomočjo tovornjaka-bombe v Kabulu pri zgradbi nemškega veleposlaništva ubili več kot 150 mimoidočih, kar ostaja najhujši teroristični napad v Kabulu. Afganistanska obveščevalna služba je odgovornost za načrtovanje napada pripisala prav Hakaniju. Že leta 2012 so Američani skupino razglasili za teroristično organizacijo, medtem ko je Pakistan uradno prepovedal njihovo delovanje.

Že leta 2012 so Američani skupino razglasili za teroristično organizacijo, medtem ko je Pakistan uradno prepovedal njihovo delovanje.

Podobno kot talibani je Hakani izkoriščal zavetje Pakistana oz. Federalno upravljanih plemenskih območij, za načrtovanje in logistično podporo svojih terorističnih napadov v Afganistanu.
Že pred časom je Hakani prepustil vojaško vodenje organizacije svojemu sinu Siradžuninu, ki je hkrati tudi namestnik vodje afganistanskih talibanov.