REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Doslej so moledovali, a zdaj že tožijo: Kijev je tožil zahodna podjetja, ker jim niso dobavila orožja!

Doslej so moledovali, a zdaj že tožijo: Kijev je tožil zahodna podjetja, ker jim niso dobavila orožja!Dve evropski podjetji nista dobavili blaga, niti sta vrnili predplačila, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Potem bomo ali zahtevali, da nam jih izročijo, ali pa bomo zahtevali vračilo avansa,« je dejal nekdanji ukrajinski minister, ki ga sumijo korupcije.

Ukrajinska vlada je sprožila pravne postopke proti najmanj dvema zahodnima vojaškima podjetjema, ki nista izpolnili pogodb o opremi ali ponudili povračila pristojbin, ki jih je Kijev plačal za zavarovanje pogodb, poroča Newsweek.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo se ubada z vrsto škandalov, povezanih z nabavo orožja.

V izjavi za Newsweek iz Kijeva navajajo, da je bilo 11 odstotkov vseh podpisanih vojaških pogodb s tujimi dobavitelji in da je le nekaj izmed njih imelo težave pri popolnem izpolnjevanju svojih obveznosti.

Šest tujih podjetij, od tega dve ameriški, ni v celoti ali delno izpolnilo obveznosti iz nekaterih svojih pogodb, je pa izvedlo delne dobave ali v celoti vrnilo sredstva, so sporočili z ministrstva.

Dve evropski podjetji nista dobavili blaga, niti nista vrnili predplačila, so dodali in opozorili, da zoper oba dobavitelja poteka sodni postopek.

V Kijevu so zavrnili razkrivanje imen zadevnih podjetij ali informacij o pogodbah, ki so jih sklenili z Ukrajino, pri čemer so se sklicevali na varovanje občutljivih vojaških podatkov.

Razširjanje takih informacij bi lahko povzročilo težave tujim dobaviteljem pri izpolnjevanju njihovih obveznosti, pa tudi pri sklepanju pogodb s proizvajalci in drugimi udeleženci o nabavi orožja in vojaške opreme v državah z nevtralnim odnosom do dobave orožja Ukrajini, trdi Kijev.

Ukrajinski uradniki pa so razkrili, da en dobavitelj ni izpolnil svojih obveznosti.

Obrambni minister Aleksej Reznikov, ki je medtem odstopil in ga je zamenjal Rustem Umerov, je dejal, da je ukrajinska vlada vložila več tožb proti poljskemu podjetju Alfa.

»Takšnih podjetij je veliko in žal vsem ni uspelo izpolniti podpisanih pogodb, tudi tistim, ki so vplivni igralci na trgu,« je dejal Reznikov in dodal, da je ministrstvo že dobilo en arbitražni postopek proti neimenovanemu tujemu dobavitelju.

»Obstajajo ukrajinska in ameriška podjetja, ki niso dostavila obljubljenih zalog,« je dejal.

V primeru Alfe, je dejal Reznikov, je podjetje ponudilo druge vrste raket in zdaj Kijev preučuje, ali so primerne.

»Potem bomo ali zahtevali, da nam jih izročijo, ali pa bomo zahtevali vračilo avansa,« je dejal nekdanji ukrajinski minister, ki ga sumijo korupcije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek