REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Dežela čudes je za vsakogar«: Madžarska zabičala založnikom, da naj posebej označijo knjige z LGBT vsebino

»Dežela čudes je za vsakogar«: Madžarska zabičala založnikom, da naj posebej označijo knjige z LGBT vsebinoMadžarska nič več dežela čudes za vsakogar? Vir: Twitter

Madžarska vlada je naložila založnikom, da morajo posebej označiti vse knjige, ki vsebujejo »vedenje«, ki ni v skladu s tradicionalnimi vlogami spolov.

Vlada premierja Viktorja Orbána navaja, da je to nujna poteza, da bi se potrošnike zaščitilo pred zavajanjem, potem ko je lezbična skupina Labrisz objavila antologijo pravljic »Pravljice za vsakogar«, ki vsebuje tudi nekaj zgodb z istospolno usmerjenimi temami, poroča Reuters.

Madžarska vlada nadzoruje tudi pravljice, če ustrezajo konservativnim, skrajno desnim vrednotam. Vir: Twitter

Knjiga, katere avtorji pravijo, da ima namen naučiti otroke spoštovati ljudi iz vseh okolij, vsebuje na primer zgodbo o srni, ki si zelo želi postati srnjak, in pesem o princu, ki se poroči z drugim princem.

Druge zgodbe pa prikazujejo manjšine v pozitivni luči, vključno z Romi in osebami z invalidnostjo.

Lik Sneguljčice so avtorji preimenovali v Rjavi List, ker nima belo, ampak temnejšo barvo kože.

Knjiga se prodaja kot knjiga pravljic in ima takšen naslov tudi na platnicah, toda skriva dejstvo, da zagovarja vedenje, ki ni v skladu s tradicionalnimi vlogami spolov, je navedeno v sporočilu vladne pisarne v Budimpešti.

Labrisz in zavezniška skupina za pravice gejev, imenovana Hatter, sta dejala, da bosta Orbánovo vlado tožila zaradi sporne zahteve, ki jo ocenjujeta kot diskriminatorno in protiustavno.

Dvojna morala: József Szájer javno propagira krščanske vrednote in napada homoseksualce, v zavetju noči pa ga zanima - nekaj povsem drugega ... Vir: Twitter
Dvojna morala: Orbánov evroposlanec József Szájer je na Madžarskem in v Bruslju javno propagiral krščanske vrednote in napadal homoseksualce, v zavetju noči in daleč od oči javnosti pa ga je zanimalo - nekaj povsem drugega ... Vir: Twitter

Toda tako kot na Poljskem tudi madžarski nacionalistični premier Viktor Orbán v zadnjem letu sprejema vse bolj sovražno retoriko in politiko do LGBT skupin, opozarja Reuters.

Madžarska je lani prepovedala prepoznavanje transspolnih identitet v uradnih dokumentih in celo spremenila ustavo tako, da se zdaj definicija družine glasi, da jo sestavljata oče, ki je moški in mati, ki je ženska.

Pa vendarle je Orbánova homofobna politika decembra lani doživela hud udarec, ko je bil vodilni madžarski poslanec v Evropskem parlamentu in vplivni član Orbánove stranke Fidesz József Szájer ujet med gejevsko orgijo in to v času policijske ure.

Šlo je prav za tistega pravnika in odvetnika, ki je sodeloval pri spornem spreminjanju madžarske ustave, ki pa je v Bruslju bežal pred policisti ne le zato, ker je sodeloval na množični moški žurki brez spodnjic, ampak tudi zato, ker je kršil vladne ukrepe v času pandemije in imel v posesti tudi - mamila.

Delite članek