REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Celotna družba se mora žrtvovati«: Oblast grozi s splošno mobilizacijo v Ukrajini

»Celotna družba se mora žrtvovati«: Oblast grozi s splošno mobilizacijo v UkrajiniTiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Dmitrij Lazutkin je razglasil »konec mirnega življenja«. Vir: Posnetek zaslona, X

Celotna ukrajinska družba se bo morala žrtvovati in pozabiti na mirno življenje, da bi premagala Rusijo, je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo Dmitrij Lazutkin.

Kijev po vrsti neuspehov v spopadu z Moskvo prenavlja svoj naborniški sistem, da bi povečal število vojakov, reforme pa naj bi začele veljati že prihodnji teden.

»Od 18. maja, ko začne veljati zakon o mobilizaciji, se bo najprej spremenil pristop do te vojne,« je za soboto dejal Lazutkin. »Ta situacija, ko se nekateri ljudje borijo na prvi frontni črti, medtem ko drugi živijo mirno življenje, se očitno bliža koncu.«

Življenje v Kijevu je »presenetljivo drugačno« od razmer na vzhodu države, je dodal, kar je »nenormalno«.

»V vojni s takšnim sovražnikom bi se morala mobilizirati vsa država in vsa družba,« je poudaril Lazutkin.

Po ocenah Moskve si Ukrajina obupano prizadeva nadomestiti skoraj pol milijona vojaških žrtev od izbruha sovražnosti februarja 2022.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je prejšnji teden dejal, da je Ukrajina samo v letu 2024 izgubila več kot 111.000 vojakov.

Prejšnji mesec je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odobril spremembe pravil o naborništvu, s katerimi je znižal starostno mejo na 25 let in znatno razširil pooblastila uradnikov, ki po ulicah lovijo nabornike.

Prav tako je ukrajinski predsednik uvedel drakonske kazni za izogibanje vpoklicu.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ustavilo konzularne storitve za vojaško sposobne Ukrajince, ki so se pred vojno zatekli v tujino.

Po novem zakonu se bodo globe za kršitev pravil vojaške registracije zvišale na 520 dolarjev, ukrajinske oblasti pa grozijo z zamrznitvijo bančnih računov in zaplembo lastnine tistim, ki se bodo poskušali izogniti služenju vojaške službe.

Medtem se je občutno povečalo število ukrajinskih nabornikov, ki želijo pobegniti iz države.

Tiskovni predstavnik mejne službe Andrej Demčenko je pred kratkim priznal, da vsak dan ujamejo okoli 120 do 150 ljudi, ki poskušajo nezakonito zapustiti Ukrajino, in da nekateri pri teh poskusih tudi umrejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek