REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diplomati zahodnih držav evakuirani iz Libanona, nova vojna se bo začela z večtedenskim bombardiranjem!

Diplomati zahodnih držav evakuirani iz Libanona, nova vojna se bo začela z večtedenskim bombardiranjem!Odštevanje do nove vojne se je začelo... Vir: Posnetek zaslona, X

Ni ravno običajno, da bi se vojna dolgočasa napovedovala in nato zgodila, a znova imamo očitno opraviti s takšnim primerom, ki bi si ga težko zamislili še v času druge svetovne vojne.

O tem se govori že pol leta, a vse kaže, da je usodni trenutek napočil: Izrael se pripravlja za napad na Libanon in vse manj je možnosti, da do tega ne pride.

Veleposlaniki Italije, Francije, Velike Britanije, Švedske in Nemčije so se že odločili zapustiti Libanon.

Posebej zanimivo je, da gre tudi za veleposlanika Francije, katere kolonija je bil do leta 1945 Libanon.

Tudi Kuvajt je ukazal evakuacijo veleposlaništva.

Množično iz Beiruta znova bežijo tudi prebivalci Libanona.

Ameriška udarna skupina z letalonosilko
Ameriška udarna skupina z letalonosilko. Vir: Posnetek zaslona, X

Veleposlaništvo Kuvajta v Libanonu je svojim državljanom naročilo, naj čim prej zapustijo ozemlje Libanona.

»Ministrstvo za zunanje zadeve Kuvajta je svoje državljane pozvalo, naj se vzdržijo potovanja v Libanon. Kuvajtskim državljanom, ki so trenutno v Libanonu, svetujemo, naj državo zapustijo čim prej,« piše v njihovem sporočilu.

Odhodi diplomatov so najbolj zanesljiv znak, da bo kmalu na obzorju nova vojna.

Odhodi diplomatov so najbolj zanesljiv znak, da bo kmalu na obzorju nova vojna.

Strah pred tretjo libanonsko vojno še nikoli ni bil večji. Vse je pripravljeno za vojno in iskra čaka, da vse poči.

Višji kanadski uradniki skupaj z vojaškimi načrtovalci menda pripravljajo operacijo evakuacije za približno 45.000 kanadskih državljanov, ki so trenutno v Libanonu, če bi prišlo do obsežne vojne med Hezbolahom in Izraelom.

Razmere med Izraelom in Hezbolahom se vse bolj zaostrujejo in trenutek, ko se bo vse skupaj sprevrglo v totalno vojno, je samo vprašanje časa.

Proti Sredozemlju se je napotila ameriška letalonosilka Gerald Ford, druga pa je že v bližini Libanona.

Vir: Posnetek zaslona, X

Udarna skupina Carrier Strike Group 2 (CSG-2) se je oblikovala okoli letalonosilke USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) skupaj s spremljajočimi pomorskimi elementi, namenjenimi proti Sredozemlju.

V vzhodnem Sredozemlju se bo Carrier Strike Group 2 povezala z drugimi ladjami ameriške in britanske mornarice.

Glavna naloga letalonosilke Dwight D. Eisenhower (CVN-69) bo po besedah ​​ameriškega uradnika pomagati Izraelu pri obrambi njegovega severnega zračnega prostora pred obsežnim napadom raket dolgega dosega, raket in dronov, ki naj bi jih sprožil Hezbolah ob začetku izraelske kopenske in zračne ofenzive na južni Libanon.

V vzhodnem Sredozemlju se bo Carrier Strike Group 2 povezala z drugimi ladjami ameriške in britanske mornarice.

Ameriški uradniki zanikajo, da bi to imelo kaj opraviti z napetostmi v Libanonu, čeprav je letalonosilka Eisenhower na odprtem morju že od sredine oktobra lani.

V tem času bodo vojaške ladje držav Evropske unije nadaljevale s precej neuspešno »operacijo Aspides«, ki jo vodijo iz pomorske baze Rota v Španiji, proti jemenskim Hutijem v Rdečem morju.

V njej sodelujejo tudi trije slovenski vojaki.

Vendar so Hutiji samo v zadnjem času uspešno potopili dve ladji, povezani z oskrbo Izraela.

Rakete Hezbolaha
Rakete Hezbolaha. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški mediji ocenjujejo, da se bo vojna med Hezbolahom in Izraelom začela z veliko zračno akcijo bombardiranja ciljev v južnem Libanonu.

Težava pri vojnah je, da jih je lahko začeti, a se običajno ne končajo po načrtih.

Nekatere prognoze (zgoraj) že precej jasno napovedujejo, zakaj bo ta libanonska vojna, katere cilj bo potisniti Hezbolah do reke Limani - katastrofa za Izrael in ZDA.

Po jasnem opozorilu ruskega predsednika namreč ni tudi izključeno, da Hezbolah in Iran ne bodo dobili v roke najsodobnejše ruske rakete, pred katerimi ne bi bile varne niti ameriške letalonosilke.

Pogovori v zadnjih 24 do 48 urah med visokimi izraelskimi in ameriškimi uradniki so domnevno povzročili »izredno zaskrbljenost« med več člani Bidnove administracije, ki so prepričani, da se bo izraelska kampanja proti Hezbolahu v južnem Libanonu kmalu začela.

Kar pa ZDA najbolj skrbi, je, da bi lahko bil tarča napada tudi jugozahodni del Sirije, kjer je pod krinko Sirske arabske vojske veliko število skladišč Pasdarana, torej Iranske revolucionarne garde in centrov za usposabljanje.

Vključitev Irana v spopade preko Sirije je zelo verjetna.

Vključitev Teherana v spopade preko Sirije je zato zelo verjetna.

Po drugi strani pa nekateri viri navajajo, da je med nizom srečanj na visoki ravni ta teden med visokimi izraelskimi in ameriškimi uradniki v Washingtonu izraelska delegacija dobila zagotovila, da bo imel Benjamin Netanjahu polno podporo, če bo prišlo do obsežne vojne s Hezbolahom in Iranom.

To potrjuje CNN, ki poroča, da so ameriški uradniki najvišjim izraelskim predstavnikom zagotovili, da je Bidnova administracija »popolnoma pripravljena podpreti svojega zaveznika«, če med Izraelom in Hezbolahom izbruhne obsežna vojna.

Šiitski voditelj Hasan Nasralah je javno zagrozil, da bo Hezbolah z raketami napadel Ciper, ker odkrito pomaga Izraelu in dovoljuje šolanje izraelskih bojnih pilotov nad tem otokom.

Izrael, ki mu je zmanjkalo mošej v Gazi pa medtem že bombardira (zgoraj) krščanske cerkve v južnem Libanonu.

Konzervativni politiki v Evropi ob tem molčijo.

In še naprej podpirajo zločinski Izrael...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek