REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Direktor Cie: Ukrajina bi lahko izgubila vojno do konca leta 2024

Direktor Cie: Ukrajina bi lahko izgubila vojno do konca leta 2024Če Kongres ne bo odobril novega zakona o pomoči Ukrajini, bo »slika veliko bolj grozljiva,« je dejal William Burns. Vir: Posnetek zaslona, X

Direktor Cie William Burns je v četrtek posvaril ameriške zakonodajalce, da bi Kijev lahko izgubil vojno do konca leta, če nov paket vojaške pomoči Ukrajini ne bo sprejet v ameriškem Kongresu, poroča Politico.

William Burns je člane Kongresa pozval, naj potrdijo nov predlog zakona o pomoči, ki bi lahko Ukrajini pomagal preživeti do konca leta 2024.

Če Kongres ne bo potrdil tega predloga, bo »slika veliko bolj grozna,« je dejal Burns.

In dodal: »Obstaja zelo realna nevarnost, da bodo Ukrajinci izgubili na bojišču do konca leta 2024 in da bo Moskva narekovala pogoje politične rešitve.«

To je doslej najmočnejše opozorilo visokega obveščevalnega uradnika glede konflikta v Ukrajini. Tudi visoki uradniki v Kijevu svarijo Zahod, da bi se lahko ruska ofenziva začela to poletje.

Burns je to izjavil dan po tem, ko je predsednik predstavniškega doma Mike Johnson predstavil dolgo pričakovani paket vojaške pomoči za Ukrajino.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je pred tem opozoril, da se bodo zavezniki, če se bo odlašanje pri pošiljanju vojaške pomoči nadaljevalo, »spraševali, ali smo sploh zanesljiv partner«.

Ameriški predsednik Joseph Biden je nedavno izjavil, da na vse kriplje podpira zakon o pomoči Ukrajini.

Bidnova administracija trdi, da je izostanek vojaške pomoči Kijevu najpomembnejši razlog, zakaj Ukrajina izgublja na bojnem polju.

Kot je poudaril Burns, je pomoč Ukrajini v tem trenutku nekaj več kot sam spopad z Rusijo.

»Gre tudi za Kitajsko in kitajskega predsednika Ši Džinpinga, za njegove ambicije ter naše zaveznike in partnerje v Indo-Pacifiku.

Zdaj je vprašanje, ali nas naši nasprotniki dojemajo kot zanesljive in odločne in ali to razumejo naši zavezniki in partnerji,« je sklenil direktor ameriške vohunske agencije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek