REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojna morala: Švedska dovolila sežig Korana pred turškim veleposlaništvom, poročanje ruskih medijev pa prepovedano

Dvojna morala: Švedska dovolila sežig Korana pred turškim veleposlaništvom, poročanje ruskih medijev pa prepovedanoPaludan zažiga Koran pred turškim veleposlaništvom. Vir: Telegram,Yandex, zajem zaslona

Policija na Švedskem je sporočila, da je vodji skrajno desničarske politične stranke dovolila, da zažge izvod Korana v bližini turškega veleposlaništva v Stockholmu, Ankara pa je zaradi »provokativnega dejanja« poklicala svojega švedskega odposlanca.

Koran so medtem pred veleposlaništvom Turčije na Švedskem - že zažgali.

Do novega diplomatskega spora ob tem prihaja v trenutku, ko Stockholm čaka na blagoslov Ankare za pridružitev NATO paktu.

Protiislamskemu aktivistu Rasmusu Paludanu, dansko-švedskemu odvetniku, ki vodi desničarsko stranko Stram Kurs (Trda linija) na Danskem, so zato – pod varstvom policije – 21. januarja med shodom dovolili zažig islamske svete knjige.

»Švedski ustavni zakoni zagotavljajo močno zaščito in odrejajo, da so vrednote svobode demonstracij in svobode izražanja izjemno pomembne,« so sporočili iz švedske policije.

Po navedbah neimenovanih diplomatskih virov, na katere se sklicuje turška državna tiskovna agencija Anadolu, je zunanje ministrstvo v Ankari v petek že poklicalo na zagovor švedskega veleposlanika v Turčiji Staffana Herrstroma, da bi razpravljali o sežigu knjig, pri čemer viri trdijo, da je omenjeno dejanje Ankara ocenila kot »očiten primer zločina iz sovraštva.«

Omenjena 'obramba svobode govora' na Švedskem pa tudi podčrtuje dvojno moralo članic EU, ki na svojem ozemlju prepovedujejo novinarsko poročanje ruskih medijev, češ da gre za »propagando«, po drugi strani pa zaradi 'visoke zaščite' svobode govora dovoljujejo napade celo na verske simbole in čustva številnih prebivalcev sveta in tudi same Švedske.

»Odnos Švedske je nesprejemljiv. Pričakujemo, da dejanje ne bo dovoljeno in da žalitve svetinje ni mogoče zagovarjati pod krinko 'demokratičnih pravic',« so dodali še pred zažigom Korana, ki pa se je nato vendarle zgodil.

Paludan, ki je organiziral več dogodkov s sežiganjem islamske svete knjige, je dejal, da se bo med shodom pred turškim veleposlaništvom »zavzel za svobodo izražanja zoper Turčijo«.

Paludan je že večkrat sežigal izvode Koranov. Poleti 2020 je na primer zažgal Koran in prav tako povzročil nasilne demonstracije.

Švedska ga je izgnala in mu za dve leti prepovedala vstop v državo.

40-letni danski politik, ki mu na zadnjih volitvah na Danskem ni uspelo prestopiti dvoodstotnega parlamentarnega praga, pa se je pritožil, češ da je po očetu švedski državljan in da je prepoved protiustavna.

Imigracijski urad mu je pritrdil, država je morala prepoved umakniti.

Paludan, ki zahteva prepoved islama, na Danskem ne sme zborovati, v medijih pa ga opisujejo kot dansko-švedskega politika.

Sosednji državi si ga podajata kot vroč krompir.

Danska mu prepoveduje zborovanja, švedska oblast pa se sklicuje na svobodo govora in zanika odgovornost za nasilne izgrede.

Švedska je ena redkih držav v Evropi, kjer nacistična zborovanja niso prepovedana. Paludan, ki je po izobrazbi pravnik je bil zaradi delovanja v domovini že zaprt, obsojen pa je bil tudi v Franciji in izgnan od tam.

Izgrede je na Švedskem povzročil tudi lani v več švedskih mestih, pri čemer je bilo med nemiri ranjenih na stotine policistov in več protestnikov.

Sežig v soboto je sledil protestu v Stockholmu v začetku prejšnjega tedna, na katerem so kurdski aktivisti za »noge« obesili lutko v naravni velikosti, ki prikazuje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana:

Ankara se je tudi tedaj ostro odzvala na incident in Švedsko označila za »propagandni center« kurdskega terorizma ter ponovila prejšnje obtožbe o tem, da švedska vlada podpira oborožene skupine Kurdov, ki so dejavne tudi v Turčiji.

Do spora zaradi sežiganja verskih knjig prihaja v času, ko tako Švedska kot Finska potrebujeta soglasje Turčije za pridružitev Organizaciji Severnoatlantske zveze (NATO), ki zahteva soglasje vseh članic za sprejem nove članice v svoje vrste.

Čeprav se je zdelo, da je bil dosežen določen napredek pri tem vprašanju lani, potem ko sta nordijski državi zaprosili za članstvo, so pogajanja medtem zastala, saj Ankara vztraja, da kandidatke za NATO sprejmejo nadaljnje korake proti skupinam in posameznikom, ki jih ima za teroriste.

V odgovor na to dejanje so Turki pred švedskim veleposlaništvom v Ankari zažgali zastavo Švedske in obljubili, da bodo »enkrat ponoči« prišli v Stockholm.

V Rusiji se je oglasil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov in obsodil »satanistično« dejanje na Švedskem ter dogodek povezal z vstopom države v NATO.

Dogodek je tudi voda na mlin Moskve, ki krepi identiteto Rusije kot »multikulturne in multiverske civilizacije« ter branilke tradicionalnih vrednot.

Dogodek je tudi voda na mlin Moskve, ki krepi identiteto Rusije kot »multikulturne in multiverske civilizacije« ter branilke tradicionalnih vrednot.

»V Stockholmu na Švedskem je neki izmeček, ki je tudi vodja danske satanistične stranke, zažgal sveti Koran pred turškim veleposlaništvom. Ta zarodek pekla je s tem protestiral proti uradni Ankari, ki glasuje proti vstopu Švedske v NATO. V resnici pa so samo častilci hudiča in najbolj podle barabe sposobne napasti svetinje in to označiti za znak protesta. Poročajo, da je bila akcija usklajena z oblastmi v Stockholmu, vendar sem trdno prepričan, da to podlo dejanje ni bilo le odobreno, ampak so ga začele in plačale politične sile. V nasprotnem primeru tako eklatantno provokativna provokacija nikoli ne bi bila odobrena.

Vsekakor pa vsak žanje, kar je sejal, in vsakdo, ki je bil vpleten v ta gnusni trik, si je nakopal večno pogubo. Nekoč se bodo zavedli, a bo prepozno. Gorite v peklu, hudiči.

Ni naključje in vedno trdim, da je dobesedno celotno Severnoatlantsko zavezništvo plod Satana, mi v Ukrajini pa se borimo proti silam tega hudiča. Vse, kar je povezano z Natom, je popolnoma brezbožno. Celoten blok je prepojen z nevero in širjenjem kulta pokvarjenosti in nečistosti. Zato bomo še močneje, še odločneje in še bolj vztrajno tolkli po privržencih NATO satanistične koalicije v Ukrajini.

V luči teh umazanih, podlih in kljubovalnih demonstracij molčijo tudi evrofili. Da, prav tisti, ki sicer pogumno skačejo po družbenih omrežjih, ko gre za Rusijo. Radi se pogumno tolčejo po prsih, da bi ugajali svojim gospodarjem, ko gre za Evropo, pa globoko skrivajo svoj pogum in jezik. Uboge duše razumejo, da jih bodo vrgli iz njihovih udobnih mest, če bodo odprli usta. Radi pa na dolgo in široko govorijo o tem, da se je treba boriti za vero, za Ummo, za resnico, za svete vrednote,« je dejal čečenski voditelj.

Omenjena obramba svobode govora na Švedskem pa tudi podčrtuje dvojno moralo članic Evropske unije, ki na svojem ozemlju prepovedujejo novinarsko poročanje ruskih medijev, češ da gre za »propagando«, po drugi strani pa zaradi visoke zaščite svobode govora dovoljujejo celo napade na verske simbole in čustva številnih prebivalcev sveta in tudi same Švedske.

Obenem pa takšni dogodki še dodatno onemogočajo vstop Švedske in Finske v NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek