REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Druga plat neresnične novice o »uničenem mostu« v Hersonu in resnična tragedija neinformiranih ukrajinskih vojakov

Druga plat neresnične novice o »uničenem mostu« v Hersonu in resnična tragedija neinformiranih ukrajinskih vojakovMost v Hersonu. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Zahodni mediji ob pomanjkanju pozitivnih novic s fronte v Ukrajini zadnje čase poročajo predvsem o nekakšni »kontraofenzivi« ukrajinskih sil v Hersonu.

In celo o uničenem mostu.

Sekretar ukrajinskega varnostnega sveta Oleksij Danilov je namreč sporočil, da je Rusija proti Hersonu napotila največje možno število svojih vojakov, da bi ustavila napredovanje ukrajinski sil.

V resnici je povsem drugače.

Ukrajinska »protiofenziva« je ob soočenju z ruskim topništvom in letalstvom dosegla hud neuspeh, enote pa so doživele velike izgube.

V nekaterih primerih so izgube kar 80–odstotne.

Ukrajinske električne centrale - večina jih je na vzhodu.
Glavne elektrarne so skoncentrirane v Donbasu, od 43 GW bo Kijevu ostala manj kot polovica, če se bo Rusiji uspelo dokopati do zmagovitega scenarija in koridorja od Novorusije do Pridnestrske republike. Vir: Zajem zaslona

Ruske sile so v Donecku sicer zavzele drugo največjo elektrarno v Ukrajini, »medtem ko so ukrajinske sile uničile strateško pomemben most do Hersona na jugu države, kjer pa naj bi ruska vojska pripravljala protiofenzivo, da bi ustavila napredovanje Ukrajincev,« poroča MMC RTV SLO.

Most Antonivski so zgradili leta 1985 in je dolg 1366 metrov.

Zavzetje termoelektrarne Uglegorsk (Vuglegirsk) v pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine je, kot poročajo slovenski mediji, »prva pomembnejša pridobitev za ruske sile v zadnjih treh tednih.«

Res je, da jih na RTV SLO vodi nov direktor Uroš Urbanija, ki mu zavezanost resnici ni najbolj pomembna stvar na svetu, toda vsaj novinarji bi se lahko potrudili in preverili to, o čemer poročajo.

In pri tem pozabljajo na vrsto drugih uspehov ruskih sil.

Gre tudi za največjo termoelektrarno v Ukrajini. Premog zanjo leži na vzhodu države.

S tem je Ukrajina ostala že brez okoli tretjine moči svojih električnih central.

Jedrska elektrarna Zaporožje, ki je že pod ruskim nadzorom je ocenjena na 6000 MW moči, termoelektrarna Uglegorsk pa lahko proizvede 3600 MW.

Ukrajina je po začetku vojne tako izgubila skoraj 10 GW moči elektrarn od začetnih 43 GW skupne zmogljivosti predmajdanske Ukrajine.

Glavne elektrarne so skoncentrirane v Donbasu, od 43 GW bo režimu v Kijevu ostala manj kot polovica, če se bo Rusiji uspelo dokopati do zmagovitega scenarija in koridorja od Novorusije do Pridnestrske republike.

Oleksij Arestovič (avtor zgornjega tvita), svetovalec ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, prav tako nekdanji igralec, je potrdil zavzetje termoelektrarne Uglegorsk, a ga je označil le za »majhno taktično prednost« za Rusijo.

Kremelj medtem premika svoje sile na jug države, kjer po besedah Arestoviča iz ofenzive prehaja v strateško obrambo pred napredujočimi ukrajinskimi silami, ki imajo za cilj vnovično zavzetje juga države.

Kot je povedal, je Rusija svoje sile premaknila v tri južne pokrajine – Melitopol, Zaporožje in Herson.

Uničen most v Hersonu, ki še kar - stoji
Lažne novice po slovensko - in za denar davkoplačevalcev. Pod vodstvom Uroša Urbanije, ki je pred prihodom na položaj neprestano trobil o netočnem poročanju (fake news)... Vir: Zajem zaslona, MMC RTV SLO

Kijev je dal jasno vedeti, »da je cilj ofenzive zavzetje mesta Herson, ki je v ruske roke padel že kmalu po začetku ruske vojaške agresije v Ukrajini.«

»Med napredovanjem so ukrajinske sile z raketami dolgega dosega, ki so jih dobavili Američani, močno poškodovale strateško pomembni most na reki Dneper, prek katerega se oskrbujejo ruske sile,« piše zmagoslavno MMC RTV SLO.

Že pri tej trditvi se postavlja vprašanje, kaj je res in kaj ne.

Poškodovali ali uničili – to seveda ni enako.

Posnetki s terena sicer kažejo, da je ukrajinski vojski res uspelo zadeti most več kot 11-krat, toda nato naj bi Rusija v bližino postavila sistem S-400 in uničila naslednjo salvo 12 raket ameriškega sistema HIMARS.

Ruski viri trdijo, da gre za lažne novice, da most še vedno stoji in ga hitro popravljajo, ter da ukrajinski kanali namesto uničenega mosta v Hersonu zvijačno prikazujejo most iz Mariupola, ki je bil uničen leta 2014.

Slovenski mediji pa te lažne ukrajinske novice očitno neodgovorno širijo, brez preverjanja.

Res je, da jih na RTV SLO vodi nov direktor Uroš Urbanija, ki mu zavezanost resnici ni najbolj pomembna stvar na svetu, toda vsaj novinarji bi se lahko potrudili in preverili to, o čemer poročajo.

Slovenski mediji lažne ukrajinske novice očitno neodgovorno širijo, brez preverjanja.

Most že popravljajo, zraven njega pa so postavili brod, ki služi izključno civilistom.

Takšen način prevoza čez Dneper je bil sicer še nedolgo tega običajen.

Ruska vojska sicer mostove na ozemlju, ki so ga skupaj z vojaki osamosvojenih republik LLR in DLR osvobodile - tudi gradijo.

Spodaj lahko vidimo, da popravljeni in novi mostovi dobijo tudi primeren blagoslov.

Vendar uničeni mostovi škodijo tudi ukrajinski vojski.

Pojavili so se posnetki (zgoraj) ukrajinskih vojakov, ki so bežali iz ruskega obroča in se veselili, da so ušli živi.

Toda niso vedeli, da je bil most na katerega so zapeljali – uničen.

Mostove so uničevali sami ukrajinski vojaki, ali pa ruska vojska, ki je s težkimi minometi 240 milimetrov na primer uničila most med Severodonetskom in Lisičanskom.

V drugem primeru ruski viri trdijo, da so oba mosta uničile ukrajinske sile, da bi preprečile umik lastnih vojakov.

Posnetek kaže zadnje sekunde življenja ukrajinskih vojakov, ki se niso zavedali, da drvijo v - prepad.

Vsi so umrli, oklepnik je iz reke potegnila ruska vojska.

To je še ena tragična zgodba, ki razkriva povsem nepotrebne smrti mladih ljudi, polnih življenja.

In hkrati opozorilo, kam nas lahko pripeljejo lažne novice, pomanjkanje poznavanja pravih dejstev, neinformiranost in cenzura.

Vse to, kar v vročici ukrajinske vojne in boja proti zunanjemu sovražniku nespametno zagovarjajo tudi skoraj vsi slovenski politiki in večina slovenskih medijskih delavcev.

Pod vodstvom njih bi zaradi rušenja mostov med ljudmi in narodi nekega dne tudi vsa evropska civilizacija lahko končala tako kot nesrečni ukrajinski vojaki.

V oklepniku - in na dnu reke.

Delite članek